vrijdag 22 november 2013

Bespaartips 1 (Overig)

 *****
De boodschappen

Natuurlijk moeten er boodschappen worden gedaan, er moet immers gegeten en gedronken worden. Toch zijn er mogelijkheden hierop te besparen, mogelijkheden die makkelijk zijn uit te voeren zonder een hap minder te eten! En wil je niet besparen voor je portemonnee, doe het dan voor het milieu, want wanneer we met z'n allen een beetje consuminderen komt dit het milieu alleen maar ten goede!

1.
Bij welke winkelketen doe je op dit moment je dagelijkse en/of wekelijkse boodschappen? Is deze winkel écht zo goedkoop? Vergelijk eens de prijzen van de artikelen die je regelmatig nodig hebt, met een concurrent.

2.
Een huismerk is vaak een anders verpakt A-merk artikel. Evenveel kwaliteit, maar voor net een beetje minder. Probeer het gewoon eens. Misschien is het jouw dure A-merk wel in een ander jasje!

3.
Iedere winkelketen heeft wel eens interessante aanbiedingen. Hou ze in de gaten want wie weet zit er iets bij wat je regelmatig gebruikt. Wanneer je meerdere exemplaren tegelijk wilt inslaan, let dan wel goed op de houdbaarheidsdatum. Als je het uiteindelijk moet weggooien omdat het niet goed meer is, is goedkoop alleen maar duurkoop geworden.

4.
Dit krantenbericht leert ons dat er heel veel eten wordt weggegooid. Probeer het allemaal beter te plannen, zodat er minder weggegooid hoeft te worden door bijvoorbeeld recepten te bereiden met ingrediënten die met elkaar overeen komen en kant-en-klare gerechten (of ingrediënten) die overblijven, in te vriezen voor een later tijdstip.

5.
Maak een vaste wekelijkse boodschappenlijst en probeer je hier aan te houden. Dit voorkomt dat je lukraak dingen in je karretje gooit. Gedurende de eerste weken kun je de lijst steeds kritisch bekijken wat er niet helemaal goed is gegaan. Greep je mis? Of hield je juist over? Pas je lijst hierop aan. Zo'n lijst is trouwens sowiezo makkelijk en voorkomt dat je dingen vergeet mee te nemen.

6.
Restjes over? Verzin - samen met je kinderen - welke maaltijd je van deze restjes kunt maken. Door je kinderen hierbij te betrekken is de kans groot dat ze het na bereiding ook lekker opsmikkelen.

7.
Ga eens wat vaker naar de markt! Groente en fruit is een stuk voordeliger en vaak ook nog eens van betere kwaliteit. Wanneer het mogelijk is, koop het dan rechtstreeks bij de boer want dat is natuurlijk het aller voordeligst. Helaas heeft niet iedereen een boer als buurman en in dat geval is de markt een aardig alternatief. Wist je overigens dat aan het einde van de dag op de markt vaak alles nóg voordeliger is?

8.
Eet met het seizoen mee. Biologisch verantwoord, voordeliger en veel lekkerder! Geen idee wanneer je welke groente het best kunt kopen? Kijk dan eens op onze groentekalender!

9.
Je kunt een beetje streng voor jezelf zijn, door een vast bedrag aan contanten mee te nemen als je boodschappen gaat doen. Je pasjes laat je dan natuurlijk thuis… Je verplicht jezelf hiermee binnen bepaalde grenzen te blijven en je uitgaven bewuster te doen.

10.
Doe de boodschappen het liefst zonder kinderen… wedden dat je wagentje leger blijft?

11.
Een inkoppertje, maar we noemen hem toch: Ga niet met een lege maag boodschappen doen…

12.
Pas recepten een beetje aan. Er kan vaak best wat minder vlees of vis in een gerecht waarbij de kwaliteit en smaak van een gerecht nagenoeg niet minder wordt, maar alles wel net een beetje goedkoper.

13.
Neem een boodschappentas mee als je boodschappen gaat doen, zodat je niet steeds nieuwe - dure - plastic tasjes hoeft te kopen. Je kunt natuurlijk ook standaard een kratje in de auto leggen voor de boodschap momenten. Toch vergeten? Neem dan een kartonnen doos, in plaats van een tasje. Bij de meeste supermarkten liggen deze voor je klaar. Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu! 
 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten