donderdag 28 november 2013

Het goede leven - Fernando Savater (Boek)

*****
ethiek voor mensen van morgen
Het goede leven is een van de meest succesvolle filosofische bestsellers van onze tijd. Dit boek is niet alleen eigentijds, actueel, fris en sprankelend, maar ook blijvend waardevol en stimulerend. De bekende Spaanse filosoof Fernando Savater richt zich in dit bijzonder leesbare werk tot zijn zoon - en daarmee tot iedereen met een jeugdige geest - om op heldere en ongedwongen wijze de grote levensvragen te bespreken.

Wat is goed en kwaad? Waar botsen individuele vrijheid en groepsmoraal? Wat is ethiek? Hoe verhouden zich goed gedrag en een goed leven tot elkaar? Het goede leven is een boek dat meer biedt dan filosofie alleen: het heeft zich bewezen als een waarachtig ethisch kompas voor mensen van morgen.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Het boek, dat uitdrukkelijk geen handboek voor de ethiek wil zijn en dus nagenoeg geen technische termen bevat, is geschreven voor jongeren met de bedoeling hun wording naar vrijdenkende individuen te bevorderen. Ethiek, volgens de auteur een fundamentele gedachtevorming over de menselijke vrijheid, gaat in de kern over wat goed is of slecht en veronderstelt dus dat je vrij bent om te kiezen tussen beide. Daarbij gaat het om subjectieve noties die door iedereen anders worden ingevuld, vandaar dat het moeilijk is om je te adviseren over wat het beste is om te kiezen. Het is de keuze zelf die bepaalt wat goed en wat slecht is. De existentialistische inslag van het boek zal veel jongeren zeker aanspreken, misschien de paternalistische toon waarop het is geschreven minder. Het boek leest als een pleidooi voor een ethiek of levensinstelling van individualisme en negatieve vrijheid en vertolkt daarmee de geest van deze tijd, maar je kunt je afvragen of deze ethiek daarmee ook geschikt is voor de mensen van morgen.

(NBD|Biblion recensie, Wim Fievez)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/het-goede-leven/1001004006847420/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten