dinsdag 27 oktober 2015

Standplaats van een Orchidee

  geplaatst via een iPad  *****

We moeten ons vooral realiseren dat orchideeën bijna allemaal tot de schaduwminnende planten worden gerekend. Ze leven vaak op of onder bomen, waar ze uitsluitend gefilterd zonlicht krijgen.

Te veel zonlicht, zeker in de zomerperiode, zorgt ervoor dat het blad een veel te lichte kleur krijgt of zelfs verbrandt, waardoor donkere vlekken ontstaan. Te weinig licht is natuurlijk ook niet goed, want bladeren die zich onder zulke omstandigheden ontwikkelen worden slap en de groei wordt geremd.

Er is voor de in onze huiskamers levende orchideeën een duidelijk verschil tussen de lichtbehoefte in de zomer en de winter. Bijna alle soorten, Paphiopedilum wellicht uitgezonderd, moeten in de winter kunnen profiteren van alle licht dat beschikbaar is. In de zomerperiode moet absoluut worden voorkomen dat de planten langdurig door direct zonlicht kunnen worden beschenen. Voor veel soorten is een raam op het oosten, met ochtendzon dus, het meest ideaal. Venusschoentjes hebben veel schaduw nodig en gedijen daarom het best op het noorden. Het zuiden is eigenlijk ongeschikt, en ramen op het westen kunnen alleen als er afgeschermd kan worden. In serres is (te) veel licht, maar wanneer ze ´s winters niet gestookt worden, zijn het wel prima plekken om bepaalde soorten te laten overwinteren.

Zet een Orchidee niet in de buurt van rijp fruit of groente. Door de gassen die daarvan vrijkomen verwelken de bloemen van de Orchidee.

http://www.groenrijk.nl/GroenTip-Standplaats-van-Orchidee#

Rozen vroeg snoeien

  geplaatst via een iPad  *****

Je kan je rozen het beste in maart/april onder handen nemen voor een flinke snoeibeurt. De knoppen van de rozen beginnen dan net te zwellen. Het is de bedoeling zo vroeg mogelijk bloemen te krijgen zonder risico van bevriezing door late vorst.

Als je te laat snoeit, hebben je rozen al onnodig energie verspilt aan jonge scheuten, die er vervolgens weer af worden gesnoeid. Snoei je rozen elke jaar voor gezonde en vitale struiken. Verwijder totaal de dode, beschadigde takken, oude takken en takken die het model van de struik schaden. Snoei de overblijvende takken terug, maar zorg ervoor dat elke tak minimaal 2 tot 4 ogen (knoppen) heeft. Zo ontstaat een open en vaasvormige groeivorm, waardoor licht en lucht overal kan doordringen en de kans op ziekte kleiner wordt.

http://www.groenrijk.nl/GroenTip-Rozen-vroeg-snoeien

Zomerbloeiers in pot

  geplaatst via een iPad  *****

Wie langer bloeiplezier wil hebben, moet regelmatig de uitgebloeide bloemen eruit knippen. Ook mag de plant niet te droog en niet te nat staan. Dit betekent water geven op de dagen dat het niet regent.

Voorkom natte voeten door ervoor te zorgen dat het water onder in de pot goed weg kan lopen. Veel potten hebben een drainagegat in de bodem. Leg een grote potscherf op het afvoergat om te voorkomen dat het gat verstopt raakt met grond en wortels.

Komen de planten in een sierpot of bak zonder gaten te staan? Zet de planten dan eerst in een pot waar wel gaatjes in zitten. Stort onderin de pot een laag grind en zet de planten met pot erop.

http://www.groenrijk.nl/GroenTip-Zomerbloeiers-in-pot

Bloemen rond de jaarwisseling

  geplaatst via een iPad  *****

Eind november kan je de eerste (in oktober) voorgetrokken bloembollen al in de huiskamer zetten. Als je rond de jaarwisseling bloembollen in bloei wilt hebben binnenshuis, plant tulpen- en hyacintenbollen dan zo, dat ze met hun neus gelijk komen met het grondniveau in pot of schaal.
Krokussen moeten een paar centimeter onder de grond en narcissen met hun neus juist een paar centimeter erboven. Dek de bollen eens af met een laagje mos, zo ziet de bak of schaal er direct al aantrekkelijker uit.

Bollen voor eenmalig gebruik kunnen zelfs alleen op water gezet worden. Denk hierbij aan hyacinten op een speciaal glas. Experimenteer ook eens met andere bollen.

Zet de potten of schalen op een donkere en koele plaats (rond de 12° C). Na gemiddeld een week of acht zullen de meeste bollen scheuten hebben gevormd.

http://www.groenrijk.nl/GroenTip-Bloemen-rond-de-jaarwisseling#

Teeltkalender

 geplaatst via een iPad  *****

Een teeltkalender geeft aan wanneer een bepaald gewas gezaaid, gepoot/geplant en geoogst kan worden. Onderstaande kalender geldt voor Nederlandse omstandigheden.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Teeltkalender


Een moestuin begin je als de vorstperiode is afgelopen. Dat is meestal in maart of april.

Tip 1
Wanneer je welke groente het beste kan zaaien of planten is afhankelijk van het soort groente. Spinazie kun je bijvoorbeeld al in maart en april zaaien. Andijvie pas vanaf mei. En veldsla zaai je in juli, augustus of september.

Tuinadvies.nl -> Eco-tips -> Mijn eerste moestuin...

Mijn eerste moestuin - zelf groenten kweken

Mijn eerste moestuin

Je eigen groenten kweken, is gezond, lekker en goedkoop. Iedereen kan moestuinieren; meer dan een paar vierkante meter en een half uurtje per week heb je niet nodig.

Hoe begin je er aan?
Zoek een plek met minstens 6 uur zon per dag waar de bodem niet te nat is en je makkelijk bij kan. Vaak is een afgedankte zandbak, een verwaarloosde kruidentuin of een overtollig strookje gazon al voldoende. Start je moestuin in februari of maart, zodra de bodem wat opgewarmd is. De ideale moestuingrond is leem of zandleem; kleigrond is zwaar en compact en is vaak te nat voor je groenten; zand houdt het water en de voedingsstoffen dan weer amper vast. Besteed veel aandacht aan de voorbereiding van de bodem voor je met planten en zaaien start. De frustratie van ondermaatse of zieke groenten of zelfs een totaal mislukte oogst achteraf kan groot zijn. Maak je nieuwe moestuinplek onkruidvrij en spit het stukje grond om. Maak de bovenste laag goed los, strooi er een flinke laag Asef Naturen Bodemverbeteraar voor tuin en groenten overheen en werk in. Die extra portie organische stof zal de kwaliteit van je bodem verbeteren en ervoor zorgen dat je eerste groenten makkelijk kunnen wortelen. Geef je nieuwe moestuin ook meteen een royale basisbemesting mee; de kans is groot dat je zopas veroverde stukje grond nog erg schraal is. Werk Asef Naturen Universele Tuinmest in de bovenste laag en besproei om de korrels sneller te laten opnemen. Is de bodem van je tuin heel erg arm, geef dan Asef Naturen Meststof op basis van Guano del Peru; die heeft een hoge voedingswaarde.

Welke groenten?
Start met groenten die makkelijk te kweken zijn en die je lekker vindt: sla (in verschillende soorten), radijzen, spinazie, wortelen, prei, courgettes en pompoenen. Hark de grond fijn en trek een rechte groef (een touwtje helpt). Laat je niet vangen aan de klassieke beginnersfout en zaai liever wat te dun dan te dik. Grotere zaden zoals radijzen zaai je wat dieper, fijn zaad zoals van wortelen, oppervlakkig. Druk goed aan met de achterkant van je hark en ga er met een fijne gieter over. Zet een naambordje aan het begin van elke rij. Voorzie een aparte plek voor reuzenplanten als courgettes en pompoenen. Het zijn makkelijke groeiers die een grote oogst opleveren maar ook veel mest nodig hebben. Geef ze bij het planten een stevige portie biologische Asef Naturen Universele Tuinmesten nog een keertje daarna, eens ze goed geworteld en gegroeid zijn. Heb je een serre of kan je voor een (plastiek) afdak zorgen, probeer dan ook eens wat tomaten. Het zijn planten die, mits wat warmte, snel groeien en kilo’s overheerlijke vruchten opleveren. Ze zijn ook dol op mest; geef ze elke week van april tot september vloeibare Asef Naturen Meststof Tomaten en kruiden. Geef tomaten nooit water op de bladeren maar enkel aan de voet; van natte bladeren krijgen ze schimmels.

Zorg voor afwisseling
Heb je de smaak van het moestuinieren te pakken en wil je nog wat uitbreiden, dan kan je beter een teeltplan opstellen. Door elk gewas jaar na jaar een andere plek te geven, houd je de bodem gezond en verklein je de kans op ziekten en plagen. Verdeel je tuin in drie blokken en zaai en plant je groenten van eenzelfde familie bij elkaar: koolsoorten (kolen, broccoli, paksoi…), peulvruchten (erwten, bonen) en wortelgewassen (wortels, bietjes, knolselder, aardappel…). Tomaten, sla en uien kunnen de lege plekken vullen. Schuif de groenten per familie elk jaar één blok op. In een grote moestuin kan je de blokken verfijnen, en een zes- of achtstelsel uitproberen. Met een teeltplan geef je elke groente precies wat ze nodig heeft: kalk en veel mest voor de kolen, een gemiddelde bemesting voor de knollen en wortelgewassen en een beetje organisch materiaal voor de peulvruchten.

Belagers te lijf
Helaas, zodra de eerste jonge slablaadjes en courgetteplantjes tevoorschijn komen, willen ook ongenode gasten meesmullen. Gelukkig bestaan er tal van (biologische) middeltjes om je daarbij te helpen. KB Naturen Limex Tegen slakken tussen je planten beschermt ze van vraat, zonder schade te berokkenen aan huisdieren, egels of vogels. Bij warm en vochtig weer kunnen er bladluizen opduiken, zoals de zwartebonenluis op je boontjes. Besproei je planten met KB Naturen Plantaardig Insecticide zodra je de eerste luizen opmerkt. Bij een grote invasie van bladluizen, witte vlieg, rupsen, mieren, spint of kevers behandel je beter één keer grondig. Sommige groenten zoals boontjes, courgettes, komkommers, pompoenen, tomaten en aardappelen kunnen, afhankelijk van de weersomstandigheden, last krijgen van witziekte of valse meeldauw. Je kan ze preventief behandelen met KB Naturen Bordeauxse pap of, in geval van aantasting, besproeien met KB Naturen Microtiol Special Tegen Witziekte.

Nog meer voordelen
Wist je dat een moestuin van 40m², goed voor een gezin van 1 volwassene en 2 kinderen, tot 960 euro (winkelwaarde) aan groenten per jaar kan opbrengen (*)? Trek je daar de investering aan tuinmateriaal, zaden en plantgoed af, dan heb je zo’n 800 euro winst over. Bovendien houdt een moestuin je fit. Reken voor een tuin van 40m² op een half tot één uur werk per dag, tussen april en juni; op jaarbasis kom je makkelijk aan 200 uren. En al die tijd ben je in de gezonde buitenlucht, doe je onbewust 101 lichaamsoefeningen en hou je je kinderen actief bezig. En dat, terwijl de inspanning niet groter is dan een rustig rondje fietsen.

http://www.intratuin.nl/media/downloads/zaaikalender-def.pdf

http://www.intratuin.nl/buiten/kweken-oogsten/wanneer-plant-of-zaai-ik-welke-groenten-in-de-moestuin/

http://www.tuinadvies.nl/artikelen.php?qu=zaai%20en%20oogstkalender%20groenten 

Tuintips voor de maand augustus

  geplaatst via een iPad  *****

Mieren
Heb jij ook last van mierenhopen in het gazon ?
Mieren doen doorgaans geen kwaad in de tuin maar in het gazon kan een groot nest wel een lelijke plek veroorzaken. Behandel lokaal, met een biologisch product bijvoorbeeld op basis van spinosad. Op die manier breng je geen schade toe aan dieren die mieren eten, zoals de bonte specht.

Wespen
Heb jij ook zo’n last van wespen op je terras?
Misschien trek je ze net aan, door ‘foute’ planten op je terras? Wespen zijn namelijk verzot op zoetigheden – appels, peren, pruimen, perziken of een vijgenboom bij je terras zijn geen goed idee. Let ook op met planten met felle kleuren; wespen worden onweerstaanbaar aangetrokken door de felrode bloemen van persicaria en fuchsia.

Vlinders
Op welke bloemen in jouw tuin zitten er nu veel vlinders?
Op dit moment zijn zonnehouden (Echinacea) en asters de absolute vlinderlievelingen maar ook hemelsleutel (Sedum) en koninginnenkruid (Eupatorium) blijken populair. Wist je dat koolwitjes deze zomer het vaakst in onze tuinen voorkwamen, gevolgd door de atalanta en het oranje zandoogje?

Groenten
Kent jouw moestuin ook zo’n superjaar?
Na de enorme bloemkolen plukken we nu emmers bonen, oogsten we dikke preien, tientallen courgettes en het eerste pompoentje. Emmers tomaten heb ik al uit de serre gehaald: kerstomaatjes, Roma’s voor de pastasaus en Coeur de Boeuf voor in de slaatjes. Ons geheim? Een scheutje vloeibare voeding in het gietwater.

http://www.tuinadvies.nl/tuintips_voor_de_maand_augustus.htm 

Tuintips voor de maand juli

  geplaatst via een iPad  *****

Slakken
Een gaatje in een hostablad kan ons niet deren maar van slakken die vers geplante sla aanvreten, worden we pisnijdig. Heb jij een efficiënte antislakkentruc? Biervallen, gebroken schelpen, scherp zand en koffiegruis - we hebben het al allemaal eens geprobeerd. Wat zeer goed helpt, zijn slakkenkorrels. Ecologische, wel te verstaan. Die zijn namelijk onschuldig voor slakkenetende dieren als lijsters, merels, padden en egels.

Composthoop
Hoe ziet jouw composthoop er uit? Wij moeten hem nu regelmatig besproeien, tegen het uitdrogen. Of heb jij een beter idee? Er is dit jaar ook niet zoveel grasmaaisel voorradig; gelukkig zorgt het keukenafval nog voor voldoende ‘groen’ materiaal. We proberen de hoop elke zes weken om te zetten. Af en toe een laagje compostmaker, helpt ook.

Floxen
Zit er ook zo’n wit pluis op de bladeren van je floxen? Dat is de schuld van die lange droogte. Wat doe jij tegen deze schimmel? Je hebt excellente kant-en-klare biologische producten tegen witziekte, op basis van zwavel. Maar je kan ook zelf gier maken van brandnetels, bieslook of knoflook. Wist je dat er tal van meeldauwresistente floxen, kruisbessen, asters, druiven en clematissen te vinden zijn?

Lavendel
Hoe houd jij je lavendelstruik mooi? Lavendel wordt onderaan gauw kaal en houterig. Wij zweren bij veel snoeien! Knip nu je struik tot één derde in (en leg de bloempjes in je linnenkast). In april snoei je een tweede, drastische keer. Is je lavendel jarenlang niet gesnoeid, herbegin dan liever met een nieuw exemplaar.

http://www.tuinadvies.nl/tuintips_voor_de_maand_juli.htm

Tuintips voor de maand juni

geplaatst via een iPad  *****

Onkruid
Sommige onkruiden kunnen het heel erg bont maken. Zoals zevenblad, dat er een waar plezier in schept door je tuin te ‘wandelen’… zeg maar woekeren. Maar wist je dat zevenblad een erg lekkere groente is, met een smaakje tussen spinazie en zuring? Dat je met de blaadjes kan stoven, door de pesto in de quiche te mengen? Meer nog, als je er genoeg van eet, kan je hem prima in toom houden. Want als er één ding is waar zevenblad een hekel aan heeft, dan is het wel dat je hem afknipt of –maait. Handig om te weten, niet?

Bloemenweide
Heb je een bloemenweide, dan is het nu tijd om ze te maaien. Zitten er nog maar weinig bloemen tussen je gras, maai dan alles tot op de grond af en haal het weg. Bij deze grasschaarste wil iemand je maaisel wel om paarden bij te voederen? Hak hier en daar een vierkante meter los en strooi er een kant-en-klaar bloemenmengsel uit, dat geschikt is voor jouw bodem. Volgende lente word je beslist beloond met een pak meer kleur!

Bladluizen
Warmte en een tikje regen… meer hebben de bladluizen niet nodig om zich massaal op je rozen, fruitbomen, tuinbonen of artisjokken te storten. Met een krachtige waterstraal, zelfgemaakte azijnloog, brandnetelgier of een kant-en-klaar biologisch insecticide zijn ze zo verjaagd. Ook lieveheersbeestjes helpen mee – wist je dat één zo’n diertje wel 100 bladluizen per dag kan verorberen?

http://www.tuinadvies.nl/tuintips_voor_de_maand_juni.htm

Tuintips voor de maand mei

  geplaatst via een iPad  *****

Moestuinieren
Zo'n malse regen betekent het startschot voor een paar dagen intens moestuinieren. Plant uien en sjalotten, tuinbonen en erwten. Op de plekken waar bloemkolen, broccoli en spinazie komen, hoort een fikse portie organische mest - het zijn bijzonder gulzige groenten. Kippen- en koeienmest is prima; op arme grond gebruik je beter een krachtiger mest, bijvoorbeeld met Guano del Peru.

Terrasplanten
Popel je al om je terrasplanten naar buiten te halen? Heb nog wat geduld; pas vanaf midden mei is alle gevaar voor nachtvorst geweken en mogen de eenjarigen naar buiten. Plant zeker wat Juffertjes-in-‘t-groen, slaapmutsjes, papavers en groot kaasjeskruid in je tuin. Met wat geluk zaaien ze zich jaar na jaar opnieuw uit. De hommels zullen je dankbaar zijn.

Snoeimoment
Ben je klaar voor het grote snoeimoment van het jaar? Hagen en snoeivormen mag je de komende weken flink onder handen nemen. Spaar je lichaam en knip liever elke dag een stukje dan alles in één keer. Probeer een bewolkte dag uit te kiezen: zo is er minder kans dat de plots aan de zon blootgestelde jonge bladeren verbranden. Taxus en buxus kunnen na de snoei wel wat aangepaste organische mest gebruiken.

‘Maisha’
Wist je dat de meter van Naturen ook meter is van een roos? 'Maisha' bloeit met prachtige rozerode bloemen met een geel abrikoos hart, de hele zomer door. Deze Belgische creatie van Lens Roses past met haar 80 cm perfect in de border. Belangrijk voordeel: ze is niet gevoelig aan ziektes. Koop je deze roos, dan steun je de vzw Maisha in Congo. Doen dus!

Aardbeien
Mmm! Met al die zon smaken mijn aardbeien zoeter dan ooit. In mijn veldje groeien verschillende soorten door elkaar. Elsanta en Elvira dragen deze maand volop vruchten; van Ostara en Mara des Bois pluk ik (weliswaar kleinere) aardbeien tot in september. De lekkerste? Dat zijn de bosaardbeien. Hoewel het wel wat langer duurt voor je een handjevol bij elkaar hebt geplukt... En het is bovendien een superbodembedekker.

http://www.tuinadvies.nl/tuintips_voor_de_maand_mei.htm 

Tuintips April

Brandnetels
Voor je de brandnetels in je tuin te lijf gaat: weet dat het eigenlijk bijzonder nuttige planten zijn. Een pak vlinders gebruiken ze om er hun eitjes op af te leggen en je maakt er excellente plantenthee van, vol magnesium, zwavel en ijzer. Bladluizen en witte vlieg gaan er bovendien van lopen. Pluk na een regenbui, dan prikken brandnetels minder.

Leliehaantje
Amper komen de knoppen van de lelies boven, of daar is het leliehaantje. Dit oranjerode kevertje is best wel mooi; helaas zijn z'n (veel minder aantrekkelijke) larven dol op de bladeren en bloemknoppen van je lelies. Probeer de kevers nu te vangen, voor ze eitjes leggen. Ze laten zich makkelijk in je hand vallen.

Besjes
Kijk je al reikhalzend uit naar de eerste besjes? Verwen je struiken nu alvast met een portie organische mest voor fruit met extra veel magnesium en kalium. Daarvan krijgen je trosbessen, frambozen, cassis, jostabessen en druiven nog dikkere vruchten. Strooi uit, hark in en begiet. Een laagje compost rond de voeten van je struiken, houdt het onkruid tegen.

Droge tuin
Ligt je tuin er ook zo droog bij? Controleer de bomen, hagen, struiken en rozen die je recent hebt geplant en geef ze één keer in de week flink water.
Wacht met zaaien en planten in de moestuin tot het weer gaat regenen. Vergeet de dieren niet! Laat hier en daar wat schaaltjes met water achter; de egels, vogels en padden zullen je dankbaar zijn.

http://www.tuinadvies.nl/tuintips_voor_de_maand_april.htm

Tuinkalender

Tuinkalender december: tuinieren in de maand december  geplaatst via een iPad
*****
Tuinkalender december (wintermaand)
Wat kunnen we deze maand allemaal in orde brengen?

Het tuingereedschap die je de komende maanden niet denkt te gebruiken niet enkel schoon maken maar ook eens in oliën.
Stekmessen, oogstmessen, zeis, snoeischaren,... slijpen met een wetsteen.
Het water van de buitenkranen laten en isoleren met noppenfolie.
De tuinslangen laten leeglopen, oprollen en wegbergen.
Verwijder bladafval uit uw dakgoten.
Op droge dagen de schuttingen, tuinhuisje of garage verven.
Mos / algen op de looppaden of terras verwijderen.
De overwinteringsplaats van de terras- en de balkonplanten controleren. Alert zijn voor ziektes en insecten en wat water geven indien nodig.
Maak de vogelhuisjes in uw tuin schoon.
De vogels voederen als het koud is. Bakje water zetten met gaas erover zodat ze er geen bad kunnen in nemen. Regelmatig verversen en zeker geen zout in het water doen.

Pindakaashuisje
Vogellokker
Vogelhuis + voederhuis
Vogelbad anti-vries

de siertuin:

Verplanten van bladverliezende struiken en bomen als de grond niet bevroren is.
Wintergroene terrasplanten in pot zoals buxus kun je bij hevige vorst beter uit de volle zon halen om verbranding te voorkomen. Rond de potten die buiten blijven staan kun je vorstbeschermende materialen aanbrengen zodat de pot en de potkluit niet bevriest.
TIP: Vooraleer je de terraspotten opvult met potgrond, steek je eerst rondom een noppenfolie. Als het hard vriest zal uw vochtige potgrond gaan uitzetten, maar de druk die dit met zich mee brengt zal worden opgevangen door de noppenfolie waardoor de pot minder snel zal stuk vriezen.
Sneeuw van doorhangende takken afschudden zodat ze niet afbreken.
Winterstekken nemen van heesters.
Wortelstekken nemen van vaste planten zoals Acanthus, herfstanemonen,...
Snoeien
De rozenbladeren die nu nog niet vanzelf zijn afgevallen verwijderen zodat ziektes geen kans krijgen om alzo te overwinteren.
Zet een windscherm rond pas aangeplante groenblijvende planten. Daar de planten nog niet zijn ingeworteld, kunnen ze bij hevige vorst geen water opnemen. In combinatie met een uitdrogende wind kunnen niet beschermde planten dan ook droogvriezen. Geef deze pas geplante groene planten ook geregeld water.
Vorstgevoelige planten beschermen met droge bladeren, vliesdoek, stro of dennentakken. Planten nooit afdekken met plastiek want dit zorgt voor rotting. zie: vorstgevoelige planten inpakken tegen de vrieskou

Thermobeschermhoes
Reuze plantenhoes
Vlieshoes met ritssluiting
Winter beschermingmat

Gazon:

Loop niet op een bevroren gazon want dat zal na enkele dagen gele voetsporen vertonen.
Bij zacht weer kun je de laatste bladeren van het gazon harken.
Belucht slecht gedraineerde stukken in het gazon.

Bestel uw hark, riek en schop tegelijkertijd

Bloembollen en -knollen:

Dit is de laatste kans om voorjaarsbloeiende bloembollen te planten.
Trek bloembollen zoals van hyacinten, amaryllissen (Hippeastrum) en narcissen in bloei.
De opgeslagen knollen van zomerbloeiers (Dahlia's) regelmatig controleren op schimmels of muizenvraat.

Moestuin:

Spitten als het niet te nat is.
Wortelen, rode bieten,... kun je inkuilen in de serre zodat je er steeds gemakkelijk aan kan.
Witloof forceren
Oogsten van pastinaak
Vanaf half december kun je weeuwenbloemkolen telen onder koud glas.
Tuinkers en kiemgroenten zaaien op de vensterbank.
Na enkele dagen vorst zal het zetmeel in de spruitkolen worden omgezet in suikers waardoor ze zoeter zullen smaken.
In deze voor de moestuin stille periode is het moment aangebroken om het teeltplan voor uw volgende tuinseizoen op te stellen.
Groenten die later in een plastiekserre, koepel,... worden uitgeplant kunnen nu worden gezaaid. Zo kunt U op de vensterbank nu al zomerbloemkolen, sla, worteltjes, spinazie,... zaaien. Een zaaitemperatuur van 13°C is voldoende.

Fruittuin:

snoeien van appels, peren, bessen + de takken versnipperen met de hakselaar
voorzie bessenstruiken van mulch of een laagje stalmest
druiven snoeien
klimplanten zoals de kiwi kunnen nu gesnoeid worden
planten van fruitbomen
bescherm de boomstammen tegen konijnen en hazen door er een weringsnet rond te plaatsen
neem houtachtige winterstekken van rode bessen e.a.

Kachel en ventilator
Rol noppenfolie
Petroleumvuur
Raamopener

Vijver:

Meer vijverinfo voor deze maand.

Rubus cockburnianus is de hele winter mooi met zijn witte takken.

Sierplanten die in december opvallen:

bloeien:

Mahonia x media 'Charity'
Cyclamen coum
Jasminium nudiflorum
Clematis armandii 'Apple Blossom'

bessen dragen:

Ilex (hulst)
Cotoneaster
Aucuba

mooie takken laten zien:

Cornus alba 'Sibirica'
Cornus sanguinea ‘Winter Beauty’
Rubus cockburnianus
Salix rubens 'Basfordiana'
Acer griseum (papieresdoorn)

december Sterrenbeelden: Boogschutter (tot 22/12), Steenbok (23/12-19/01).
donkere maand ( de dagen korten tot 22/12 met 22 minuten; vanaf 22/12 lengen ze met 4 minuten).

Sterrenbeelden: Boogschutter (tot 21/12), Steenbok (21/12-19/1).

Weerspreuken voor de maand december wintermaand

Groene Kerstmis, witte Pasen.
Droge december droog voorjaar.
December koud en wel besneeuwd zo maak maar grote schuren gereed.
Donder in decembermaand belooft veel wind voor het jaar aanstaand.
Decembermist goud in de kist.
Decemberwind uit het oost brengt voor zieken luttel troost.
Is december veranderlijk, beste vrind, dan is heel de winter slechts een kind.
Keert de kat haar rug naar het vuur daar komt sneeuw van op den duur.

07 december: Ambrosius, patroon van bijen en spreeuwen, stop nu met waaien en sneeuwen.

09 december

Sint Lucije laat de dagen dijen.
Lucia maakt de langste nacht; half juni maakt de langste dag.
Heeft men in december slechts vorst en slijk dan worden de dokters rijk.
Als Kerstmis komt met blommen dan zal Pasen met sneeuw kommen.
Als met Kerstmis de muggen zwermen dan moogde met Pasen Uw oren wermen.
29 december: Als Thomas door de bomen raast krijgen we volgend jaar veel appelen bij mekaar.

http://www.tuinadvies.nl/tuinkalender_december.htm


geplaatst via een iPad De mooiste plantencombinaties: contrast, vormen, ton sur ton,...

*****
De mooiste combinaties met Hemerocallis

In een goed gekozen samenstelling van planten is gekeken naar kleur, bloeiwijze en ook wel naar bladvorm. Het geheel is meer dan de som der delen: in een mooie combinatie doen planten elkaar goed uitkomen.

CONTRAST

Contrasterende kleuren liggen tegenover elkaar op de kleurencirkel: rood ligt tegenover groen. Paars ligt tegenover geel en oranje ligt tegenover blauw.

Contrasterende kleuren versterken elkaar. Een blauwe Salvia zal een oranje Achillea extra oranje laten lijken. Dezelfde Achillea ziet er minder vol van kleur uit, als zij naast andere oranje bloeiende planten staat. Wil je een kleur er sterk laten uitspringen en een plant laten opvallen, kies dan voor contrast. Een border met sterke contrasten levert een levendige aanblik op. Te veel contrast kan dan weer leiden tot een onrustige of chaotische indruk.

TON SUR TON

Meer rust creëer je door planten bij elkaar te zetten in aan elkaar grenzende kleurschakeringen. In een ton sur ton samengestelde border worden de afzonderlijke planten minder benadrukt dan het geheel. Planten lijken in elkaar over te vloeien en vormen samen een totaalbeeld. Je kunt daarbij planten kiezen die je niet opvallend mooi vindt maar die mee helpen om het geheel te maken. Planten met een grote hoeveelheid kleine bloemetjes, zoals Anthemis en Kalimeris, zijn zelf niet erg opvallend maar heel nuttig voor een mooie combinatie.

VORMEN EN KLEUREN

Niet alleen de kleur is van belang bij het samenstellen van een mooie border, ook de vorm van de bloem. Er zijn aren, bollen, schermen en fonteinen en ook hier kun je kiezen voor gelijkheid in vorm of voor contrast. De aren van de Salvia en de schermen van de Achillea zijn contrasterend en versterken daardoor de vorm van elkaar. De vorm en de kleur van het blad van een plant maken ook deel uit van de bijdrage die een plant kan leveren. Kenmerkend is het blad van de Hosta, dat door de sterke vorm een architectonische werking heeft. De Hemerocallis heeft veel grasachtig loof, dat in staat is om scherpe kleuren te blussen en te verzachten. De vele nieuwe cultivars van de Heuchera bieden met hun talrijke bladkleuren de mogelijkheid om een accent aan te brengen. De keuzes voor veel contrast of juist weinig, voor zachte tinten of juist voor fel; het hangt af van je smaak en dat is heel persoonlijk. Het is daardoor boeiend te zien wat andere tuiniers aan keuzes maken. Een goede reden voor een wedstrijd!

Hemerocallis ofwel daglelie, is een plant die zich goed laat gebruiken voor mooie combinaties. Het grasachtige blad kan gewenste bladcontrasten opleveren. De bloem is er in vele kleuren en dat daagt zeker uit tot het vinden van samenstellingen in contrast en ton sur ton.

http://www.tuinadvies.nl/plantencombinaties_tuinaanleg.htm


Tuintips voor de maand januari  geplaatst via een iPad

 *****
Kerstrozen
Amper is de sneeuw gesmolten of daar zijn de allereerste bloemen van de kerstrozen al. Zeker op een beschut en zonnig plekje kan je nu al de dikke knoppen van je Helleborus tellen. Zitten er donkere vlekken op de bladeren, knip die dan af en gooit ze in de GFT-bak - de zwarte bladvlekkenziekte is besmettelijk. Leg meteen een dikke laag bladcompost rond je plant. Met wat geluk bloeit ze tot eind maart!

Snoeien
Profiteer van het zachte weer om de snoeischaar boven te halen. Leilinden, dakplatanen, fruitbomen, druiven en blauweregen mogen flink onderhanden genomen. Haksel de takken voor mulch in de tuin of stapel ze als een muurtje. Snoeihout is superdankbaar afval! Alle takken met bottels en besjes laat je natuurlijk staan voor de vogels.

Bodem
Hoe zit het met de bodem van je tuin? Zeker als je met een nieuwe tuin start, is het bijzonder nuttig de grond eerst te laten ontleden. Voor 70 euro heb je al een volledige analyse door de Bodemkundige Dienst van België, met advies erbij. Ze vertellen je of je tuin extra meststoffen of bodemverbeteraar nodig heeft en jij kan dan precies die planten uitzoeken die bij jouw bodem passen.

Oppassen met opruimen
Hoe graag je je tuin ook zou willen opruimen, wacht nog eventjes. Tussen de bladeren en stengels van je border en onder takkenhopen overwinteren allerlei nuttige insecten. Laat ook de hopen bladeren liggen - de kans is groot dat er een egel z'n winterslaap houdt! Maak wel de toefjes sneeuwklokjes en speenkruid vrij, anders mis je hun bloemen.

http://www.tuinadvies.nl/tuintips_voor_de_maand_januari.htm


Tuintips voor de maand februari  geplaatst via een iPad

 *****
Moestuinieren
Voel je de lente al een heel klein beetje? In februari kan je beginnen moestuinieren!
Haal je teeltplan uit en strooi wat kalk op de plek waar de kolen komen. Zaai in de serre de eerste tuinbonen en erwtjes in potjes; probeer ook wat makkelijke sla zoals rucola, snijsla of mizuna en een rijtje spinazie in volle grond. Gaat het hard vriezen, leg er dan 's nachts een vliesdoek over.

Zanglijster
Begrijp je niet wat dat hoopje kapotte slakkenhuizen op je pad doet? Dat is het werk van de zanglijster. Hij vist slakkenhuizen tussen de planten en slaat ze met zijn snavel op een harde ondergrond, tot ze breken. Voor hij de slak opeet, veegt hij ze schoon in het gras, de smulpaal. Nu weet je weer waarom je ecologische slakkenkorrels moet strooien; van andere gaat ook de lijster eraan.

Oppepper voor druiven
Zijn je druiven gesnoeid? Geef ze nu dan een eerste portie bloedmeel. De meeste organische meststoffen werken geleidelijk maar bloedmeel vormt een uitzondering. Deze instant oppepper is heel stikstofrijk en geeft snel resultaat zonder risico op verbranding. Druiven zijn er dol op maar je kan er ook je gazon, struiken of hagen mee oppeppen.

Onbekende groenten
Er zijn zo van die groenten waar niemand over spreekt maar die gewoon in elke tuin horen. Zoals zwartmoeskervel (Smyrnium olusatrum); de Romeinen waren er al dol op. Het frisse jonge blad en de malse stelen komen nu boven; eet ze rauw of gestoofd. Deze tweejarige is niet alleen decoratief en lekker maar ook nuttig: de bloemschermen trekken sluipwespen, zweefvliegen en gaasvliegen aan.

http://www.tuinadvies.nl/tuintips_voor_de_maand_februari.htm

Tuintips voor de maand maart  geplaatst via een iPad

 *****
Winterakoniet
Wanneer de winterakoniet (Eranthis hyemalis) z'n bloempjes opent, vliegen de allervroegste bijen er meteen op af voor de eerste nectar. En wanneer de zaadjes straks rijp zijn, komen de mieren hun 'mierenbroodje' ophalen. Winterakoniet maakt speciaal voor hen een voedselrijk aanhangsel aan elk zaadje; als dank verspreiden de mieren het zaad. Slim gezien!

Tijd om op te ruimen
Stilletjes aan mag je aan opruimen denken. Knip de grootste stengels en langste grassen in de border af (maar laat de rest nog even staan), snoei je rozen flink in en hou al een rondje onkruid. Straatgras en kleine veldkers beginnen zich al uit te zaaien! Laat de droge bladeren en takjes in de border en onder de haag liggen: er leven tal van nuttige insecten in deze rijke humuslaag.

Bloembollen
Niets zo leuk als een kleurrijk hooilandje of gazon vol krokussen, wilde narcissen en blauwe druifjes. Maar wist je dat die vroege bloembollen ook erg nuttig zijn voor bijen en hommels? Die vinden er namelijk de allereerste lentenectar. Hang meteen wat nestkastjes tegen een zonnige muur voor de solitaire bijen; die verlossen je straks van de bladluizen.

Slakken
Amper wordt het een graadje warmer of de slakken trekken op oorlogspad. Een huisjesslak is zo goed als onschuldig, en eet vooral dood plantenmateriaal. Maar naaktslakken doen zich nu al flink te goed aan die allereerste scheutjes van jouw asters en riddersporen. Gebruik ecologische slakkenkorrels; die zijn onschadelijk voor slakkenetende dieren als merels, lijsters, egels en padden.

http://www.tuinadvies.nl/tuintips_voor_de_maand_maart.htm