woensdag 27 november 2013

Een compleet nieuw brein - Daniel Pink (Boek)

*****
waarom de rechterhelft van ons brein ons succesvoller maakt
'Dit boek is een wonder. Volstrekt origineel en diepgravend.' tom peters, auteur van excellente ondernemingen 'Dit is een van die zeldzame boeken die een omslagpunt markeren, een boek dat je wilt lezen vóórdat iemand anders het leest.' seth godin, auteur van overleven is niet genoeg en purple cow
'Mijn favoriete businessboek.' thomas friedman, auteur van de aarde is plat

Daniel H. Pink schrijft over technologie en het zakenleven in onder meer The New York Times, Harvard Business Review, Fast Company en Wired. Zijn vorige twee succesvolle boeken zijn Free Agent Nation en De avonturen van Johnny Bunko: de eerste carrièregids in stripvorm, die ook bij Business Contact verscheen.

Dit boek, in de traditie van Daniel Goleman, Marcus Buckingham en Malcom Gladwell, laat ons op een nieuwe manier kijken naar wat mensen en organisaties tegenwoordig succesvol maakt. Niet langer zullen advocaten, accountants, radiologen of sofwareontwikkelaars het voortouw nemen; de beurt is aan degenen die de rechterhelft van hun hersenen een hoofdrol geven in hun werk. Het zijn de ontwerpers, scheppers en ontwikkelaars – kortom, de creatievelingen. Dat is wat organisaties en onze economie nodig hebben om innovatief te blijven: mensen die hun creativiteit kunnen en durven gebruiken.

Het informatietijdperk is voorbij, concepten hebben de toekomst. Het is daarom van essentieel belang dat organisaties en mensen een omslag maken: van functionaliteit naar ontwerp; van argumenten naar verhalen; van focus en specialisatie naar integratie en symfonie; van logica naar empathie; van zakelijkheid naar speelsheid en van materialisme naar zingeving. Daniel Pink beschrijft deze zes talenten op basis van geavanceerd onderzoek en geeft aansprekende voorbeelden, zoals een lachclub in Bombay, een middelbare school voor ontwerpers of een cursus 'hoe ontmasker ik een valse glimlach'. Pink gaat verder: hij onthult hoe je deze talenten kunt ontwikkelen en jezelf en je bedrijf klaarstomen voor een succesvolle toekomst.



Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
In het eerste gedeelte van dit studieboek wordt uitgelegd dat de huidige samenleving werd gedomineerd door de functies behorend bij de linkerhersenhelft; het routinematig handelen en analytisch denken, die beide meetbaar zijn met IQ-tests. De conclusie is dat in het toekomstige Conceptuele Tijdperk de dominantie van de EQ-functies (of de rechterhersenhelft) meer zal gaan voorkomen. In het tweede gedeelte verdiept de auteur zich verder in de functies van de rechterhersenhelft en laat de lezer op een andere manier naar producten van en gewoonten in het bedrijfsleven kijken. Hij doet dit aan de hand van zes aspecten verbonden met de tegenstelling tussen beide hersenhelften; functionaliteit versus design, argumenten versus verhalen, specialisatie versus symfonie, logica versus empathie, zakelijkheid versus spel en materialisme versus zingeving. Feitelijk heeft hij voor de onderbouwing van de gewenste gedragsverandering de tegenstelling tussen beide hersenhelften niet nodig. Via de voornamelijk op Amerika geente ideeen, voorbeelden en zoekopdrachten is altijd duidelijk wat hij bedoelt. Met afbeeldingen in zwart-wit, veel citaten in grijze kaders, eindnoten en een register.

(NBD|Biblion recensie, Drs. J.J.M. van der Heijden)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/een-compleet-nieuw-brein/1001004006538736/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten