zaterdag 23 november 2013

Ervaring niet vereist - Leonie Holtes

*****
nagelaten document een jonge psycholoog over haar werk in een tbs-kliniek
Léonie Holtes werkte als psychologe in een tbs-kliniek en schreef een kritisch verslag over haar ervaringen op de werkvloer. De bedoeling was dat haar manuscript al eerder in boekvorm zou verschijnen (het was zelfs al aangeboden),

maar door een wrange speling van het lot heeft ze het definitieve document nooit bij haar uitgever kunnen bezorgen. Ze kreeg psychoses en beëindigde in 2011 haar leven.

Twee jaar na haar overlijden hebben haar naasten besloten het manuscript alsnog te laten uitgeven, met een nawoord van Volkskrant-journalist Tonie Mudde, die in oktober 2012 een spraakmakend artikel aan Léonie Holtes wijdde.

Léonie Holtes koos ervoor om haar werkervaringen aan de buitenwereld prijs te geven toen ze merkte dat vrijwel niemand weet wat er zich achter de gesloten deuren van een kliniek afspeelt. In Ervaring niet vereist gaat ze voorbij aan de standaardvraag of tbs al dan niet werkt en toont ze wat de werkelijke dilemma’s in de tbs-praktijk zijn. Hoe zorgvuldig wordt de diagnose van een patiënt eigenlijk gesteld? Waarop zijn de therapieën gebaseerd? En hoe staat het met de opleiding van de therapeuten, onder wie zijzelf?

http://www.bol.com/nl/p/ervaring-niet-vereist/1001004006819715/

Geen opmerkingen :

Een reactie posten