donderdag 28 november 2013

De sjah aller sjahs - Ryszard Kapuscinski (Boek)

*****
1979 - de Iraanse bevolking verzamelt zich massaal in de straten om de sjah af te zetten. Zijn megalomane poging van Iran een supermacht naar westers model te maken heeft geresulteerd in een genadeloze dictatuur. Na jaren van onbeschrijflijke uitbuiting, terreur en economisch wanbeleid heeft het volk zijn hoop gericht op religieuze leiders die van Iran een islamitische republiek willen maken. In het begin werden Khomeini en de ayatollahs nog gesteund door Rusland en de communistische partij in Perzië. Maar algauw blijkt dat deze revolutie zich niets aantrekt van de traditionele scheidingen tussen links en rechts.

Kapuscinski sloeg de omwenteling in Iran gade vanuit een verlaten hotel in Teheran. Het boek is een fascinerende synthese van feiten, impressies en interviews. Kapuscinski geeft de lezer het gevoel zelf bij de gebeurtenissen aanwezig te zijn. Glashelder ontleedt hij de mechanismen van dictatuur, fundamentalisme en revolutie, die dertig jaar na dato actueler zijn dan ooit.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
De Poolse auteur/journalist (1932-2007) bevindt zich ten tijde van de revolutie in Iran (1979) in een verlaten hotel in Teheran en doet van daaruit verslag van de gebeurtenissen. Despoot sjah Reza Pahlavi, die vanaf 1941 Iran bestuurt, wordt verdreven en ayatollah Khomeini keert terug uit het buitenland. Aan de hand van feiten, impressies, meningen, interviews en gebeurtenissen beschrijft de auteur de geschiedenis van het regime van de sjahs, de terreur, dictatuur en de uitbuiting van de bevolking. De volksrevolutie maakt hieraan een einde, maar in het revolutionaire kamp zijn er verschillende voorstellingen omtrent de toekomst. Iran wordt echter wat Khomeini voorstaat: een islamitische republiek. Een goed geschreven en boeiend verslag, waarin de auteur (voor wie deze revolutie de 27ste is die hij meemaakt) tevens enkele wetmatigheden in revoluties beschrijft. Deze vrijwel onveranderde herdruk van de uitgave uit 1986 is nog altijd actueel.

(NBD|Biblion recensie, M. Wala)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-sjah-aller-sjahs/1001004006539198/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten