vrijdag 22 november 2013

Bespaartips in en rond het huis


In en rond het huis

27.
Laat elektronische apparatuur niet op standby staan, maar doe alles uit. Dit levert je een jaarlijkse besparing op van zo'n 25 euro. Daarbij is het op standby laten staan van apparaten brandgevaarlijk(er). Wist je trouwens dat er een standby-killer te koop is (± 5 euro bij bouwmarkten)? Deze killer schakelt de standby-stand uit van apparaten.

28.
Als apparaten zijn opgeladen, trek dan gelijk de oplader uit het stopcontact.

29.
Brand alleen licht op de plek waar je bezig bent. Alle andere lichten in het huis, kunnen gewoon uit.

30.
Een dikkere trui of vest, scheelt al snel 1 à 2 graden stoken. Wist je trouwens dat één graadje lager al snel een besparing oplevert van 50 euro per jaar? Als je vervolgens de thermostaat een uur voor het slapen, op 15 graden zet bespaar je hiermee nog eens zo’n 40 euro per jaar. Gordijnen dicht doen ’s avonds scheelt ook in de warmte.

31.
Kaarsen geven naast sfeerlicht ook een stukje warmte af. Scheelt weer in de stookkosten én er kan weer een lampje minder aan.

32.
Sluit de computer af, als je hem niet gebruikt. Laat hem niet onnodig aan staan.

33.
Kijk eens kritisch naar al je verzekeringen. Zijn ze allemaal wel nuttig? Zitten er geen dubbele tussen? Als je bijvoorbeeld lid bent van een vakbond, is de kans groot dat hierin ook een rechtsbijstandverzekering zit. Dat maakt een aparte verzekering overbodig. Vergelijk ook eens de premies. Je kunt die bijvoorbeeld doen op: www.independer.nl ofwww.verzekeringssite.nl. Deze sites werken als tussenpersoon maar bieden wel een bijna volledig overzicht van de markt.

34.
Wanneer ben je voor het laatst op zolder geweest? Of in de schuur? Wedden dat het er vol ligt met spullen waar amper naar wordt omgekeken? Misschien moet je eens schoon schip maken en al die ‘rommel’ verkopen op marktplaats (of Speurders), garagesale, rommelmarkt of vrijmarkt. Opgeruimd staat netjes!

35.
Waarschijnlijk staat er in jouw keukenkastje ook zo’n enorme verzameling schoonmaakartikelen. De meeste zijn volstrekt overbodig. Iedere vlek heeft écht niet zijn eigen vlekoplosser nodig. Er zijn trouwens ook goedwerkende huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Kijk maar eens op www.omaweetraad.nl of www.poetsadvies.nl.
Schoonmaken met een microdoek gaat prima zonder (schadelijke en dure) producten.

36.
Vervang je lampen voor spaarlampen.

37.
Vervang oude ramen met dubbele of driedubbele beglazing. Dit zorgt voor een gemiddelde verlaging van 20% van de stookkosten.

38.
Schilder je muren in je huis in plaats van behangen, dit is vele malen goedkoper. 
›  Meer...

Geen opmerkingen :

Een reactie posten