vrijdag 24 januari 2014

Geldzorgen

Soms lijkt het alsof het geld je portemonnee uit vliegt. Waar geef je het aan uit en hoeveel geld heb je maandelijks nodig? Het is belangrijk dat je beginnende geldproblemen snel aanpakt om erger te voorkomen.
Inkomsten en uitgaven
 
Als je niet precies weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, kan het gebeuren dat je geld tekortkomt. Het is dus goed om te weten hoeveel geld je binnenkrijgt en hoeveel geld je kunt uitgeven. Je kunt bijvoorbeeld elke week bijhouden wat je krijgt aan loon, uitkering en kinderbijslag. Met behulp van de website Berekenuwrecht.nl kun je uitrekenen waar je recht op hebt. Op die site zie je ook meteen hoe je dat geld kunt aanvragen.
 
Je geld bijhouden met een kasboek
Houd goed bij hoeveel geld je uitgeeft en wat je daarvan koopt, bijvoorbeeld met een kasboek. Zo kun je goed nagaan welke uitgaven noodzakelijk zijn en welke niet.
 
Sparen en besparen
Het is verstandig om te sparen, zodat je geld hebt voor periodes waarin het minder goed gaat. Ook is het goed om te ‘besparen’. Wees bijvoorbeeld zuinig met energie, gas en water. Probeer ook minder mobiel te bellen, koop minder (dure) kleding en koop in de supermarkt alleen die dingen die je op je lijstje hebt gezet.
 
Schulden en geld lenen
Als je schulden hebt, of veel geldzorgen, is het niet verstandig om met geleend geld schulden af te betalen of om producten op afbetaling te kopen. Op die manier maak je juist meer schulden. Je kunt met behulp van de website Zelfjeschuldenregelen.nl beginnende schulden zelf oplossen. Wanneer het je zelf niet meer lukt om uit de schulden te komen, kun je op zoek gaan naar professionele hulp.
 
Hulpverlening bij geldzorgen
Er zijn verschillende professionele organisaties die kunnen helpen bij financiële of juridische problemen. Deze hulpverlening is meestal gratis. Via de gemeente kun je meer informatie krijgen over hulpinstanties, zoals een kredietbank, de sociale dienst of het maatschappelijk werk.
 
Voor meer budgettips en hulp bij schulden kun je terecht op de website van het Nibud. Daar vind je ook een stappenplan om grip te krijgen op je geld.
 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten