donderdag 28 november 2013

De anderen en ik - Isabelle Filiozat (Boek)het belang van sociale intelligentie
Het plezier van onverwachte ontmoetingen

We moeten allemaal iets overwinnen om contact met onbekenden te leggen. Toch zijn het juist die nieuwe contacten die ons leven zo kunnen verrijken en verdiepen. Waarom vinden veel mensen het dan toch zo moeilijk om het ijs te breken, iemand te begroeten, of een gesprek te beginnen? Waarom zijn we zo bang om iemand te storen, om veroordeeld te worden of niets te zeggen te weten en voelen we ons geremd om die eerste stap te zetten?
Isabelle Filliozat beschrijft de regels die aan ons contact met anderen ten grondslag liggen en geeft vervolgens praktische oefeningen om onze verlegenheid te overwinnen en vooroordelen ten aanzien van elkaar te bestrijden. Want onverwacht geluk ligt – vaker dan we denken – binnen handbereik.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Velen in de wereld hebben moeite contact met anderen te zoeken en sociale relaties op te bouwen. Dit probleem ziet men in de buurt, op het werk en ook in verenigingsverband. Ingegaan wordt op het persoonlijke belang van een goed sociaal netwerk en op de mogelijkheden om persoonlijk contact te leggen. Zo gaat de auteur, een Franse klinisch psychologe en psychotherapeute, uitgebreid in op de eerste kennismaking met anderen, het 'hallo zeggen', de lichaamstaal, de stem en de handdruk. Het goed geschreven en gemakkelijke leesbare boek bevat talloze voorbeelden en nuttige praktijktips. Ook gaat het in op het voeren van een goed gesprek met een ander, waarbij bijvoorbeeld aan de orde komt welke intimiteit c.q. afstand men in een gesprek kan zoeken. Het belang van goede vrienden wordt in een apart hoofdstuk beschreven. Het boek leest heerlijk weg en is zeker een aanrader voor iedereen die zijn sociale intelligentie wenst te versterken en daarmee ook zijn persoonlijke geluk wenst te verhogen.

(NBD|Biblion recensie, Ingrid van Otterlo)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-anderen-en-ik/1001004010295992/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten