dinsdag 28 januari 2014

Budgettips

28 januari 2014, A. Quartier

Uitstapjes

 1. Je kunt gaan wandelen in het bos. Je kunt daarvoor een picknickmand inpakken met eten en drinken, drink- en eetgerei. Je kunt ook wandelen op wandelroutes van Natuurmonumenten, als je daar lid van bent. Bij VVV-kantoren kun je vaak wandelroutes gratis verkrijgen of kopen tegen een laag tarief.
 2. Je kunt met vrienden een wandelgroepje oprichten en buurten gaan verkennen.
 3. De meeste galeries kun je gratis gaan bezichtigen. Sommige overheidsgebouwen of gezondheidsinstellingen hebben vaak schilderijen op de gang die je kunt bekijken en als je wilt ook aanschaffen. In plaatselijke kranten staat vaak vermeld waar, bepaalde kunst te bezichtigen is.
 4. Tegen een bepaalde bijdrage per jaar, kun je diverse musea gratis of tegen een gereduceerd tarief bezichtigen, als je lid bent van de Museumjaarkaart.
 5. Er is een boek in omloop, waarin staat vermeldt welke plaatsen je gratis met je kinderen kunt gaan bezoeken.
 6. Jaarlijks worden in wijken en steden festivals gehouden, informatie kun je vinden in plaatselijke kranten of op websites. Deze festivals zijn meestal gratis te bezoeken.
 7. Als je naar een bepaalde plaats gaat, kun je je auto soms gratis op bepaalde verzamelparkeerplaatsen parkeren, hierover kun je op internet informatie vinden.
 8. Sommige wijkcentra hebben avonden dat er avondeten verstrekt wordt tegen een laag tarief of  dat je er een film van het Filmhuis kunt bezichtigen tegen een laag tarief. Informatie hierover kun je het beste bij je wijkcentrum verkrijgen.
 9. Het Filmhuis heeft films tegen een goedkoper tarief dan de bioscoop. Sommige bioscopen hebben ook bepaalde dagen een goedkoper tarief, meestal staat bij de bioscoopsite of -kassa meer hierover.
 10. Als student kun je aanspraak maken op een CJP-kaart tot en met je 27ste jaar en in Nederland of op sommige plaatsen in het buitenland, goedkopere entree op voorstellingen/musea/maaltijden etc. krijgen. Sommige café's hanteren ook een studententarief.
 11. Als je 65+ bent kan je van de NS zelfs aanspraak maken op een aantal gratis of gereduceerde treinreizen. Meer hierover kun je vinden op de NS-site.
 12. Met een 40%-kortingskaart kun je treinkaartjes met 40% korting kopen na 9.00 uur doordeweeks of in het weekend.
 13. De Hema en Kruidvat verkopen soms gereduceerde treinkaartjes. De NS stuurt soms ook informatie via televisie of internet, wanneer je goedkoop kunt reizen.
 14. Met het boekenweekgeschenk kun je een keer per jaar gratis met de trein reizen.
 15. Een dag in September is het Monumentendag en dan kun je bepaalde musea gratis bezoeken.
 16. Als je kinderen hebt en onder een modaal inkomen hebt, kun je bij de gemeente soms aanspraak maken op een dag of paar dagen voor een uitstapje of om een sport uit te oefenen.
 17. Kinderen kunnen naar de plaatselijke speeltuin of kinderboerderij en daar kun je als volwassenen gezellig naar ze kijken.
 18. Voor zo ver ik weet zijn alle stranden in Nederland gratis te bezoeken, zo ook plassen waar je kunt zwemmen. Je kunt dan zelf versnaperingen mee nemen, als je geen geld hebt of er voor overhebt om eten en drinken te kopen. Je hebt dan alleen kosten voor de bus, trein of parkeerplaats van je auto.
 19. Kinderen kunnen dieren gratis gaan bezichtigen in een dierenwinkel of op een kinderboerderij. Bloemen en andere planten kun je gaan bezichtigen in parken, kweekerijen of groen winkelcentra. Speelgoed kun je gaan bekijken in een speelgoedwinkel of lenen bij een speelotheek. Boeken kun je lenen bij de bibliotheek.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten