donderdag 28 november 2013

De Ander - Ryszard Kapuscinski

essays van de reporter van de eeuw
De schrijver van fascinerende, onvergetelijke reisliteratuur Ryszard Kapuscinski bundelde een jaar voor zijn overlijden een zestal lezingen die kenmerkend zijn voor de mentaliteit waarvan zijn oeuvre doortrokken is.
Kapuscinski beschouwde de ontmoeting met de Ander als de universele en fundamentele ervaring van onze soort. Als wereldreiziger die veelvuldig ooggetuige was van brandhaarden wist hij maar al te goed dat een ontmoeting kon uitdraaien op een duel, een conflict, een oorlog. Slagvelden en ruïnes waren voor hem het bewijs van menselijk falen, van het feit dat de mens niet met de Ander kon of wilde communiceren.
In De Ander probeert de zelfbenoemde 'onderzoeker van de andersheid' de vraag te beantwoorden hoe je je tegenover de Ander moet opstellen in onze tijd van globalisering, grootscheepse migratie en vluchtelingenstromen. In onze wereld huizen toenemend heterogene en hybride culturen. Hoe kunnen we in een multi-etnische wereld waarin steeds meer gemeenschappen en culturen hun eigen plek aan de ronde tafel van de wereldvolkeren opeisen, blijven luisteren naar de stem van de Ander?
De Ander is onmiskenbaar de kroon op een oeuvre dat in het teken staat van de ontmoeting.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
De in 2007 overleden Poolse schrijver Ryszard Kapuscinski is vooral bekend geworden door zijn reisliteratuur. Als journalist reisde hij de hele wereld af, vaak van brandhaard naar brandhaard, met in zijn bagage het werk van de historicus Herodotus en de antropoloog Malinowski, en in zijn hart het werk van de joodse filosoof Levinas. De in dit boekje gebundelde lezingen, zes in getal, ademen de sfeer van het denken van Levinas, zoals al blijkt uit de titel: 'De Ander'. Centrale vraag: hoe kunnen wij, gewend als we zijn aan een superieure koloniale houding tegenover niet-westerse culturen, in het werelddorp van de 21ste eeuw met zijn globalisering en zijn massale migratie leren zoeken naar de dialoog in plaats van naar de oorlog of de muur? Helder en indringend. Verplichte lectuur voor bewuste wereldburgers.

(NBD|Biblion recensie, Dr. D.G. van der Steen)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-ander/1001004005752390/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten