donderdag 28 november 2013

Eerste Hulp bij Stress en Vermoeidheid - Frank Schaper

20 signalen om een burn-out te herkennen, 51 tips om hem te voorkomen

Frank Schaper nam in 2001 afscheid van een lange carrière als manager om een aantal boeken te schrijven, onder meer over persoonlijkheid en over burnout. Op 5 juni 2005 was hij medepresentator van de door hem gemaakte Nationale Karaktertest, live uitgezonden door de KRO. Hij is gevestigd als zelfstandig personal coach, consultant en trainer. In Eerste hulp bij stress en vermoeidheid bundelt hij de meest effectieve tips uit zijn praktijk.
Recensie(s)
NBD|Biblion recensie


In dit zelfhulpboek wordt de invloed besproken van de vijftig meest voorkomende gezondheidsklachten op het ontstaan van stress en/of burn-out. Deze lijst van klachten is door de auteur samengesteld op grond van zijn ervaringen als personal coach met zijn clienten. Het is een soort checklist die gebruikt wordt bij de tips om (bij jezelf) vermoeidheid, stress en burn-out te herkennen en te voorkomen. De tips zijn verdeeld in zeven categorieën en de meeste zijn geïllustreerd met een toepasselijk eenstrooks stripverhaal van de strippsychiater Sigmund. Uitgangspunt is het burn-outmodel dat de auteur heeft ontworpen. Vermoeidheid, stress en burn-out zijn daarin de in ernst oplopende gevolgen die leiden tot uitputting door een tekort aan energie, tijd etc. Dit wordt veroorzaakt door factoren op het werk en privé, die beïnvloed worden door leeftijd en sekse. Karakter, leefgewoonten en basisgezondheid versterken of verzwakken de ernst van de klachten, of vervroegen of verlaten het optreden ervan. Voor meer tips met betrekking tot het karakter verwijst de auteur naar zijn boeken over het enneagram en naar internet. Vlot leesbaar.

(NBD|Biblion recensie, Drs. J.J.M. van der Heijden)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/eerste-hulp-bij-stress-en-vermoeidheid/1001004004493063/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten