donderdag 28 november 2013

Stille passanten - Yvette Kopijn , Harriëtte Mingoen



Levensverhalen van Javaans-Surinaamse ouderen in Nederland

Javaanse Surinamers in Nederland hebben een rijke migratiegeschiedenis. Het is een geschiedenis waar niet één keer, maar minstens twee, en soms zelfs meerdere malen van land werd gewisseld. Het is een geschiedenis die bovendien nauw verbonden is met de Nederlandse koloniale periode. Zonder Suriname en zonder het voormalig Nederlands-Indië was de Surinaams-Javaanse migratiegeschiedenis eenvoudigweg nooit begonnen. Waarom weten we er dan zo van?

In Stille passanten vertellen Javaans-Surinaamse ouderen hun levensverhaal. Een verhaal dat begint op Java, voortgaat in Suriname, soms terugkeert naar Indonesië, om via Suriname te eindigen in Nederland. De verhalen en portretten van de Javaans-Surinaamse ouderen tonen de moed en veerkracht van een groep migranten, die altijd vooruit bleef kijken naar betere kansen en mogelijkheden.

Over de samenstellers

Yvette Kopijn is van Indische afkomst en houdt zich ruim tien jaar bezig met het losmaken en vastleggen van levensverhalen van koloniale migranten in boeken, artikelen, tentoonstellingen, websites, verhalenworkshops en levensboeken. Zij was onder meer verbonden aan Imagine Identity and Culture, Het Indisch Huis en het Internationaal Archief en Informatiecentrum voor de Vrouwenbeweging (IIAV), waar zij inhoudelijk invulling gaf aan het project ‘Haar Geschiedenis’ (zie www.haargeschiedenis.nl). Momenteel opereert Yvette Kopijn vanuit haar eigen bedrijf Verhalen Over Leven.
Hariëtte Mingoen is van Javaans-Surinaamse afkomst. Sinds 1989 is zij werkzaam bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder werkte zij voor de Verenigde Naties. Hariette Mingoen zet zich al jaren in voor de Javaanse gemeenschap, in het bijzonder voor de de Stichting Rukun Budi Utama (RBU) en de Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI). Met STICHJI streeft Mingoen naar een grotere zichtbaarheid van de Javaans-Surinaamse gemeenschap in Nederland. Het documenteren van het erfgoed en de geschiedenis van de Javaanse-Surinamers, evenals het organiseren van publieksactiviteiten ter verspreiding van deze kennis, staan bij dit streven centraal. Voor haar inzet werd zij in 2001 koninklijk onderscheiden.
Ook Matt Soemopawiro heeft een Surinaams-Javaanse afkomst. Als fotograaf legde hij vele samenkomsten van Stichting RBU vast. In 2007 maakte hij in India een serie portretten in opdracht van de mensenrechtenorganisatie Global Human Rights Defence.

STICHJI
Het boek is een initiatief van Stichting Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI). Het boek werd gepresenteerd in het kader van de 118e viering en herdenking van de Javaanse immigratie. Meer informatie vindt u op de site van STICHJI.


Geen opmerkingen :

Een reactie posten