vrijdag 24 januari 2014

Beginspiration’s budget tips (deel 2)

door Ianna Geplaatst op

Na mijn morele praatje van gisteren, geef ik jullie vandaag een aantal bruikbare tips om ervoor te zorgen dat jij gezonder kunt gaan eten en dat terwijl je op je portemonnee let. Daar gaan we dan..

1. PlanningHet belangrijkste wat ik geleerd heb tijdens mijn 31 dagen zonder geld, is het positieve en praktische effect van een planning op je portemonee. Maak een ruwe planning voor de week, met elke dag het gerecht wat jij wilt eten. Zorg ervoor dat je alle restjes gebruikt, dus gebruik de ene helft van de broccoli in een salade en de andere helft bij het roerbakken. En vooral: hou je aan je planning! Anders heeft het natuurlijk totaal geen nut. Kids niet tevreden? Laat ze meedenken en participeren. Door ze ook een gerechtje te laten verzinnen en te helpen met koken, is de kans groot dat ze gedurende de week braaf mee-eten.


2. Boodschappen doen
Maak een boodschappenlijstje van je planning, hierdoor dwaal je niet door de supermarkt, waardoor je dingen vergeet of meeneemt terwijl je het niet nodig hebt. Doe in een (of twee) keer de boodschappen voor de hele week, zodat je niet elke dag naar de supermarkt hoeft. Naast het feit dat het geld bespaard, scheelt het ook in tijd. Na een lange dag werk weet je precies wat je gaat eten en hoef je daar ook niet meer over na te denken. Altijd een pluspunt!


3. Ga niet elke keer naar dezelfde supermarktHet kost misschien wat meer tijd, maar kijk eens naar interessante aanbiedingen. Ga eens naar de Turkse winkel voor groenten, fruit, feta en olijven, haal brood bij de bakker en naar de visboer voor een stukje vis. Kijk ook eens of je een boer in de buurt hebt, waar je producten kunt kopen. Je zult versteld zijn van de kleine ondernemers, zelfs in een “grote” stad als Amsterdam. Misschien is het niet biologisch, maar wel van goede kwaliteit, en daar is ook wat voor te zeggen.

4. Denk aan de seizoenenIk heb er al vaker over geschreven, maar denk aan de seizoenen wanneer je producten inkoopt. Naast dat het beter voor het milieu is, is het zeker beter voor je portemonnee. Daarbij smaken de groenten en fruit het allerbeste wanneer ze worden gegeten in het seizoen waarin ze horen en varieer je automatisch meer. Dus verse tomaten en aardbeien in de zomer en pompoen en paddenstoelen in de herfst/winter.

5. Eet minder vleesVlees is duur; als je een stukje goed biologisch vlees koopt in ieder geval. Eet dus af en toe gewoon vegetarisch. Dat is helemaal geen straf, vooral nu steeds meer mensen bezig zijn met vegetarisch en gezond eten, zijn er heerlijk recepten in overvloed. Vervang het stukje vlees een dagje (of vaker) voor iets anders, dat scheelt weer geld in je portemonnee.

6. Een gevulde vriezer is het halve werkMijn vriezer is sinds kort mijn beste vriend. Restjes over? In de vriezer! Maak extra (pasta)saus, stoofpotjes, je eigen vegaburgers, currypasta en vries deze in. Op deze manier heb je altijd een gezonde maaltijd binnen handbereik. Je hoeft het enkel met wat verse groenten op te pimpen en diner is served! Let op: plak er een sticker op met de datum, zodat je het binnen 3 maanden opeet.

7. … en de koelkast telt ook mee!Ga een keer per week even door je koelkast heen. Je zult verbaast zijn wat je daar allemaal instopt. Vaak kan ik er makkelijk een maaltijdje uit koken, zonder naar de supermarkt te hoeven gaan.

8. Gezond = Goedkoop
Er zijn genoeg producten die van zichzelf al goedkoop zijn, denk bijvoorbeeld aan een zak met linzen of bonen. Perfect voor in stoofpotjes, soepen, salades, en ga zo maar door. Kijk eens in de diepvries en koop diepvries erwtjes, tuinbonen en ander klein spul. Helemaal geen slechte keuze, aangezien de verse variant vaak minder vitamines bevat. Kijk ook eens online voor superfoods, deze zijn een stuk goedkoper. Maar ook andere ingrediënten als quinoa, thee, bloem of noedels zijn handig om in bulk te kopen. Vooral wanneer er een goede aanbieding is. Hierdoor heb je altijd een voorraadje in huis, en hoef je dit niet elke keer mee te zeulen uit de supermarkt.


9. Gebruik je restjesRestjes? Gooi ze niet weg, maar (her)gebruik ze. Gebruik restjes van de avond, voor de (meeneem)lunch de volgende dag. Neem vaker lunch mee naar werk (of studie), dat scheelt al heel veel geld. Maak met restjes groenten een salade, soep, stoofschotel, of stop het in een quiche of fritata. Met restjes fruit kun je de heerlijkste smoothies maken, of verwerk het in een taart/koek. Van appels maak ik bijvoorbeeld graag deze appelchips, super simpel en de perfecte snack.

10. Maak meer zelf!
Zoals ik gisteren al zei, kant-en-klaar is vaak goedkoper, maar vaak zitten de pakjes en zakjes vol zout, e-nummers en andere foute toevoegingen. Dus: maak het zelf! Het lijkt soms duurder om zelf te maken, maar wanneer je even nadenkt realiseer je al gauw dat het op de lange termijn goedkoper is. Een kant en klaar zakje kruiden gebruik je in een keer, terwijl je met een kruidenplantje (of zelfs de gedroogde variant) veel langer doet. Maak wat vaker dingen zelf, het is een stuk gezonder, goedkoper en vooral gewoon veel leuker om te doen.


http://www.beginspiration.nl/beginspirations-budget-tips-deel-2/

Geen opmerkingen :

Een reactie posten