vrijdag 29 november 2013

Snow Food - Leeden, V. van der & Pawirosemito, M.

het eerste wintersportkookboek ter wereld
Tips voor zeven dagen goed en lekker eten en de culinaire 'pré-ski'
Snow Food is de titel van 'het eerste wintersportkookboek' ter wereld en de auteurs, beide met Indonesische roots, schreven het, omdat ze zelf in de practijk merkten dat 'een beetje goed eten er op de piste én daarna' maar al te vaak bij inschiet. De nieuwe eetgids voor wintersporters wordt uitgegeven door Kosmos en komt in november op de markt. In de wintersportgebieden combineren de meeste vakantiegangers het eten buiten de deur met zelf koken in het appartement. Maar vaak ontbreekt het enthousiasme om lekker te kokkerellen.

Snowboardsters
Dit gegeven inspireerde de Nederlandse snowboardsters en kookfanaten Vanja van der Leeden en Monique Pawirosemito (foto) tot het maken van hun heel bijzondere kookboek.

Voorbereiden
'Wij merkten iedere keer opnieuw dat je jezelf tekort doet, als je ook je maaltijden op wintersport niet een beetje voorbereidt. Je hebt daar misschien niet altijd zin in, maar met bijna dezelfde moeite heb je met je gezelschap veel meer voldoening', aldus Vanja en Monique.

Prima opzet
Uitgever Suzan Schapendonk van Kosmos zag er wel wat in: 'We doen heel veel op culinair gebied, maar wintersportkoken was ik nog niet tegen gekomen. De opzet zag er enorm lekker uit, ook door de vele bijzondere gerechten die Vanja en Monique hadden bedacht, dus ik denk dat het zonder meer een enorm succes gaat worden bij al die ski-fanaten', zegt ze tijdens een recent 'voorproefje' op SnowFood in Kookstudio Proef in 't Westerpark in Amsterdam.

Recepten
Snow Food biedt creatieve en praktische tips en oplossingen voor het koken, ook in minimaal ingerichte keukens, tijdens de wintersportvakantie. De recepten van de menu's zijn, net als de skipistes, onderverdeeld naar moeilijkheidsgraad.

Blauw, rood en zwart
Blauw (makkelijk en snel, voor als je bijvoorbeeld net iets te lang aan de après-ski hebt gezeten), rood (iets meer bereidingstijd, ideaal als je bijvoorbeeld geblesseerd aan het chalet gebonden bent), zwart (culinair verantwoord en met gebruik van exclusieve lokale ingrediënten).

Minutieus
Het boek maakt een minutieuze aanpak mogelijk van de maaltijden tijdens je vakantieweek in de sneeuw en geeft suggesties van boodschappen doen vooraf, tot en met de maaltijden onderweg in de auto. 'Want ook daarvan maken veel mensen dikwijls maar een rommeltje', aldus de auteurs. 'Wij vinden dat je hoofd niet alleen vol moet zitten van de après-ski, maar dat je vooral ook pré-ski moet werken'.

Per weekdag
Voor elke dag van de skiweek zijn een bijzonder ontbijt, pistegerechten, suggesties voor de lunch, allerlei gewone én bijzondere hoofdgerechten en -vanzelfsprekend- tongstrelende desserts opgenomen.

Wijn en taal
In het boek staat een apart hoofdstuk over bijpassende, vooral lokale, wijnen want 'daarin is de keuze vaak zó verwarrend groot, dat er hulp bij nodig is van een echte kenner'. Daarnaast heeft Snow Food een culinaire woordenlijst in het Duits, Frans en Italiaans, zodat voortaan niemand meer in een buitenlandse dorpswinkel of hypermarché met zijn mond vol tanden hoeft te staan.

Website
Er komt ook een aanvullende website http://www.snowfood.nl/, waarop de auteurs extra recepten, adresjes en tips geven, waar de lezer kan communiceren met de auteurs, en waar bijzondere acties vermeld kunnen worden. Snow Food is vanaf november verkrijgbaar in kiosken en boekhandels.

http://www.snowfood.nl/

http://www.bol.com/nl/s/boeken/zoekresultaten/Ntt/snow+food/Ntk/nl_books_all/Ntx/mode+matchallpartial/Nty/1/N/1430/Ne/1430/search/true/searchType/qck/index.html?_requestid=44627

Geen opmerkingen :

Een reactie posten