woensdag 27 november 2013

Een jaar met James Wong - James Wong

In de langverwachte opvolger van zijn bestseller Grow your own drugs laat James Wong zien hoe makkelijk, goedkoop en lonend het is om de juiste natuurlijke ingrediënten te vinden, ongeacht het seizoen. Hij leert hoe je deze ingrediënten zelf kunt verbouwen, maar ook waar je ze kunt vinden in de natuur, of – voor de mensen zonder groene vingers – waar ze te koop zijn.

Niet alleen geeft Wong meer dan honderd nieuwe recepten voor zalfjes, lotions en andere natuurlijke huis-tuin-en-keukenmiddelen, hij laat in Een jaar met James Wong ook zien waar en wanneer je de beste planten, kruiden en bloemen kunt oogsten. Met een paar blaadjes uit de achtertuin is het mogelijk om niet alleen remedies voor alledaagse kwaaltjes te maken, maar ook schoonheidsproducten en praktische middeltjes die meubels laten glanzen, het huis laten geuren en zelfs de kat van vlooien verlossen.


Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
In dit boek, dat teruggaat op het BBC-programma 'Grow your own drugs', toont de presentator en etnobotanist hoe men zelf allerlei natuurlijke remedies kan maken met planten. Eerst legt Wong uit hoe je verschillende planten met medicinale kenmerken gemakkelijk zelf kunt kweken, hoe je de basisbereidingen (tincturen, balsem...) moet maken en bewaren, welke bereidingen werkzaam zijn bij welke aandoeningen. Daarna volgen recepten die zijn opgesplitst in thematisch gerangschikte hoofdstukken: huid, spijsvertering, luchtwegen, recepten voor kinderen, cosmetische bereidingen. Elk recept is erg praktisch opgebouwd, met telkens een korte beschrijving van waar het goed voor is, een ingredientenlijst en een stapsgewijze bereidingswijze. Verder zijn er instructies over gebruik en houdbaarheid, en waarschuwingen voor nevenwerkingen. Vooral het receptendeel is goed uitgewerkt; de delen over het kweken en het verzamelen van planten en kruiden zijn vrij oppervlakkig. Achteraan vindt men onder meer informatie over leveranciers en een register. Hardcover, verlucht met tal van kleurenfoto's; kleine druk.

(NBD|Biblion recensie, Redactie Vlabin-VBC)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/een-jaar-met-james-wong/1001004008287650/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten