donderdag 28 november 2013

Filosoof-miljardair - Mathijs Smit

de ongeautoriseerde biografie van Paul Fentener van Vlissingen (1914-2006
Paul Fentener van Vlissingen (1941-2006) leidde ruim twintig jaar shv Holdings, het grootste familiebedrijf van Nederland. Onder zijn leiding als bestuursvoorzitter, president-commissaris en grootaandeelhouder groeide shv uit tot een machtig miljardenconglomeraat met activiteiten over de hele wereld en in vrijwel alle sectoren van het bedrijfsleven.Bij het grote publiek genoot Fentener van Vlissingen vooral bekendheid als filosoferende, dichtende en relativerende miljardair, die het liefst in een simpele blokhut zonder sanitair op zijn Schotse landgoed Letterewe verbleef. Zijn profiel werd de laatste jaren van zijn leven steeds meer bepaald door de African Parks Foundation, die hij oprichtte en financierde om de wildparken van Afrika te redden en te beschermen.Wie was deze markante captain of industry werkelijk, en wat is het geheim van zijn succes? In deze biografie gaat historicus en journalist Mathijs Smit op zoek naar de man achter het imago. Filosoof-miljardair beschrijft onder meer Fentener van Vlissingens achtergrond, zijn jonge jaren, de keuze voor het familiebedrijf in de jaren zestig, de problemen en successen bij shv, zijn genezing van kanker begin jaren tachtig, zijn vriendschap met de Oranjes en zijn paradoxale liefde voor de natuur en de jacht. Ook reflecteert de biografie op de erfenis die Fentener van Vlissingen heeft achtergelaten.


Mathijs Smit (1969) is historicus en financieel-economisch journalist. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de University of Hull en journalistiek in Rotterdam. Hij werkte voor Trouw, nrc Handelsblad, Het Financieele Dagblad en economisch weekblad fem Business.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Paul Fentener van Vlissingen was een telg van de schatrijke en machtige Utrechtse ondernemersfamilie, aandeelhouders en bestuurders van de SHV (Steenkolenhandelsvereniging), die vooral bekend is geworden door de Makro Zelfbedieningsgroothandel. Paul was van 1984 tot 1998 president-directeur: een dynamisch en bekwaam zakenman, die keihard kon optreden en een luxueuze levensstijl voerde. Maar ook iemand die zichzelf graag afficheerde als eenvoudig levende filosoof, kunstliefhebber en natuurbeschermer. In het beheer van Afrikaanse natuurparken (African Parks Foundation) kon hij beide rollen combineren. De historicus en journalist Mathijs Smit schreef over deze complexe persoonlijkheid een boeiende, prettig leesbare biografie. Familie noch SHV waren bereid aan de totstandkoming van dit levensverhaal mede te werken. Bij een relatief besloten familiebedrijf zoals SHV voorzien biografieen van haar topmanagers zoals Paul (1941-2008) en zijn grootvader Frits (1882-1962, van de hand van Arie van der Zwan) in een leemte. Een katern zwart-witfoto's, register.

(NBD|Biblion recensie, Drs. H. Alblas)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/filosoof-miljardair/1001004010224251/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten