maandag 25 november 2013

Key Lime Pie (Kopie)

*****
maar niet uit de key

1 blikje gecondenseerde melk (397 gr); 10 eko limoenen, rasp èn sap; 5 eigelen; ca. 400-450 gr volkorenkoekjes (van die heel erg verantwoorde, vezelrijke eko dingen), verkruimeld; 200 gr roomboter; optioneel: 1-3 eetl suiker
De taart moet zuur zijn; ze wordt zo zuur als u het wenst. Dus al het limoensap of wat minder? U kiest. Wij namen al het sap.

We hebben een bakvorm met diameter van 28 cm en losse bodem gebruikt.

Bereiding
Tegen de muur gooien

Niets is leuker dan de koekjes in het pak te verkruimelen. Knal het op de grond, gooi het tegen de muur, sla er met de vuist op. (Alles op eigen risico, uiteraard.) U kunt ze ook zeer fijn verkruimelen in een keukenmachine. Dit raden we eigenlijk wel aan, maar wij hebben het eerste allemaal gedaan.

Neem een ruime kom. Klop de eigelen met de limoenrasp. Klop de gecondenseerde melk erdoor als ook het sap. Zet weg op kamertemperatuur.

Smelt de boter en meng het met de koekkruimels. Maak er een deeg van en bekleed de bakvorm. De rand moet enkele cm's hoog zijn.

Bak het gedurende een kwartier in een oven op ca. 2000 C. Waarom? Het deeg wordt niet hard(er), namelijk. Maar de boter moet smelten en in de kruimels doordringen. Opdat het later, als het uit de koelkast komt, de boel stijf bij elkaar houdt.

Haal de vorm uit de oven en giet het mengsel er in. Zet terug in de oven. Gedurende een kwartier a half uur. Het moet (in het midden) een beetje stijf worden. De boel blijft echter golvend vloeibaar.

Haal uit de oven, laat afkoelen en zet het dan twee uur in de koelkast.

26 maart 2011
Kooktroep! Ons illustere genootschap van zes kookdwaze mannen was weer eens bij elkaar. Holger en Jacques hadden een voorzet voor een lente-menu gedaan en wilden een frisse taart als dessert. Daar sprong ik op in. Want deze key lime pie wordt in het gedicht Een Hapje, van Patty Scholten genoemd, naast allerlei soorten gebak en taarten genoemd. Het eindigt overigens met de prijslijst van de tandarts.

Het leek me leuk deze allemaal eens te maken. In de loop der tijd, uiteraard. Van de rabarbertaart in het gedicht, hebben we al in twee versies.

Opmerkingen
1) Dit recept is een samentrekking van drie recepten en werkt goed. Maar wel zuur. Sommigen waren er heel enthousiast over. Zelf zal ik een volgende keer iets minder limoensap er in doen.
2) Key limes zijn kleine limoenen uit de Florida Keys. Ze zijn eigenlijk niet in Nederland te krijgen. Dus neemt u de gewone limoenen, bij voorkeur eko.
3) Deze foto's zijn gemaakt door zwaag Henk, ook lid van Kooktroep!

http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?6679&cat=

Geen opmerkingen :

Een reactie posten