woensdag 27 november 2013

Het paddenstoelenboek - Edwin Florès (Boek)

*****
Op het moment dat dit bericht online verschijnt wordt het kookboek Het paddenstoelenboek officieel gepresenteerd. Edwin Florès zal dan de bossen induiken met een aantal van mijn collega culinair schrijvers. Ik ben er niet bij, maar ik weet wat ze gaan doen. Ik was al eens eerder bij een ‘hunt’ met Mr. CasaForesta.

En het is superleuk, om met iemand die er verstand van heeft het bos in te gaan op zoek naar eetbare paddenstoelen. En deze dan ook direct op te eten. Maar gelukkig is er nu Het paddenstoelenboek.

In het Het paddenstoelenboek staan 20 eetbare paddenstoelen beschreven. Het gaat dan om bekende paddenstoelen als de cantharel, de judasoor (gedroogd bij de toko te krijgen) en de morielje. Maar ook de reuzenbovist, de biefstukzwam (bekijk het plaatje en je snapt de naam) en de eikhaas (groeit aan de voet van eiken) worden beschreven.

Gevaarlijk, of toch niet?
En natuurlijk verliest Edwin Florès niet uit het ook dat het zelf op zoek gaan naar eetbare paddenstoelen niet alleen leuk en spannend is, maar ook gevaarlijk kan zijn. Daarom heeft hij in Het paddenstoelenboek alleen paddenstoelen beschreven waarvan het merendeel géén giftig tweelingzusje heeft, waardoor het redelijk veilig is om naar deze paddenstoelen op zoek te gaan. Maar een goede veldgids met duidelijke foto’s en de Latijnse namen, en eventueel een expert-zoeker naast je, blijven onontbeerlijk.

Het is een trend; steeds vaker lees je over je eten halen uit de natuur. Ik heb er hier op koken.blog.nl regelmatig aandacht aan besteedt. Maar goed, ik vind het dan ook geweldig, om eens een keer wat ingrediënten voor je maaltijd niet uit de supermarkt te halen. Jij toch ook?

boek: Het paddenstoelenboek van Edwin Florès [uitgeverij Becht, isbn: 9789023013112]

SOEP VAN GEROOSTERDE AUBERGINES EN PADDENSTOELEN
Voor 8 personen

Ingrediënten:
* 1 kilo aubergines
* olijfolie
* 1 el boter
* 3 uien
* 1 teen knoflook
* 1 kleine gedroogde chilipeper
* 125 ml witte wijn
* 500 gr shiitakes
* 500 gr eikhazen (wilde paddenstoel)
* 2 bouillon
* 5 dl slagroom

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 230 graden.
Snijd de aubergines in de lengte in plakken en smeer ze ruim in met olijfolie. Rooster de aubergine in de oven tot ze bruin beginnen te worden.
Pel en snipper de uien. Smelt de boter in een soeppan en bak hierin de uien. Pel en hak of pers de knoflook en hak de chilipeper. Bak beide mee met de uien.
Blus af met de witte wijn en roer goed om eventuele aanbaksels los te krijgen.
Voeg de aubergineplakken en de paddenstoelen (in stukjes) toe. Bak gedurende 5 minuten.
Voeg de bouillon en de slagroom toe en laat 1 uur zachtjes pruttelen en pureer dan met een staafmixer.

http://koken.blog.nl/koken-doe-je-zo/recepten/2011/09/01/recept-soep-met-geroosterde-aubergines-en-paddenstoelen

Geen opmerkingen :

Een reactie posten