zaterdag 23 november 2013

Zuinig Leven: Shop Zuinig met de Kiloprijs! (Overig)

 *****
Om geld te besparen op je boodschappen is het belangrijk dat je een nieuwe goede gewoonte aanleert: vergelijken op basis van de bulkprijs in plaats van de stukprijs. Zo kun je heel makkelijk veel geld besparen!

De magie van verpakkingen

Als je in de supermarkt loopt word je constant verleid door allerlei mooie verpakkingen. Grote merken bestoken je dagelijks met reclame waardoor je sneller geneigd bent om deze producten in je mandje te gooien. Bovendien kunnen verpakkingen erg vertekenend werken.

Sommige fabrikanten weten dat hun klanten op de kosten moeten letten. Ze willen hun producten dus goedkoper in de markt kunnen zetten. Om dit te kunnen doen verlagen ze niet perse de prijs. Ze verkleinen vaak de inhoud van de verpakking. Zo kan het dus voorkomen dat het product van het bekende merk bijna net zo goedkoop is als een huismerk. Je krijgt echter wel veel minder voor je geld!

Vergelijk niet op absolute prijzen

De prijs van het product zegt dus niet direct of je ook goedkoper uit bent. Een goedkope verpakking kan per kilo duurder zijn dan een duurdere verpakking van het huismerk. Gelukkig kun je tegenwoordig eenvoudig vergelijken op kilo- liter- en stuksprijs.

Op de prijskaartjes in de supermarkt vind je vaak rechts onderin een bulkprijs waarmee je kunt vergelijken. Als een pakje mie van 500 gram 0,99 euro is, is de kiloprijs dus 1,98 euro. Als er daarnaast een pakje mie van 250 gram ligt van maar 0,70 cent is die dus goedkoper. Echter, deze mie kost 2,80 euro per kilo. Als je deze kiloprijzen vergelijkt zie je dus heel snel hoe duur een product daadwerkelijk is.

Val niet altijd voor de laagste prijs

Om zuiniger te kunnen leven is het belangrijk dat je geld kunt besparen. Echt geld besparen in de supermarkt doe je niet door blindelings de goedkoopste producten te kopen. Hierdoor kun je consequent teveel geld uitgeven. Vergelijk steeds op de kilo- liter- of stuksprijs (bepaalde supermarkten hanteren stuksprijs, bijvoorbeeld bij eieren). Je zou haast de normale prijs kunnen negeren en voor het goedkoopste product kiezen.

De uitzondering van het bakje kruidenkaas

Stel nu dat je een feestje gaat geven en je wilt bij de borrel toastjes neerzetten. Je bent van plan om hierbij wat lekkere dingen neer te zetten zoals eiersalade en kruidenkaas. In dit geval wil je waarschijnlijk niet op kiloprijs om op de absolute prijs vergelijken. Je koopt namelijk maar één bakje kruidenkaas voor dit feestje. Op is op in deze situatie. Dus maakt het niet uit welke kiloprijs in dit geval lager is. Je koopt één bakje kruidenkaas, dus kun je gewoon voor de lekkerste gaan!

http://www.stofzuigerzen.nl/geld/zuinig-leven-shop-zuinig-met-de-kiloprijs.html
 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten