donderdag 28 november 2013

Het rijk van kwee en vijg - Ria Loohuizen

In Het rijk van kwee en vijg volgt Ria Loohuizen, auteur van Zwam in de pan, Vlier in de fles en Van de kastanje, de reis die de kweepeer en de vijg vanuit het oude Griekenland aflegden voordat ze op ons bord belandden: van de handelsroutes van de Meden en Perzen, Feniciërs en de Romeinen tot aan de migraties van gastarbeiders en politieke vluchtelingen. Met dichters, cartografen en kunstenaars als metgezel verzamelt ze op haar reis door de geschiedenis van kwee en vijg recepten uit Perzië, Turkije, Griekenland, Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal en de Maghreb.
Het rijk van kwee en vijg is rijk voorzien van illustraties en citaten uit de wereldliteratuur. Marjoleine de Vos schreef het woord vooraf.


Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
In heel oude Nederlandse kookboeken staan nog wel recepten voor gelei van kweeperen maar deze vrucht was lang, totdat Turkse en Marokkaanse winkels openden, nauwelijks meer verkrijgbaar. Vijgen waren hier alleen gedroogd bekend. Nu deze vruchten steeds vaker algemeen verkrijgbaar zijn, is er dus behoefte aan recepten. In dit boekje aandacht voor de historische, botanische en medicinale aspecten van kwee en vijg en voor suiker, zonder welke de kwee niet eetbaar is. Via de oudheid, Mesopotamie en Perzie, leidt de auteur de lezers door Turkije, Griekenland, Italie, Frankrijk, Spanje en Portugal naar Marokko, Tunesie en Algerije. Van ieder land cultuurgeschiedenis van de kwee en de vijg; de tekst is afgewisseld met gedichten en prozacitaten, steeds gevolgd door een receptengedeelte dat zeer inspirerend werkt. Het boek werd geillustreerd met reproducties van oude tekeningen en afbeeldingen en met een aantal kleurenpagina's met reproducties van o.a. schilderij-stillevens die de teksten goed ondersteunen. Tot slot een overzicht van maten en gewichten, recepten gerangschikt per land, een lijst van geciteerde auteurs, een literatuurlijst en een alfabetisch register. Mooi uitgegeven.

(Biblion recensie, C. Verhoeven-van Raamsdonk)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/het-rijk-van-kwee-en-vijg/1001004001989549/index.html?Referrer=TDR5a594fda1a7d43901ffe6e6caf8237931729618#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten