vrijdag 22 november 2013

Schoonmaaktips

Douchedeurtjes en gordijnen reinigen hoe doe je dat? (Overig)

 *****
Glazen douchedeurtjes zijn vaak wittig door kalkafzetting. Ze gaan weer glimmen als u ze afneemt met een in azijn gedrenkte doek.

Douchegordijnen gaan niet schimmelen als u ze voor het ophangen in water met zout legt. Een douchegordijn kan worden gewassen met een fijnwasmiddel.

Schimmel kunt u daarna met wat natron, bij lichte gordijnen ook met wat azijn, afnemen.

Brandvlekken in het tapijt (Overig)

 *****
Met een scherp mesje de brandvlek uit het tapijt snijden. Een even groot stuk uit een restje van het tapijt snijden en dit op de plaats van de brandvlek plakken.

Brandvlekken in hout brandvlekken in hout kunnen heel gemakkelijk met een zegellakstift worden gecamoufleerd. De stift is verkrijgbaar in zaken met knutsel en schrijftafel. Met een keukenmesje het verkoolde hout uitkrabben, een mespunt verhitten en daar wat zegellak op smelten. Dit in het gat doen en met het mes gladstrijken. 

Afwassen (Overig)

 *****
Spoel bij de handafwas vaatwerk en bestek na met schoon water. Daardoor voorkomt u dat er resten van het afwasmiddel op bestek en vaatwerk achterblijven, die dan bij de volgende maaltijd opgenomen worden. Bier schuimt ook niet goed als er nog resten van afwasmiddel in het glas achtergebleven zijn. Vuil vaatwerk dat u niet dezelfde dag kunt afwassen, moet u even met water omspoelen. De etensresten drogen dan niet in en het is later gemakkelijker om het vaatwerk af te wassen.

Etensresten horen in de compostbak of eventueel bij het vuilnis, maar niet in de afvoer of de wc! Dit af val moet anders worden afgebroken in de zuiveringsinstallatie, waarbij zuurstof wordt verbruikt. Dat is een onnodige belasting van het milieu.

De in de handel zijnde handafwasmiddelen bevatten tegenwoordig weliswaar nog nauwelijks fosfaten, maar de oppervlakte actieve stoffen erin belasten het milieu toch nog wel.

Doseer afwasmiddel in elk geval spaarzaam, of nog beter: verdun het met azijn in een verhouding van 50:50. Doe de helft van de inhoud van een volle, nieuwe fles in een lege, oude fles en vul beide flessen aan met azijn. Gebruik het verdunde afwasmiddel in dezelfde dosering als u het onderduwde zou gebruiken.

Tegenwoordig wordt in elke supermarkt milieuvriendelijk afwasmiddel verkocht. Voor de vaatwasmachine zijn in de viswinkel even eens minder belasterde middelen verkrijgbaar, die echter minder agressief zijn omdat ze goed werken. Een spoelglansmiddel gebruiken is in feite onnodig.

Het is voldoende om, als de machine klaar is met af wassen, de deur open te zetten en het vaatwerk aan de lucht te laten drogen. Wie toch een middel wil gebruiken om de vaat te laten glanzen, kan beter azijn of citroenzuur nemen dan een klassiek spoel glansmiddel.

Was keukengereedschap waarmee u slagroom klopt, mayonaise of iets dergelijks roert, grondig af met heet water. Spoelglansmiddelen verhinderen dat der gelijke gerechten slagen. Ook bierglazen moet u grondig nasloegen als u hecht aan een mooie schuimkraan. Glazen kunt u het beste altijd met de hand afwassen, omdat ze in de machine gemakkelijk mat worden.

Laat het vaatwerk liever aan de lucht drogen in plaats van het af te drogen! Theedoeken bevatten al snel bacteriën en moeten elke dag verschoond worden. En elke wasbeer kost weer energie, water en chemie.

Badkamer schoonmaken (Overig)

 *****
Gebruik verschillende schoonmaakdoekjes en middelen voor spiegel, waterglas en wastafel enerzijds en toilet en douche anderzijds! Daarmee voorkomt u dat vuil en bacteriën worden overgedragen. De vervuilingsgraad van deze zaken is over het algemeen namelijk heel verschillend.

Badkuip antislip
Uitglijden in de badkuip of douchebak kunt u voorkomen door er een Lubberen Datje in te leggen, dat aan de onderkant is voorzien van zuignappen.

Gekleurde badkuip
Een gekleurde badkuip, vooral een badkuip van kunst stof, is gevoelig voor krassen. U kunt krassen voorkomen door de badkuip met een vochtige doek met natriumbicarbonaat te reinigen. 
 

Bespaartips 6 (Overig)

 *****
Kort en simpel

42.
Bewaar je brood in de vriezer, zo heb je iedere ochtend vers brood en hoeft er geen (oud) brood te worden weggegooid.

43.
Als je kleding niet vies is, hang het dan alleen buiten in de wind en gooi het niet gelijk in de was.

44.
Tweedehands speelgoed is voor je kindje net zo nieuw, als nieuw. Kinderen zien absoluut het verschil niet. Zodra ze er weer mee uitgespeeld zijn, verkoop je het natuurlijk zelf ook weer! Iemand anders is er weer blij mee en jij hebt weer een paar euro verdiend. Je kunt natuurlijk ook lid worden van een spelotheek.

45.
Bak je eigen koekjes! Een gezellige, creatieve bezigheid en weer net een beetje goedkoper dan het kant-en-klare werk.

46.
Houd minimaal één keer per week een vegetarische dag. Goed voor je beurs, je gezondheid, de dieren en het milieu!

47.
Een wandeling door het bos kan voor kinderen ook een leuk uitstapje zijn! Zeker wanneer je op zoek gaat naar bladeren, kastanjes, eikels et cetera om er thuis – in een oude schoenendoos – een herfstkijkdoos van te maken. Geen schoenendoos? Maak dan een gezellige herfsttafel.

48.
Neem een abonnement op de bibliotheek, dan lees je de nieuwste boeken voor een prikkie!

49.
Sla je toiletpapierrol plat dan rolt ie minder makkelijk en gebruik je minder papier.

50.
Gooi het kippenpiksel (kleingeld) iedere dag in een spaarpot. Vele kleintjes maken uiteindelijk weer een grote…

51.
Vul lege limonadeflessen met aangelengde ranja. Goedkoper en gezonder. Natuurlijk kun je ook zelf limonadesiroop maken. Dat is nog lekkerder en nóg gezonder!

52.
Houd je in het verkeer aan de regels! Het voorkomt vervelende dure bekeuringen en het is ook nog eens een stuk veiliger.

53.
Een zelf gemaakte pizza is best snel gemaakt (misschien iets minder snel dan een telefoontje naar de Pizzaboer om de hoek, maar toch) en vele malen lekkerder en goedkoper! Pizza is overigens ook een gerecht dat door (kleine) kinderen goed zelf gemaakt kan worden. Dan levert het ook nog eens veel plezier op!

54.
Begin ruim van te voren met het verzamelen van Sinterklaas– en/of kerstcadeautjes. Bepaalde producten kunnen in het zomerseizoen in de aanbieding zijn! Goed verstoppen en je hebt zo een paar euro bespaard.

55.
Geef je kindje schoongemaakt fruit mee naar school, in plaats van die dure koeken. Het is goedkoper maar ook nog eens gezonder!

56.
Beperk je impulsaankopen. Meestal blijkt na een tijdje dat je het toch niet zo hard nodig had…

57.
Let op waterverspilling. Laat kleine kinderen niet zonder toezicht hun handen wassen, laat het water niet onnodig lopen tijdens het tandenpoetsen en kleine kinderen kunnen best een bad of douche delen. Een paar minuutjes korter douchen scheelt ook (desnoods met behulp van een kookwekkertje). Een waterbesparende douchekop maakt het geheel af.

58.
Plastic regenlaarzen kun je voorzien van een los te kopen warme "berensok". Op deze manier heb je waterlaarsjes voor de zomer/herfst/lente en snowboots voor de winter.

59.
Gooi gebruikte boterhamzakjes niet weg, maar gebruik ze als poepzakje voor de hond. Mits je natuurlijk een hond hebt…

60.
Het meeste wasgoed kan best iets minder heet worden gewassen, het verschil van 40 naar 30 graden kan je zomaar 20 euro per jaar schelen. Het is ook eigenlijk niet nodig na iedere wasbeurt de wasdroger te gebruiken. Een keer in de week de was lekker buiten wapperen kan een besparing opleveren van zo’n 25 euro per jaar. En er ruikt niets zo lekker dan buiten-droog-gewapperd-wasgoed.

61.
Je auto kun je ook zelf wassen en misschien de ramen van je huis ook wel? Mits je daar natuurlijk geen halsbrekende toeren voor moet uithalen, want veiligheid gaat natuurlijk voor alles!

62.
Doe mee met alle gratis (maandelijkse) prijsvragen van Peuteren.nl. Wie weet, win je!

63.
Iemand jarig? Het is niet altijd nodig een cadeautje te kopen. Wat dacht je van een cadeautje in natura? Misschien kun je iemand ergens mee helpen? Een mooier cadeau bestaat er niet!
Geen idee wat je voor iemand zou kunnen doen? Wip dan eens een kringloopwinkel binnen. Daar kan je voor weinig geld, leuke dingen kopen.

64.
Vraag zoveel mogelijk gratis spullen aan. Er zijn diverse websites zoals www.allesvoorniks.nlwww.allesgratiz.nlwww.gratis.nl en nog veel meer die deze tips voor je verzamelen!

65.
Geniet van de gratis koffie die soms in supermarkten wordt aangeboden.

66.
Stop met roken!

67.
Ga gewoon een keertje extra bij je (schoon)ouders eten!

68.
Komt er niets meer uit de tube tandpasta? Knip hem open! Wedden dat er nog voor een aantal poetsbeurten in zit!

69.
Organiseer een ruilparty. Nodig vriendinnen, kennissen, collega’s en familie uit. Zo kan je op een leuke manier van kleding ruilen. En het is natuurlijk ook nog eens gezellig!

70.
Als de shampoofles leeg lijkt, laat er dan een beetje water in lopen. Even schudden voor het gebruik en je kunt er nog een paar keer mee doen. Dit geldt natuurlijk ook voor conditioner, badschuim en douchegel.

71.
Theezakjes van Pickwick kun je in tweeën doen. Haal het zakje voorzichtig los, en dan zie je dat er in het midden een dicht gedeelte zit. Voorzichtig losscheuren.

72.
Koop een grote fles van de goedkoopste badschuim en vul hier de vloeibare hand zeep pompjes mee.

73.
Probeer elkaar onderling wat te helpen, zodat er minder professionals ingehuurd hoeven worden. Iedereen heeft immers zijn eigen kwaliteiten en wanneer je dit bundelt is alles mogelijk!

74.
Neem naar de bioscoop je eigen snoepjes en drank mee.

75.
Koop duurzaam (hout) speelgoed voor je kinderen. Hier kan lang mee gespeeld worden en gaat niet gauw kapot.

76.
Koop liever geen speelgoed waar batterijen in moeten voor je kinderen. Niet alleen de batterijen lopen snel leeg, maar ook je portemonnee! Heb je toch iets waar batterijen in moeten, kies dan liever voor oplaadbare batterijen.

77.
Koop een tweedehands computer, in plaats van een nieuwe.

78.
Gebruik geen screensaver op je computer, maar schakel je scherm uit.

79.
Drink kraanwater in plaats van flesjes water.

80.
Breng oude spullen die je niet meer gebruikt naar de Kringloopwinkel. Je doet er een ander plezier mee en je hoeft nu geen afval-kosten te betalen. 
 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten