vrijdag 22 november 2013

Money can't buy you happiness (besparingstips)

 *****
Wie denkt dat de mensen die (tijdelijk) ‘on a budget’ leven gedoemd zijn tot een kluizenaarsbestaan, heeft het mis. Toegegeven, bijna alles wat men verstaat onder ‘iets leuks doen’ is best wel prijzig. Denk aan etentjes buiten de deur, een drankje op een terras, een bioscoopbezoek, een dagje pretpark of een stedentrip…noem het maar gerust loei duur. Toch is het absoluut mogelijk om met weinig geld leuke dingen te doen, en niet alleen maar thuis. Ik dacht er zelf eens over na en kwam tot een paar ideeën, maar toen deed ik op de Groene Meisjes Facebook-pagina een oproepje en zo kwamen er nog veel meer leuke suggesties. Dank voor jullie input!
Mijn favoriet: een etentje organiseren en iedereen iets lekkers mee laten nemen. Ook wel een American Party genoemd. Heel geschikt op verjaardagen, met kerst of andere feestdagen. Laat iedereen iets lekkers koken of bakken en zet alles op tafel, als een buffet. Natuurlijk kleed je de tafel aan met je mooiste (kringloop-)servies en steek je er wat kaarsjes bij aan. Op deze manier heeft iedereen de kosten van maar één gerecht, maar is er genoeg lekkers voor iedereen en heb je toch een (luxe) etentje. Misschien wel lekkerder dan buiten de deur! Om je gasten een richtlijn te geven van wat voor gerechten er zoal op tafel kunnen komen zou je een thema kunnen kiezen. Bijvoorbeeld een bepaalde keuken (Mexicaans? Indiaas? Thais?) of: “kook je voorraadkast leeg”. Met andere woorden, een lowbudget gerecht waarbij gebruik werd gemaakt van alles wat er nog in huis was. Kan ook voor heel verrassende gerechten zorgen! Verder kan je hier een diner van maken, maar het kan ook net zo goed om een high-tea, lunch, brunch of dessert-buffet gaan. Wees creatief! Vergeet geen confetti te strooien.

Iets wat we misschien te weinig doen: de natuur in. Een boswandeling maken kost niks. Een strandwandeling ook niet. Neem wat lekkers mee voor onderweg: een thermoskan met warme koffie bijvoorbeeld. Op deze manier hoef je niet neer te strijken bij die veel te dure strandtent en blijf je toch lekker warm! Als je zelf geen hond hebt, leen de hond van de buren eens voor een wandeling. Daar maak je iedereen blij mee! Ga je samen met je geliefde, of met vrienden? Neem je camera mee en maak eens mooie foto’s van elkaar. De omgeving leent zich er goed voor om mooie (of grappige) foto’s van elkaar te maken. Het levert iets leuks op en het is leuk om te doen!

Geen geld, maar toch uit eten? In Amsterdam zijn er een aantal opties om toch buiten de deur te kunnen eten, ook als je weinig geld hebt. Zo heb je restaurant Basis. Een restaurant waar je je eigen eten mee naartoe mag nemen en je dus alleen een drankje hoeft te bestellen. Supergezellig om op locatie het idee van een thema-etentje hier uit te voeren! Verder kan je bij de Peper lekker veganistisch eten tegen een vrijwillige bijdrage. En hetzelfde geldt voor Joe’s Garage, waar je op maandag en donderdag maar €4 voor een veganistische maaltijd hoeft te betalen. Te gekke initiatieven!

Organiseer een ouderwetse spelletjesavond. Laat je vrienden hun leukste spelletjes meenemen en kies welke er gespeeld gaan worden. Misschien ben je met zoveel vrienden dat je groepjes kan maken, of spelletjes in duo’s wil spelen. Oldskool spelletjes zijn de beste spelletjes: deze vind je bij je oma op zolder, of in de kringloopwinkel.

Ruil en leen (uit.) Organiseer een kledingruilfeestje of mail een bestand rond waarop je vrienden kunnen invullen wat ze in de aanbieding hebben om uit te lenen. Dit kan van alles zijn. Van DVD’s tot boeken en van keukenapparatuur tot verzorgingsproducten. Handig om te weten wie wat heeft, voor als je het nodig hebt. Hetzelfde zou je ook kunnen doen als je graag van spullen af wilt. Mail een bestand rond met dingen die jij in de aanbieding hebt en laat je vrienden hierop reagren. Het leukste is het natuurlijk om er meteen een get-together van te maken, zodat je de spullen kan uitwisselen/weggeven. Waarom elkaar alleen op verjaardagen cadeautjes geven?

Ga, samen met een vriend/vriend of je broer of zus, eens vrijwilligerswerk doen. Bij een dierenasiel bijvoorbeeld, of wat te denken van het helpen op een zorgboerderij (waar verstandelijk beperkte mensen werken.) Het kan ontzettend leuk en voldoeningschenkend zijn om iets voor een ander te doen. En daarbij komt, je gaat samen met een vriend of vriendin, dus het is nog gezellig ook! Van een van onze lezers kregen we de tip om eens te informeren naar vrijwilligerswerk bij een filmhuis. Haar ervaring was dat wanneer ze vrijwilligerswerk deed voor het filmhuis, ze zelf gratis naar de film mocht! Kijk…dat zijn leuke dingen. Een paar keer per jaar worden er ook evenementen georganiseerd waar je als veggie leuk je steentje kan bijdragen. Zo weet ik dat ze bij het Viva Las Vega’s foodfestival bijvoorbeeld ook altijd opzoek zijn naar vrijwilligers. Je hebt een te gekke dag, misschien ontmoet je aardige mensen en je houdt er altijd iets leuks aan over. Gewoon eens doen!

Voor een vriend organiseerden we eens een ‘blenderparty.’ Wat zoveel betekende als: we zetten een paar blenders op een rij, we zorgen voor een berg fruit en veggies en we blenden zoveel mogelijk verschillende smoothies en sapjes. Te gek om te doen (wel veel lawaai, dus waarschuw je buren) en ook nog eens heel gezond. Je kan je blenderfeestje natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Zo kan je al het fruit bij de biologische winkel kopen, maar je kan ook naar de markt gaan en kijken waar je de goedkoopste ananas kan scoren. Vergeet niet te denken aan garnering, zoals verse munt en geraspte kokos, dingen die je misschien sowieso al wel in huis hebt. Neem alles mee, gooi het op een berg en blend away!

Zeker, naar de bioscoop gaan is leuk. Het wordt wat minder grappig als je met vier personen zo’n 40 euro moet neertellen om alleen maar de film te mogen zien. En dan hebben we nog geen popcorn gehad. Dit is nou typisch zo’n ding waarvan ik denk: jammer dan dat ik een tijdje niet naar de bioscoop kan, dit kan ook thuis.Kan je nog zoveel lawaai maken als je wilt ook. Huur een nieuwe DVD (want downloaden doen we natuurlijk niet -kuch-,) pop een berg popcorn en trek een flesje wijn open. Ben je voor een kwart van het geld klaar en heb je – volgens mij – een even leuke avond. Vroeger, als kind, deden we het zo vaak: pyjamafeestjes met filmmarathons. Waarom zou dat niet meer kunnen nu we volwassen zijn?!

Gelezen in de laatste Radar+ (sowieso een heel leerzaam en handig blad!): een gezin dat voor hun kinderen (en voor zichzelf) in plaats van cadeaus voor de verjaardagen, een belevenis vroeg. Theatervoorstellingen, concertkaartjes, een dagje naar een spa, stedentripjes (in Nederland)… Je kan aan van alles denken. Misschien is je omgeving er ook wel erg blij mee als ze niet meer na hoeven te denken over wat voor cadeautjes ze nu weer voor je moeten kopen, maar met z’n allen een bedrag in kunnen leggen voor een belevenis. Stel dat je dit afspreekt met je familie en vrienden, dan heb je in elk geval ieder jaar een bijzondere belevenis om naar uit te kijken. Ik vind het een te gek idee!

Zelf ben ik in het bezit van een Museumkaart. Dat kost €50 euro per jaar en ik mag hiermee gratis naar praktisch alle musea in Nederland. Als je bedenkt dat een toegangskaartje voor de Hermitage in Amsterdam alleen al €17,50 kost…dan heb je die museumkaart er snel uit! Er zijn alleen al in je eigen omgeving waarschijnlijk een aantal musea waar je nog nooit bent geweest, dus je hoeft ook geen (hoge) reiskosten te maken om van de Museumkaart gebruik te maken. Er is trouwens ook één keer per jaar een Museumweekend, dan mag je gratis naar het museum! Dit jaar valt dat op 6 en 7 april.

Ik kijk zo uit naar het voorjaar en de zomer…in het park kunnen eten, naar kleine gratis festivalletjes kunnen gaan en rommelmarkten onveilig kunnen maken (of zelf op een rommelmarkt kunnen gaan staan met onze huisraad.) In dit jaargetijde, de winter, trekken we wat meer naar binnen met. Ik vind het heerlijk, voor een tijdje, begrijp me niet verkeerd. Maar wat ben ik blij als we straks weer lekker naar buiten gaan met z’n allen!

Goedkoop naar het buitenland voor een vakantie? Via verschillende betrouwbare website, waaronder die van de ANWB, kan je uitzoeken hoe je goedkoop op de gewenste bestemming kunt komen. Lekker hippiestijl liften. Ik zelf heb het nog nooit gedaan en het lijkt me dan ook best wel een beetje spannend, maar vrienden hebben er alleen maar positieve ervaringen mee! Verblijven in het buitenland kan duur zijn, behalve als je op bezoek gaat bij vrienden en daar kan logeren, of als je aan couchsurfing doet. Wil je weten wat dat inhoudt? Kijk dan eens op deze website. Volgens mij is dit een te gekke manier om leuke mensen te leren kennen en om een stad in het buitenland écht te ontdekken, zonder toeristengids.

Goedkoper naar het theater? Gun jezelf een of twee keer per jaar een voorstelling via de Last Minute Ticket Shop op het Leidseplein. Hier kan je kaarten met 50% korting kopen, en echt voor de mooiste voorstellingen! Je kan het aanbod hier online bekijken. Ook kan je eens de wat kleinere theaters in de gaten houden. Soms zijn er try-outs, of afstudeervoorstellingen van de Toneelschool. Je hebt een superleuke avond, voor vaak veel minder geld dan wanneer je naar een groot theater gaat. Of wat denk je van een gratis dinsdagmiddag-lunchconcert in het Muziekgebouw in Amsterdam? De agenda vind je hier.

Netwerken, baby! Altijd handig: mensen kennen die ergens (voor) werken. Misschien mag je eens mee naar een opening van een expositie, een lancering van een of ander product of een feestje. Gastenlijstplekken zijn sowieso altijd +1. :)

Heb jij nog suggesties die er nog niet tussen staan? Ik lees het graag bij de comments! Ik hoop dat iedereen zich door dit artikel kan laten inspireren om leuke dingen te doen, die bijna, of geen, geld kosten.

Liefs, Merel

http://www.degroenemeisjes.nl/money-cant-buy-us-happiness#more-4153

 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten