donderdag 28 november 2013

Buenos Aires waar niets is zoals het lijkt - Kees Elenbaas (Boek)

*****
verhalen over de stad van Maxima
Buenos Aires heeft niet voor niets de bijnaam 'het Parijs van Latijns-Amerika'. Het is een stad met allure, met historie, met nostalgie. Een stad, waar de Europese reiziger zich meteen thuis voelt, waar men onder kan dompelen in het bruisende nachtleven, de schitterende tangoshows, de uitstekende restaurants met de overdadige parilla en de klinkende wijnen.

'De Argentijnen voelen zich Europeanen in ballingschap,' zei hun grote schrijver Jorge Luis Borges ooit. Daarom is Buenos Aires misschien wel de meest a-typische stad van Latijns-Amerika. De hoofdstad met haar bewoners die zich vele malen belangrijker voelen dan het immense grote pampaland dat achter hen ligt. De stad waar Máxima werd geboren en opgroeide is een vat vol tegenstellingen. Sloppenwijken vol bittere armoede tegenover de meest luxueuze winkelcentra. De niet afhoudende worsteling met de erfenis van de militaire dictatuur. De slagschaduw van Peron die nog steeds het politieke toneel weet te beïnvloeden en te verlammen. De golfbewegingen van de economische crises die het land met grote regelmaat treffen. Verhalen uit Buenos Aires, de stad die er maar niet in slaagt te worden wat het zo graag zou willen zijn.

Kees Elenbaas (Kloetinge, 1952) vertrok in 1984 als correspondent naar het roerige Midden-Amerika. Vanaf medio 1989 was hij 3 jaar Latijns-Amerika-correspondent vanuit Montevideo, Uruguay aan de overkant van de Rio de la Plata. Na plaatsingen in Rusland, Zuid-Afrika en Brazilië is de cirkel weer rond. Sinds januari 2005 is zijn standplaats Buenos Aires waar hij ondermeer werkt voor de NOS en het Financieele Dagblad.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Kees Elenbaas schrijft op een zeer informatieve manier over de hoofdstad van Argentinie, die niet los gezien kan worden van het land, de hele Argentijnse maatschappij en de politiek. Als correspondent voor de NOS in Latijns-Amerika in de jaren tachtig en negentig en nu weer vanaf 2005 heeft hij de ontwikkeling van de stad van dichtbij kunnen volgen. Zeker toen Maxima met prins Willem-Alexander trouwde, werd de stad en het land ook voor Nederland interessanter. In zijn verhalen, over bijvoorbeeld de processen tegen militairen uit de tijd van de junta, bepaalde wijken in Buenos Aires of het autonome stadsbestuur, bekijkt hij de zaken aan de ene kant van binnenuit, maar aan de andere kant juist als een buitenstaander. Hij begrijpt de Argentijnen, maar hij begrijpt ook hoe buitenlanders tegen dit ontwikkelde en op Europa gerichte volk aankijken. Daarom is het een zeer leesbaar en boeiend boek voor iedereen die meer wil weten over de herkomst van onze toekomstige koningin. Met zwart-witfoto's.

(NBD|Biblion recensie, Arjen van Meijgaard)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/buenos-aires-waar-niets-is-zoals-het-lijkt/1001004006576235/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten