woensdag 27 november 2013

Het verhaal van de fotografie - Ian Jeffrey (Boek)

*****
van Talbot tot Eggleston
In dit boek belicht Ian Jeffrey de geschiedenis van de fotografie die begint bij de eerste portretten en landschappen uit de jaren 1840 en doorloopt tot in de moderne tijd. De auteur bespreekt tevens de belangrijkste ontwikkelingen van het medium en sociaal- culturele context, waarbinnen de fotografie zich als kunstvorm heeft ontwikkeld.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Reeks mini-essays over zeventig fotografen, geschreven door een Britse fotografiehistoricus. Hij beschrijft in twee pagina's per fotograaf wat hij ziet op de foto (observatie, inventarisatie), geeft enige basisinformatie en een aanzet tot betekenisvorming (interpretatie) en verbinding met de ontwikkelingen in de esthetiek van de fotografie, de technologie, de politiek en de economie (contextualisering). Op deze manier vertelt hij 'het verhaal van de fotografie', afwisselend vanuit het perspectief van de maker (intenties) en van de kijker (impressies). De besprekingen zijn chronologisch geordend, van de eerste pioniers in 1840 (zoals William Henry Fox Talbot) via bekende meesters in het Interbellum (zoals Alfred Stieglitz en August Sander) naar een greep uit de moderne klassiekers (zoals Robert Frank en Diane Arbus). Hij eindigt met werk uit de jaren zeventig van de Amerikaanse fotografe Joel Sternfeld. Een waardevolle aanvulling op bestaande overzichten. Rijk geillustreerd met zwart-witfoto's. Met bibliografie en register. Kleine druk.

(NBD|Biblion recensie, Peter Bosma)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/het-verhaal-van-de-fotografie/1001004006494264/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten