dinsdag 27 oktober 2015

Standplaats van een Orchidee

  geplaatst via een iPad  *****

We moeten ons vooral realiseren dat orchideeën bijna allemaal tot de schaduwminnende planten worden gerekend. Ze leven vaak op of onder bomen, waar ze uitsluitend gefilterd zonlicht krijgen.

Te veel zonlicht, zeker in de zomerperiode, zorgt ervoor dat het blad een veel te lichte kleur krijgt of zelfs verbrandt, waardoor donkere vlekken ontstaan. Te weinig licht is natuurlijk ook niet goed, want bladeren die zich onder zulke omstandigheden ontwikkelen worden slap en de groei wordt geremd.

Er is voor de in onze huiskamers levende orchideeën een duidelijk verschil tussen de lichtbehoefte in de zomer en de winter. Bijna alle soorten, Paphiopedilum wellicht uitgezonderd, moeten in de winter kunnen profiteren van alle licht dat beschikbaar is. In de zomerperiode moet absoluut worden voorkomen dat de planten langdurig door direct zonlicht kunnen worden beschenen. Voor veel soorten is een raam op het oosten, met ochtendzon dus, het meest ideaal. Venusschoentjes hebben veel schaduw nodig en gedijen daarom het best op het noorden. Het zuiden is eigenlijk ongeschikt, en ramen op het westen kunnen alleen als er afgeschermd kan worden. In serres is (te) veel licht, maar wanneer ze ´s winters niet gestookt worden, zijn het wel prima plekken om bepaalde soorten te laten overwinteren.

Zet een Orchidee niet in de buurt van rijp fruit of groente. Door de gassen die daarvan vrijkomen verwelken de bloemen van de Orchidee.

http://www.groenrijk.nl/GroenTip-Standplaats-van-Orchidee#

Geen opmerkingen :

Een reactie posten