zondag 10 november 2013

Enkel chefkoks

 


Martin Kruithof
Iedere maand bezoekt culinair redacteur Jacinta Bokma een biologisch restaurant. Deze keer De Lindenhof van Martin Kruithof. Michelin geeft hem twee sterren en in de 2008-editie van de Lekker restaurantgids is hij van plaats vijftien naar nummer zeven gestegen.
De knipmessende Duitse bediening van het Duitse driesterrenrestaurant waar hij ooit werkte is gelukkig achterwege gelaten. Wie hier binnenstapt wordt omhuld in een warme deken van ongedwongen gastvrijheid. Lekkere Zuid-Amerikaanse muziek op de achtergrond en daar komt onze Chef de Cuisine al aandraven met amuses. Normaliter is dat één hapje van het huis, hier krijgen we er maar liefst vijf bij de lunch. Het Chinese tomaatje in een krokant zoet sesamballetje heeft de beet van een ijslaagje met daarin haar warme verrassing. Een sensatie. De gerookte paling onder een glazen stolpje rookt nog na.
En het valt meteen op, de presentatie is ongedwongen: het gefrituurde rösti-rondje met zalm krijg je op het vuistje, de boter -en de dikke plak caramel bij de koffie later- ligt op een stukje natuursteen. De oude deurdrempels, meldt onze gastheer later. In onze mond is het een explosie van pure smaken. We krijgen de hele wereld op ons bord. Hollands, Oosters, Braziliaans. Vermeldenswaard is de bouillon van langoustines met pompoenpit: we zien en proeven groen goud. De rundersucade daarna smaakt als een sublimering van een gevoel van vroeger. Oude smaken ontmoeten nieuwe. Kruithof schildert met ons historisch erfgoed: wilde eend, aardpeer, kweepeer, kruiden uit de tuin, fruit uit eigen boomgaard, honing uit het dorp. Dan nog een voordessert van het huis, met papaja en mango in een baaitje van Blue Curacao; we denken aan Blauwbaai waar we als kind vroeger zwommen, proeven jasmijn en lachen bij het knettersuiker dat over het dessert is gestrooid. Het is helemaal goed zo.
Met een diepe zucht verlaten we deze culinaire oase: dit zou ieder mens zichzelf toch eens in de zoveel tijd moeten gunnen.

Restaurant De Lindenhof, Beulakerweg 77, Giethoorn
(0521) 361 444, www.restaurantdelindenhof.nl

Keuken: Haute-cuisine, seizoens- en streekspecialiteiten
Patron / Cuisinier: Martin Kruithof, gastvrouw: Marjan de Jonge
Ligging: Noord-Giethoorn
Open: di t/m zo 18.00-22.00 uur, lunch op afspraak
Prijs á la carte: twee gerechten € 69,-, drie gerechten € 89,-
Interieur: klassiek, kleurige schilderijen
Muziek: wereldmuziek
Reserveren: noodzakelijk
Bijzonder: in de zomer buiten eten op het terras in de heerlijke tuin
Extra: logeren in een van de twee luxe-suites, compleet met jacuzzi, salon, keuken.

Erik van Veluwen
‘Zonder stront geen smaak’, poneert kok Eric van Veluwen. Want smaak begint bij de aarde, doceert de goeroe op het gebied van biologisch koken. Maar dan niet biologisch om het biologische, nee, nee, het gaat om de Smáák. Hoe verser hoe beter. Als je je letterlijk goed aardt krijg je ook veel lokale leveranciers aan de deur. Mandenvol met paddestoelen bijvoorbeeld. Wild uit het bos, Reneker kaas uit Lunteren.
De ‘biopastoor’ wordt hij wel genoemd: we zijn de referenties kwijt van het seizoen volgens hem. Kijk eens om je heen. Uit wat voor grond komt die groente? Hier doen bijvoorbeeld distelsoorten het heel goed: artisjok, kardoen, schorseneren. Groente die op een bepaalde tijd wordt geoogst en ook alleen dan verkrijgbaar is.
En groente van vroeger. Voorwaarde is dan wel dat je het idee van een vaste menukaart loslaat. Volgens Van Veluwen is het vaak de angst voor het onbekende én luiheid dat koks kiezen voor de groothandel om de hoek. Zijn credo: het kan wel degelijk én hip, én biologisch. Echt. Puur. Met aandacht. Niets leuker dan koken voor mensen die overrompeld worden door de smaken van de natuur. En dat worden we: het luchtige speltbrood met kruiden en wat streekboter is net een taartje, de romige lila puree van truffelaardappel is een feest bij de op de huid gebakken snoekbaars met ratatouille.
Hollandse kost krijgt een nieuwe twist: Van Veluwen combineert raapkoekjes met kardemom en lamsworstjes met lavendelbloesem. Het smaakt allemaal vederlicht en krakend vers.
Uit de kelder met zestig biologische wijnen komt een volle rode Spanjaard. We drinken ’m door bij de uitgebreide kaasplank, een andere specialiteit van de chef.
Zijn laatste boek ‘Echte kaas, de lekkerste ambachtelijke kazen uit Nederland’ is net uit. Van Veluwen is een bezige man: als je de gangbare landbouw nou vijf procent milieuvriendelijker maakt, is dat meer winst dan dat er vijf procent meer bioboeren komen, zegt hij.
En die certificering van biorestaurants waar hij voor wedijvert? Die komt er. Let maar op.

Eric van Veluwen’s laatste boek ‘Echte kaas’ maakt een ronde langs bijzondere kaasmakers in Nederland. Met recepten en adressen, € 19,95, Uitgeverij Terra.

Hotel Conferentieoord Rhederoord, Parkweg 19, De Steeg
(026) 49 59 104, www.rhederoord.nl.

Keuken: biologisch, seizoens- en streekspecialiteiten
Patron / Cuisinier: Eric van Veluwen
Ligging: Veluwe, met uitzicht op de uiterwaarden van rivier de IJssel
Open: iedere laatste zondag Super Soul Club; lunchen, loungen en kinderknutselclub van 13.00-19.00 uur. Overige dagen alleen op afspraak.
Prijs: gerechtje van zondags buffet is € 7,50, een glas wijn € 2,50 p.p.
Interieur: oude kasteeldetails, design en kunst
Muziek: jazz en lounge
Reserveren: noodzakelijk
Bijzonder: in de zomer buiten eten op het terras in de heerlijke tuin
Extra: logeren in één van de negen kamers v.a. € 75,- (1-persoons met douche en toilet) en € 135,- (2-persoons met douche en toilet).


Onderstaande gerechtjes zijn voorbeelden wat je kunt verwachten op een zondags lunchbuffet:
• Rollade van kemperhoen
• Rivierkreeftjes met mesclun (jonge slablaadjes) en mosterdvinaigrette
• Salade van geroosterde voorjaarsgroentes en paddestoelenvinaigrette
• Meikaas en Messeklever kazen
• Vis uit de IJssel
• Polderrisotto met truffel en Olde Remeker

Bakkeljauw (: kabeljauw) Kroket

 *****
Ingrediënten:
200 gram Faja Lobi Bakkeljauw Trafasie
1 kilo Cassave
1 groene peper
1/2 liter olie
75 gram margarine
nootmuskaat
1 theelepel zout
1 eetlepel tomatenpuree
3 eieren
2 dl. melk
250 gram paneermeel
1 grote ui
Faja Lobi Sandhia’s Sauce Trafasie

Bereidingswijze:
Onthuidt de bakkeljauw en kook het 5-10 minuten in ruim water om het te ontzouten; spoel het daarna in een vergiet met koud water af, ontbot het en verdeel het in kleine stukjes. Lek het vervolgens uit door de Bakkeljauw Trafasie in het vergiet goed uit te knijpen.
De gesnipperde ui en de fijngesneden peper fruiten in de margarine. De tomatenpuree, nootmuskaat en de Bakkeljauw Trafasie toevoegen en 2 minuten meebakken. De cassave wassen en gaar koken en daarna pureren. De Bakkeljauw Trafasie hierdoor mengen tezamen met een ei. Hiervan balletjes vormen en deze door het losgeklopt ei wentelen, daarna door paneermeel. De balletjes bakken in de olie. De balletjes laten uitlekken op keukenpapier.

Serveertip:
Opdienen met Faja Lobi Sandhia’s Sauce Trafasie.

Wijn-, Dranken- en Biertip:
1. Surinaamse Wijn: Als wijn bij dit gerecht wordt de Trafasie Wijn geadviseerd.
2. Surinaamse Frisdranken: Als frisdranken bij dit gerecht worden de Trafasie Frisdranken geadviseerd o.a. Cherry Bouquet Trafasie, Green Punch Trafasie, Pine Apple Trafasie.
3. Surinaams Bier: Als bier bij dit gerecht wordt Parbo Bier geadviseerd.

INFORMATIE : Deze kroket dankt haar bijzondere smaak aan het gebruik van cassave, de tropische aardappel; hierdoor krijgt deze kroket een vollere en exotischer smaak.

Bara (peulvruchtensnack)

 *****
Ingrediënten:
3 theelepels Exotimex Knoflook
1 theelepel Masala
100 gram gele erwten besan (vers gemalen gele split erwten)
1/2 Madam Jeanette peper
olie
300 gram zelfrijzend bakmeel
2 theelepels jeera (gemalen komijn)
3 takken selderij
250-290 ml. water
3 1/2 gram zout

Bereidingswijze:
Alle ingrediënten aan het water toevoegen en de massa kneden tot een zachte en luchtige deeg; het deeg 2 uur laten rijzen (voor een beter resultaat het deeg èèn nacht tevoren klaarzetten en laten rijzen).
Van het deeg, met vochtige handen, balletjes vormen ter grootte van een grote ei en daarna plat drukken (doorsnee circa 10 cm, maar mag ook groter of kleiner, in welk geval de grootte van de balletjes aangepast moet worden); vervolgens een gat in het midden drukken.
Olie verhitten en de bara daarin aan beide zijden enkele minuten goudbruin bakken.

Serveertip:
De bara serveren met Chutney, Exotimex Redi Pepre Sauce, Exotimex Mastersauce, Faja Lobi Hot Sambal.

Variatietip:
In plaats van gele erwten besan kan ter variatie ook oerdie besan, dit is vers gemalen oerdie, worden gebruikt; in dat geval spinazie of tajerblad gebruiken in plaats van selderij.

Wijn-, Dranken- en Biertip:
1. Surinaamse Wijn: Als wijn bij dit gerecht wordt de Trafasie Wijn geadviseerd.
2. Surinaamse Frisdranken: Als frisdranken bij dit gerecht worden de Trafasie Frisdranken geadviseerd o.a. Cherry Bouquet Trafasie, Green Punch Trafasie, Pine Apple Trafasie.
3. Surinaams Bier: Als bier bij dit gerecht wordt Parbo Bier geadviseerd.


INFORMATIE : Bara is een Hindoestaanse snack met gele erwten of oerdie als de belangrijkste smaakmakers; deze peulvruchten zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Bara wordt als voorgerecht en/of als hapje tussendoor gebruikt. Bara met chutney is het lievelingshapje van de Hindoestaanse smulpaap!

Fiadoe (Surinaamse lekkernij)

 *****
Ingrediënten:
4 eieren
250 ml. melk
500 gram boter
250 gram suiker
500 gram bloem
1 eetlepel gist
1 eetlepel kaneel
125 gram rozijnen
2 druppels vanille essence
50 gram amandelsnippers
1-2 dl. rum
125 gram krenten
50 gram sukade

Bereidingswijze:
De krenten en rozijnen wassen, drogen en 3 dagen van tevoren in de rum inleggen. Bij de gist 1 eetlepel suiker en de lauwwarme melk ( de melk mag niet te heet zijn) doen en goed mengen. De eieren met 3 eetlepels suiker en de vanille essence dik klutsen en vermengen met de bereide melk; 2 hoge eetlepels boter bij de massa doen en even doorroeren; vervolgens al roerende zoveel bloem toevoegen dat het deeg soepel en net rolbaar wordt. Het deeg afdekken met een vochtige doek en laten rijzen.
Het cakeblik beboteren, de bodem en alle zijkanten hiervan bekleden met een dun uitgerold stuk van de deeg; vervolgens de deeg op de bodem van het cakeblik bestrijken met veel boter en daarna daarover een mengsel van de kaneel, suiker, krenten, rozijnen, sukade en amandelsnippers doen.
Het resterende deel van de deeg dun uitrollen en dik met boter bestrijken en daarna een mengsel van kaneel, suiker, krenten, rozijnen, sukade en amandelsnippers erover doen. Dit deeg in vingerkootlengte 1 x omrollen en in breedtes van circa 3 cm afsnijden; dit steeds herhalen totdat de gehele deeg is omgerold en in stukjes gesneden.
De gesneden stukjes in het beklede cakeblik rangschikken totdat het cakeblik vol is gevuld; besprenkel dit met melk vermengd met suiker en kaneel en bak in een voorverwarmde elektrische oven op 200 graden.

Wijn-, Dranken- en Biertip:
1. Surinaamse Wijn: Als wijn bij dit gerecht wordt de Trafasie Wijn geadviseerd.
2. Surinaamse Frisdranken: Als frisdranken bij dit gerecht worden de Trafasie Frisdranken geadviseerd o.a. Cherry Bouquet Trafasie, Green Punch Trafasie, Pine Apple Trafasie.
3. Surinaams Bier: Als bier bij dit gerecht wordt Parbo Bier geadviseerd.

INFORMATIE : Fiadoe is een luxe Surinaamse lekkernij, die nooit ontbreekt op Surinaamse feestelijke aangelegenheden; tegelijkertijd moet beaamd worden dat fiadoe tamelijk ingewikkeld is om te bereiden. Het resultaat is echter ernaar, eenmaal bereid kan men er niet meer van afblijven.

http://www.surinaamseten.nl/

Date and Nut Flapjacks

 *****
I like to eat my flapjacks cold as opposed to room temperature so I keep mine in the fridge but these keep just as well in an air tight container and will last up to a week, if you can manage to control yourself.

Makes 14

150g / 1 1/4 sticks salted butter
100g / 1/3 cup agave syrup
100g / 1/3 cup runny honey
40g / 1/3 cup walnuts, roughly chopped
40g / 1/3 cup pecans, roughly chopped
20g / 2 1/2 tbsp ground almonds
180g 2 1/4 cups gluten free rolled oats
120g / 3/4 cup Dates

Preheat the oven to 160°C / 320°F.

Line and lightly grease a baking tray. Melt the butter in a heavy bottomed saucepan and stir through the syrup and honey. Mix together all the dry ingredients and stir through the sweet butter until thoroughly combined. Transfer the Flapjack mix to the lined tray and press it down to form an even, flat surface, 1 1/2 inches deep. Bake in the centre of the oven for twenty five minutes or until golden brown. Remove from the heat, leave to cool for ten minutes before scoring the Flapjacks, but only remove from the tray once thoroughly cooled.

http://www.nancyparkerentertaining.co.uk/articles/date-and-nut-flapjacks

Geen opmerkingen :

Een reactie posten