donderdag 28 november 2013

Zoutrif - Miriam Sluis

In Zoutrif neemt Miriam Sluis ons mee in 400 jaar geschiedenis van plantage Rif Sint Marie op Curaçao – nu een luxe toeristenresort. Ze gaat op zoek naar de achtergronden van de Curaçaose mentaliteit, die door de huidige industrialisatie en globalisering maar nog veel sterker door het slavernijverleden en de kolonisatie beïnvloed lijkt. In de hedendaagse omgangsvormen maar ook in het zelfbeeld gelden nog altijd de wetten van de plantage-eigenaar, de shon.


Sluis geeft in Zoutrif de diverse hoofdrolspelers een stem; de eigenaren, de veldslaven en zelfs de rotspunt El Indjan die uitkijkt op het gebied. Aan de hand van vele archiefstukken, interviews met nazaten en eigen speurtochten op de velden reconstrueert Sluis het verleden. Ze geeft een soms schrijnend beeld van de invloeden op de hedendaagse samenleving. Haar verhaal pakt je bij je nekvel en houdt je in zijn greep. Ze trekt daarbij alle literaire registers open waardoor je wordt meegezogen in het lief en leed van de eilandbewoners.

‘Het merendeel van de koloniale geschiedenis is niet voornaam, het is niet deftig. Wat op Rif is gebeurd is veel groter, universeler ook. Een verhaal van onderdrukking en geloochende schaamte, dat is niet alleen een Curaçaos verhaal.’ Miriam Sluis

Auteur

Miriam Sluis is correspondent voor NRC Handelsblad/NRC Next en NOS Nieuws op de Antillen. Ze schreef eerder De Antillen bestaan niet. De nadagen van een fictief land (Uitgeverij Bert Bakker).

Boekpresentatie
Het boek wordt op 19 september gepresenteerd in de Muiderkerk, Amsterdam. Miriam Sluis is dan in Nederland en zal een korte inleiding houden over het boek en de invloed van het (slavernij)verleden op de positie van Curacao in de staatkundige onderhandelingen nu. Daarna volgt een paneldiscussie met Nynoshca Fecunda (ondernemer en afstammeling van de plantage Rif St Marie), Ronald Donk (historicus), Ruben Severina (voorzitter MAAPP en raadslid PvdA in Zoetermeer), en Valicka Smeulders (promovenda op een vergelijkend onderzoek over de beleving van het slavernijverleden in curaçao, Suriname en Zuid-Afrika, Erasmus Universiteit Rotterdam). Het geheel staat onder leiding van Tanja Fraai, journalist bij Radio Nederland Wereldomroep.
De avond is georganiseerd door KIT Publishers, NiNsee en Vereniging Antilliaans Netwerk (VAN).


Geen opmerkingen :

Een reactie posten