vrijdag 29 november 2013

Arts in Afrika - Nan Rosens

Hoe een Nederlands echtpaar een Zuid-Afrikaans township verandert

In 1989 vertrekken Hugo Tempelman en zijn vrouw Liesje naar Zuid-Afrika om te gaan werken in een staatsziekenhuis van het apartheidsregime. Vlak na de vrijlating van Mandela stapt het echtpaar in Apeldoorn in hun omgebouwde jeep en arriveert, na een zwerftocht van negen maanden door Afrika, bij het plattelandsziekenhuis van 'thuisland' KwaNdebele. Hugo gaat aan de slag met kogelwonden, ondefinieerbare infecties, gecompliceerde bevallingen en amputaties. 'Pure zelfmoord' fluistert het 'blanke' dorp Groblersdal als Hugo en Liesje, nota bene in het onzekere verkiezingsjaar 1994, besluiten eigenhandig een privékliniek te bouwen
midden in township Elandsdoorn. Wat begint als een soort huisartsenpost, groeit uit tot de spil van de gemeenschap. Dankzij morele en financiële ondersteuning vanuit Nederland slagen zij erin de lokale economie in Elandsdoorn aan te zwengelen: een bakkerij, vuilophaaldienst, postkantoor, computerschool, laboratorium en voedingsklinieken schieten als paddenstoelen uit de grond. Arts in Afrika vertelt hun verhaal.



Recensie(s)
NBD|Biblion recensie:



Hugo Tempelman, arts, en zijn vrouw Liesje, beiden uit Apeldoorn, werken sinds 1990 in de gezondheidszorg in een Zuid-Afrikaanse township. Eerst in een overheidsziekenhuis, daarna in het ministerie van gezondheid en tenslotte in een door henzelf opgezette privekliniek. Hugo is ook een ondernemer, die via de Apeldoornse Courant, de plaatselijke middenstand, industrielen, bekende Nederlanders (tennissers, cabaretiers, voetbalsterren) en internationale coryfeeen (Richard Branson) grote sommen geld weet te verwerven voor projecten: verloskamer, operatiezalen, rontgen afdeling, AIDS afdeling, maar ook een trapveldje (Johan Cruijff). Van iedere BN-er die voor een bezoek aan het ziekenhuis wordt uitgenodigd, wordt verwacht dat hij/zij weer nieuwe fondsen genereert. Dit boek gaat niet over de gezondheidszorg in Zuid-Afrika, niet over zieken of over de eigen ervaringen van patienten, maar is een ononderbroken lofzang op het ondernemende echtpaar en hun grote successen. Het dient opnieuw de pr-machine van de familie om geld te genereren. Met een katern kleurenfoto's.

(NBD|Biblion recensie, Harrie M. Leyten)

http://www.bol.com/nl/p/boeken/arts-in-afrika/1001004006200422/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten