vrijdag 22 november 2013

Opruimtips


Zo vaak als een berg op tegen alle huishoudelijke klusjes die nog moeten gebeuren?

Met deze 10 supersnelle opruimtips ben je zo klaar. Het is misschien niet helemaal volgens het boekje, maar wel lekker handig!

Een kookwekker is onmisbaar om snel en efficient op te ruimen. Zet hem op 15 minuten per klus en ruim op. Gaat de wekker af dan begin je aan de volgende klus.

Administratie, achterstallige post of bergen oude kranten en tijdschriften met de stapelmethode werk je je er zo doorheen.
Maak zoveel stapeltjes als nodig en geef ze een naam: belangrijk, weg, afgehandeld of lopend bijvoorbeeld.
Gooi weg wat weg kan, berg belangrijke zaken en afgehandelde dingen netjes op in een map en stop onbetaalde rekeningen en lopende zaken in een apart mapje.
Zet zo nodig de kookwekker (zie tip 1).
Laat de rommel niet te lang ophopen. Neem een keer per week een half uurtje de tijd om de papierwinkel op te ruimen.
Een nee-nee-sticker op je brievenbus scheelt trouwens kilo's papier per week!

Geef alles in huis een vaste plek en zie erop toe dat iedereen zich daar ook aan houdt. Zo houd je het netjes. Dus: jassen altijd aan de kapstok; schoenen op het rek in de gang; kranten en tijdschriften op een plaats en speelgoed in de kast.

Een vaste plek is ook een uitkomst voor de chaoten onder ons die altijd hun sleutels, mobiele telefoon, bril en andere persoonlijke zaken kwijt zijn.

Laat ieder gezinslid zijn/haar eigen rotzooi opruimen. (Jonge) kinderen vinden het vaak fanstastisch om al een eigen verantwoordelijkheid te hebben en zullen mits ze flink geprijsd worden, graag hun speelgoed zelf opruimen. Geef je man ook eens een complimentje als hij zijn vieze sokken eens in de wasmand heeft gegooid in plaats van ernaast!
Zijn de kinderen wat ouder dan kunnen ze best een licht huishoudelijk taakje voor hun rekening nemen.
O ja: zorg ervoor dat je zelf het goede voorbeeld geeft en doe er niet moeilijk over als het niet helemaal zo gebeurd zoals jij het gewend bent.

Plastic kratten, al dan niet op wieltjes en/of afsluitbaar, zijn echt een essential voor een huishouden met kinderen. In deze vrolijk gekleurde opbergers kun je heel wat rotzooi kwijt zodat het er altijd binnen een mum van tijd netjes uitziet.
Ook in de keuken zijn plastic bakken en bakjes een uitkomst. Je kunt er kleinere en grotere spullen in kwijt.

Ja, we weten het, het is zo verleidelijk om 's avonds lekker voor de buis te gaan hangen en de boel de boel te laten. Maar ja, dan zit je er de volgende dag weer mee. Dwing jezelf om iedere avond eventjes op te ruimen. Doe de vaat, leg spullen weer op zijn plaats en stop alvast een was in de wasmachine. Dat geeft een opgeruimd gevoel voor het slapen gaan!

Mischien een beetje een 'open deur', maar dichte kasten zien er minder rommelig uit dan open kasten. Bovendien kun je de rotzooi snel in de kast proppen en de deur dicht doen, mocht je schoonmoeder bijvoorbeeld onverwacht voor de deur staat.
Zorg wel dat je de kasten op tijd en stond een keertje uitmest!

Hoeveel plastic boodschappentassen heeft een mens nodig? Dat zou de lijfspreuk van ieder beginnend opruimer moeten zijn.
Weggooien of - als het om meer dan een plastic tas gaat - weggeven is mischien wel de clou voor het hele opruimgebeuren. De rommel stapelt zich namelijk zo snel op en het vervelende is: er komt steeds weer nieuwe rommel bij!
Een goede regel is om steeds als je iets nieuws erbij koopt/krijgt, iets ervoor in de plaats weg te gooien of weg te geven.


Grootse plannen als je kledingkast uitmesten, de keukenkastjes 'doen' of de zolder of kelder opruimen blijven meestal bij plannen of ontaarden in hevige frustratie omdat het veel meer werk blijkt te zijn dan je had ingeschat. Hou je opruim-activiteiten dus klein en overzichtelijk.
Erger je je dood aan je rommelige keukenkastjes doe er dan elke dag eentje. Morgen is er weer een dag!

Opruimen is niet de leukste klus die er bestaat, maar met een passend muziekje erbij, kan het nog wel eens leuker zijn dan je denkt. Vul je I-pod met jouw grootste opruimhits of brandt een cd'tje speciaal voor deze gelegenheid en ruim swingend je huis op.
http://www.vrouwonline.nl/mama/moederschap/524/10-supersnelle-opruimtips-
›  Meer...


Opruimen voor Dummies: 7 stappen (Overig)

 *****
Ben je geen held in opruimen en is je slaapkamer niet om aan te zien? Ligt je werkkamer vol met troep of is je huiskamer een plek om je voor te schamen vanwege de rotzooi? Met deze 7 opruimen stappen voor dummies heb je je omgeving zo weer op orde!
Opruimen is niet moeilijk, je doet het stap voor stap
Wanneer je van plan bent om een grote rotzooi op te ruimen kan je het gevoel hebben dat je niet weet waar je moet beginnen. En dat terwijl het eigenlijk heel simpel is. Ga aan de slag met deze stappen en voor je het weet kun je je opgeruimde omgeving vol zelfvertrouwen tonen aan je vrienden en zelf je moeder.

1. Zet de ramen open om de ruimte lekker te luchten
Frisse lucht is belangrijk voor een fris huis. Laat het raam lekker openstaan terwijl je aan het opruimen bent. Zorg er bovendien voor dat je je huis altijd ventileert.

2. Ga rond met een vuilniszak
Pak een vuilniszak en ga op zoek naar spullen die duidelijk afval zijn. Papiertjes, keukendoekjes, verpakkingen, blaadjes met aantekeningen en ga zo maar door. Afval hoort niet in je huis rond te slingeren!

3. Bepaal waar ieder ding thuis hoort en zet het terug
Alles in je huis heeft als het goed is een eigen plekje. Je kleding hoort in de kast, je vuile kleding in de wasmand. Boeken op de boekenplank, pennen in de pennenbak, afstandsbedieningen in de tafellade en ga zo maar door. Zet alles op zijn plaats, dan is je huis een stuk opgeruimder!

4. More is less: maak alle grote oppervlakten leeg
Voor een echt opgeruimd gevoel moet je keuzes maken over wat je op je salontafel, je kasten en je vloer zet. Hou het eenvoudig en zorg voor veel ruimte. Veel spullen in huis kost extra tijd. Bovendien ziet het er rommelig uit. Zorg vooral dat de vloer leeg is!

5. Pak je plumeau! (of maak een soppie)
Ga lekker zwabberen om van het stof af te komen. Werk van boven naar beneden en pak zo veel mogelijk mee. Plankjes, de bovenkant van deuren en deurposten, je televisie (alleen speciale schoonmaakmiddelen op je LCD of plasma sherm!) en ga zo maar door.

6. Stofzuigen en eventueel dweilen
Dit is de reden dat je van boven naar beneden moet werken: het stof van de plankjes valt op de grond. Pak je stofzuiger en ga lekker tekeer. Let vooral op zogenaamde Stof Hotspots, plekken waar stof zich sneller ontwikkelt. Als je tijd en zin hebt kun je nog even een dweil over de vloer halen voor een extra fris gevoel (en een lekker luchtje).

7. Maak het gezellig!
Je omgeving is lekker opgeruimd en alles is weer fris. Voor een nog frisser en ‘nieuwer’ gevoel is het leuk om het meteen wat op te fleuren. Zet een plant neer, verwissel een schilderij, verschuif wat meubels, rommel wat met accessoires of leg gezellig wat kussens neer. Het hoeft niet veel te zijn, maar net genoeg waardoor je gewoon even extra blij wordt. Je kunt jezelf ook iets leuks beloven als je klaar bent. Lekker een spelletje doen, of een boek lezen met een wijntje bijvoorbeeld. Je moet ten slotte wel genieten van je opgeruimde omgeving!

http://www.stofzuigerzen.nl/opruimen/opruimen-voor-dummies-7-stappen.html
›  Meer...

Geen opmerkingen :

Een reactie posten