donderdag 28 november 2013

In de schaduw van de Zonnekoning - Golden Parsons

Frankrijk, 1680. Madeleine Clavell woont met haar gezin op een groot landgoed. Ze behoren tot de gegoede Franse adel – maar zijn ook hugenoten, en dat is in de tijd van Zonnekoning Louis XIV heel gevaarlijk.


Onder het bewind van de katholieke Louis XIV wordt de vervolging van de protestanten steeds feller en meedogenlozer. Madeleine, die aan het hof is opgegroeid en de koning al kent sinds haar jeugdjaren, vertrouwt erop dat de Zonnekoning haar en haar gezin daarom met rust zal laten.
Wanneer de soldaten van de koning echter ook in het landhuis van de familie Clavell trekken, ziet Madeleine nog maar één uitweg voor haar familie. Ze laat haar kinderen en haar man achter en reist naar het hof in Versailles om bij de koning zelf te pleiten voor hun vrijheid en hun leven.
Maar tot haar verrassing doet ook de koning een beroep op hun gezamenlijke verleden… en vraagt Madeleine in ruil voor haar vrijheid een prijs die veel hoger is dan ze kan betalen.

In de schaduw van de Zonnekoning is het eerste deel in een serie van drie romans die zich afspelen in de tijd van de hugenotenvervolging.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Dit historische verhaal speelt zich af in het Frankrijk van de 17e eeuw. Het zijn roerige tijden. Protestanten, ook wel Hugenoten genaamd, worden meedogenloos behandeld onder het bewind van de katholieke Zonnekoning Louis XIV. Ook de adellijke Madeleine Clavell moet machteloos toezien hoe haar gezin in levensgevaar is. Als ze een beroep doet op koning Louis, die ooit haar jeugdliefde was, pakt dit geheel anders uit dan ze had gehoopt. Belangrijke thema's in dit boek zijn hofleven, liefde, religie, gezinsleven en protestant zijn. De roman is doorspekt met dialogen met God. Een principieel beginsel van de leer van Calvijn is immers dat de mens rechtstreeks met God in contact kan staan, zonder inmenging van een geestelijke. Een nogal zoetig verhaal over moed, geloof en doorzettingsvermogen in de pruikentijd. De pracht en praal aan het hof staan in scherp contrast met het lijden en de ontberingen van de vervolgde protestanten. De auteur stamt zelf af van een Hugenotenfamilie en de roman is een mengeling van feiten en fictie; dit is in een noot van de auteur achterin beschreven. Dit boek bevat veel Franse termen. Eerste deel van een trilogie. Paperback met normale druk.

(NBD|Biblion recensie, Jorieke Rutgers)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/in-de-schaduw-van-de-zonnekoning/1001004006847222/index.html#product_description

http://goldenkeyesparsons.com/

Gevangene van Versailles - Golden Parsons (Boek)



deel twee van een prachtige romancyclus die speelt in de tijd van de hugenotenvervolging.
Zwitserland, 1680. Madeleine Clavell is met haar gezin gevlucht. Haar vaderland Frankrijk is voor hen niet langer veilig: Zonnekoning Louis XIV vervolgt de hugenoten steeds feller en meedogenlozer.

De koning is razend dat Madeleine hem ontsnapt is. Zijn spionnen weten haar op te sporen en brengen haar terug naar het hof. Daar raakt de koning opnieuw in de ban van haar en wil haar niet meer laten gaan. Hij geeft haar alles wat ze begeert - behalve haar vrijheid.

Gevangen in haar gouden kooi, en gescheiden van haar kinderen, moet Madeleine een ragfijn spel spelen. Enerzijds mag ze de gunst van de koning niet verliezen: dat zou dramatische gevolgen voor haarzelf en haar gezin hebben. Aan de andere kant wil ze trouw blijven aan haar overtuigingen.

Dan hoort Madeleine dat haar dochtertje ernstig ziek is, en komt ze voor een dramatische keus te staan. Is haar geloof het nu werkelijk waard om er alles voor op het spel te zetten?

Deel twee van een prachtige romancyclus die speelt in de tijd van de hugenotenvervolging

Golden Parsons, zelf nazaat van de hugenoten, is een geliefd spreker op christelijke conferenties. Eerder verscheen van haar bij Mozaïek In de schaduw van de Zonnekoning.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
In het Frankrijk van de 17e eeuw worden protestanten, ook wel Hugenoten genaamd, meedogenloos behandeld onder het bewind van de katholieke Zonnekoning Louis XIV. Ook de adellijke Madeleine Clavell moet toezien hoe haar gezin in levensgevaar is. Na het overlijden van haar man probeert ze met haar drie kinderen Europa te ontvluchten. Zij en haar oudste zoon Philippe worden echter gevangen genomen en moeten op bevel van de koning aan het hof verblijven. De koning heeft verliefde gevoelens voor Madeleine en vermoedt dat Philippe zijn zoon kan zijn. Madeleine verafschuwt echter zijn machtsvertoon en de oppervlakkigheid van het hofleven. Als ze hoort dat haar dochtertje ernstig ziek is, ziet ze maar een uitweg: de officiele maitresse van de koning worden. Maar dan komt er hulp uit onverwachte hoek. Belangrijke thema's in dit boek zijn hofleven, religie, gezinsleven, liefde en protestant zijn. De roman is doorspekt met dialogen met God. Een principieel beginsel van de leer van Calvijn is immers dat de mens rechtstreeks met God in contact kan staan zonder inmenging van een geestelijke. Een nogal zoetig verhaal over moed, geloof en doorzettingsvermogen in de pruikentijd. Tweede deel van een cyclus na 'In de schaduw van de Zonnekoning'*. Paperback met normale druk en ruime marges.

(NBD|Biblion recensie, Jorieke Rutgers)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/gevangene-van-versailles/1001004008282527/index.html#product_description

http://goldenkeyesparsons.com

Geen opmerkingen :

Een reactie posten