vrijdag 22 november 2013

Fornuis kopen (Overig)

 *****
Heteluchtovens worden (bijna) niet vuil, omdat de bak en braadtemperatuur veel lager is. Ovens met een paralytische zelfreinigende laag kunnen na gebruik op 500 graden worden verwarmd. Daardoor verbrandt het vuil tot as, dat gemakkelijk weggeveegd kan worden.

Ovens met een katalytische zelfreiniging zijn bedekt met een keramiekachtige en zeer poreuze laag email die katalytisch werkende metaaldraden bevat.

Deze katalysatoren bevorderen de verbranding van de penseeltjes en soortgelijk vuil zelfs al tijdens het bakken en braden, dus bij veel lagere temperaturen.

Ook hier hoeft de as alleen nog maar weggeveegd te worden.

De in de handel verkrijgbare fornuisreinigers bevatten milieubelastende oplosmiddelen die ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Gebruik deze daarom niet. Een eenvoudig schuurmiddel, een doek en een borstel zijn net zo effedief.

Zijn de kookpotten vuil of aangekoekt, dan worden ze weer schoon door ze in een rondwaarde beweging te behandelen met verfrommeld aluminiumfoIie. Ook het schoonmaken met een mengsel van natriumbicarbonaat en water is een milde vorm van reinigen. Verwijder vuil dat op het fornuis terechtkomt meteen! Aangebrande of op de koolplant ingebrande etensresten zijn veel moeilijker of helemaal niet meer te verwijderen. Gebruik afwasmiddel en vloeibaar schuurmiddel of gewoon krijt. Deze middelen zijn meestal voldoende voor het schoonmaken van fornuizen en van kookplaten. 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten