maandag 25 november 2013

Dadelmousse (Kopie)

*****
Mousse de dátiles

bron: 1080 Recepten (algemeen Spaans kookboek)

(Voor 6 à 7 personen:) ½ l melk; 3+2 eetl kristalsuiker; 1 kaneelstokje; 3 eidooiers; 1 eiwit; 2 eetl maïzena; 1 eetl bloem; 30 dadels, ontpit;

Eerst een vla maken: Breng in een steelpan de melk met daarin het kaneelstokje en de drie eetlepels suiker aan de kook. (Pas op voor overkoken!) Zeef de maïzena en de bloem en klop deze tezamen met de drie dooiers en de rest van de suiker tot een mooi papje.

Doe een klein beetje hete melk erbij, roer door en misschien nog een beetje melk en roer weer door. Giet vervolgens het geheel bij de melk in de steelpan. Kook heel zachtjes en roer. Een minuut of vijf. Een dikke vla ontstaat al snel.

Van vuur af, kaneelstokje eruit, af laten koelen.

Houd een paar dadels achter: halveer ze en iedere mousse krijgt een halve dadel erop. De rest van de dadels in de keukenmachine of blender. Als de vla voldoende is afgekoeld, deze erbij. Pureer. (Dat duurt even; het is leuk om snippertjes schil erin te zien.)

Klop in een schaal het eiwit met een snufje zout stijf met fraaie pieken (als het goed is, kunt u de schaal ondersteboven houden - ja, dat kan altijd, maar in dit geval blijft de eiwit gewoon hangen.)

Spatel voorzichtig het eiwit door de dadelpuree. Schep over in schaaltjes, halve dadel erop en in de koeling.

25 augustus 2010
Na een Spaanse stoofpot met sperziebonen en schaap hoort een Spaans dessert te worden geserveerd. Bijzonder. Wel heel basic met die bloem en maïzena. Misschien de volgende keer eens met crème anglaise (dunne vla zonder bloem e.d.) maken.

Maarrrrrr..... iedereen vond het erg lekker. Zoveel dadels per persoon.

Opmerkingen
1) Wij gebruiken ongeraffineerde rietsuiker.
2) Zou ook goed gaan met een fris bolletje vanille-ijs.

http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?6200&cat=

Geen opmerkingen :

Een reactie posten