woensdag 27 november 2013

We aaien ze, we haten ze, we eten ze | Hal Herzog (Boek)

*****
waarom logisch nadenken over dieren zo lastig is
Waarom houden we wel van dode kip op ons bord, maar vinden we een hanengevecht wreed? Waarom worden de meeste vegetariers op een gegeven moment toch weer vleeseters? En waarom stuit het ons tegen de borst om jonge katjes aan boa constrictors te voeren?

De auteur ontrafelt onze tegenstrijdige en vaak onnavolgbare relaties met dieren. Hij baseert zich hiervoor op eigen baanbrekend onderzoek naar het gedrag van dierenactivisten, wetenschappers die dierproeven doen, studenten diergeneeskunde en liefhebbers van hanengevechten. Maar hij licht zijn inzichten ook toe aan de hand van anekdotes over zijn kat Tilly en zijn hond Tsali, en zijn eigen morele ambivalentie in dierenkwesties.
Een boek met de juiste balans tussen wetenschappelijke inzichten en aanstekelijke verhalen. Aansprekend voor zowel vegetariers en dierenactivisten als vleeseters en vertegenwoordigers van de bio-industrie.

Hal Herzog is een van s werelds belangrijkste experts op het gebied van de relaties tussen mens en dier. Hij is hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van West Carolina.

Herzog schrijft op een lichtvoetige manier over belangrijke zaken Een boek vol inzichten, compassie en humor " Kirkus Reviews



Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Waar de ene persoon baat heeft bij dolfijnentherapie, laat de ander zijn gevechtshaan in de ring aan zijn einde komen. Mensen zijn vleeseters en vegetariers, vertroetelen hun huiskat en verminken een laboratoriummuis, maar bedoelen het allemaal meestal goed. De auteur (hoogleraar psychologie) laat in zijn boek resultaten zien van Amerikaanse onderzoeken uit de antropozoologie, een nieuw onderzoeksterrein waarin interactie tussen de mens en andere dieren wordt bestudeerd. In tien hoofdstukken wordt aan de hand van gedegen onderzoeken, interviews en persoonlijke ervaringen van de auteur, duidelijk dat omgang met dieren een zeer complex en vaak persoonsafhankelijk iets is, dat zowel genetische als aangeleerde aspecten heeft. Het boek geeft een goede, nuchtere en onpartijdige kijk op deze paradox van diermishandeling en dierenrespect. Boeiend en zeer eerlijk geschreven, in toegankelijke eenvoudige taal. Geen illustraties. Een verrijking voor iedere lezer die zich ooit afgevraagd heeft waarom hij een mug doodslaat, maar de hond aait. Met aantekeningen en literatuurlijst.

(NBD|Biblion recensie, Jacolien Zwart)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/we-aaien-ze-we-haten-ze-we-eten-ze/1001004010898412/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten