maandag 25 november 2013

Vlaamse stoverij (Kopie)

*****
Lekker Vlaamse stoverij recept liefst geserveerd met frietjes en bier als er nog over is…

Algemene werkwijze voor Vlaamse stoverij
Om Vlaamse stoverij nog lekkerder te maken, volg je onderstaande kooktips:

•Was het vlees met lauw water en droog met een zuivere doek.
•Laat de boter of vet goed bruinen vooraleer het vlees toe te voegen.
•Laat het stoverij vlees goed langs alle kanten bruinen.
•Voeg dan pas de kruiden toe.
•Giet het vocht (bouillon, bier, wijn…) naast het vlees in de stoofpot.
•Deksel op de pot en de stoverij op een laag vuur laten gaar sudderen.
•Ontvet het kookvocht indien gewenst.
•Haal de Vlaamse stoverij uit de pot alvorens het kookvocht to saus te binden.

Welk vlees gebruikt u voor Vlaamse stoverij recepten

•Rund: nootstuk, bilstuk, schouder, borst of tussenrib
•Kalf: borst, hals, schouder
•Varken: Borst en platte ribben
•Schaap: borst, schouderstuk en platte ribben

Vlaamse Stoverij ingrediënten

•1 eetlepel olie
•3 eetlepels boter
•1 kg rundsstoofvlees in 2,5 cm kubusjes gesneden
•375 gram verse paddenstoelen
•3 eetlepels bloem
•4 grote wortelen, gesneden zo groot als de stukken vlees
•4 aardappelen, gesneden zo groot als de stukken vlees
•3 teentjes knoflook
•2 liter donker Belgisch bier (of tot alle ingrediënten goed onder staan)
•1 grote ui in stukjes gesneden
•3 eetlepels Dijon mosterd
•2 theelepels karwij zaad
•zout naar smaak (1 tot 2 theelepels)
•1 theelepel vers gemalen zwarte peper
•2 laurierbladen
•verse rode pepers indien gewenst

Recept Vlaamse Stoverij
1. Laat in een grote pan de 2 eetlepels boter met 1 eetlepel olie bruinen.
2.Voeg het rundvlees toe en laat aan alle kanten bruinen op middelmatig tot hoog vuur onder voortdurend roeren of tossen (een 5 tal minuten). Doe het stoofvlees in een stoofpot.
3.Voeg indien nodig de rest van de boter toe aan de pan. Voeg de ui en champignons toe en roer dikwijls om tot de paddenstoelen hun vocht afgeven (5 tot 7 minuten). Voeg de bloem toe en roer snel enkele seconden om en roerbak een extra minuut.
4.Voeg nu langzaam het bier toe onder voortdurend roeren en laat een 3 tal minuten koken.
5.Voeg het biermengsel bij de stoofpot.
6.Voeg de aardappelen, wortelen, knoflook, mosterd, zout, peper, eventueel de hete rode pepers en karwijzaad toe, breng aan de kook en laat op een laag vuur verder sudderen tot het vlees gaar is (vraag uw slager om raad of proef na minimum 2 uur).
7. Als het stoofvlees gaar is haal je het vlees uit de stoofpot.
8. Neem de aardappelen uit de stoofpot, plet ze fijn en bindt hiermee de saus. Voeg extra bloem toe indien nodig en laat de stoverijsaus minimum 1 minuut koken.

Voeg het vlees terug bij de saus en serveer de Vlaamse stoverij met frietjes en eventueel nog bier als er over is.

http://www.onskookboek.be/vlees-gerechten/vlaamse-stoverij.html

Geen opmerkingen :

Een reactie plaatsen