donderdag 21 november 2013

Chocolade Agels food Cake (Kopie)

*****
Vriendin M. vroeg me laatst of ik een gezond zoet koekje of gebakje wist. Met gezond bedoelde ze vooral een koekje of gebakje waar haar taille niet van zou gaan protesteren. Nu zijn koekjes en gebakjes meestal niet gezond en de gezonde versies die ze zelf wel eens had geprobeerd te maken, waren ronduit ranzig. Tsja, kunstmatige zoetstoffen smaken nu eenmaal naar karton. En of aspartaam en sacharine nou gezond te noemen zijn is ook nog maar de vraag. Of nee, dat is geen vraag. Het is gewoon rotzooi.

Mijn filosofie over een gezond koekje of gebakje is er vooral een die je zelf maakt en waar je er niet te veel van eet. Helaas was dat geen bevredigend antwoord. Dus ik ging nog even nadenken en kwam uit bij dit recept. Oké, er zit veel suiker in maar verder is deze cake volledig vetvrij. Ik heb het even uitgerekend op sparkpeople.com en deze taart bevat 1729 calorieën. Je haalt makkelijk 12 dikke plakken uit deze cake, wat betekent dat 1 plak zo’n 145 kilocalorieën bevat. Daar kunnen de appelflap (410 kcal), de Bossche bol (253 kcal) en de slagroomtaart (300 kcal) nog een puntje aan zuigen. Bovendien is deze cake heerlijk met wat vers fruit zoals aardbeien en bosbessen en een schepje (vetvrije) Griekse yoghurt. Krijg je ook nog je vezels en je proteïnen binnen.

Voor 12 flinke plakken
Ingrediënten:

10 eiwitten (l)
300 gram suiker
90 gram bloem
10 gram maïzena
25 gram cacaopoeder
¼ theelepel zout
2 theelepels vanille extract
Poedersuiker om te garneren

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop de eiwitten met het zout schuimig. Voeg vervolgens met een eetlepel per keer de suiker toe. Blijf kloppen tot je eiwitten glanzend en stijf zijn. Roer hier de vanille doorheen.
Zeef de boem, maizena en cacaopoeder en vouw deze in 4 delen door de eiwitten. Zorg dat de bloem goed opgenomen is voor je het volgende deel toevoegt.
Verdeel het beslag over een bakvorm, het liefst een bakvorm met een opening in het midden zodat je een cake met een gat krijgt. Heb je deze niet, dan kan een gewone springvorm ook. Vet deze absoluut niet in, want dan zal je taart niet rijzen. Het beslag kan zich dan nergens aan hechten om omhoog te komen. Bak de cake 35-45 minuten of tot een satéprikker in het midden van de taart geprikt er schoon uit komt.
Keer de taart om en laat deze op zijn kop afkoelen. Als je een tulbandvorm gebruikt kan je de opening in het midden bijvoorbeeld op een pot zetten. Gebruik je een springvorm, zet de cake dan op zijn kop op een rooster. Laat ongeveer anderhalf uur afkoelen.
Snijd de cake voorzichtig los aan de zijkanten en laat de cake uit de bakvorm glijden. Bestrooi met poedersuiker en serveer eventueel met vers fruit en/of Griekse yoghurt.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten