maandag 25 november 2013

Koken voor één (Overig)

*****
Eet jij meestal alleen en kost het je moeite om voor één persoon lekker te koken zonder veel restjes over te hebben? Je supermarkt houdt daar al rekening mee, door eenpersoonsporties of kleine hoeveelheden zoals bijvoorbeeld een half brood of een halve bloemkool, te verkopen.

De volgende tips kunnen je helpen om slim met eten en restjes eten om te gaan:

Kies in plaats van kropsla voor bladsla, rucola of Salanova. Van bladsla en rucola kun je een kleine portie kopen en houd je geen halve krop over. Salanova is kropsla waar je de buitenste bladeren vanaf scheurt. De rest van de krop (met wortel!) zet je in een pot in je keuken, op je balkon of in de tuin. Ideaal om een paar dagen later weer verse blaadjes te eten.
Eet, als je mensen te eten krijgt, juist groenten die je niet gemakkelijk in je eentje opeet (zoals een hele bloemkool).
Een stronk broccoli voor één persoon te veel? Kook vandaag de helft en neem twee dagen later de andere helft voor een roerbakschotel of maak er een salade van. Dat smaakt ineens heel anders.
Groenten uit de diepvries smaken prima, bevatten net zoveel vitamines en mineralen en met deelblokjes kun je gemakkelijk kleine porties gebruiken en de rest bewaren.
Bron: Puurgezond.nu

Kook je een grotere portie en heb je eten over? Gooi dit niet weg, dat is zonde van het geld en slecht voor het milieu. Als je overgebleven restjes slim bewaart, heb je daar later weer plezier van.

Laat kliekjes in de pan snel afkoelen in een bak koud water met ijsklontjes en zet ze daarna direct in de koelkast. De restjes zijn hierna nog twee dagen houdbaar in de koelkast en drie maanden in de diepvries.

Let op vis. Deze is zeer bederfelijk en is niet langer dan één à twee dagen te bewaren in een open of losse verpakking in de koelkast.

Gebruik restjes van de ene dag voor de volgende dag. Een restje stamppot smaakt dan nog lekkerder. Restjes groenten zijn perfect te gebruiken in een omelet of in de soep.

Slim bewaren
Wie versproducten slim opbergt in de koelkast en voorraadkast, kan er zeker van zijn dat de producten langer meegaan. De volgende tips helpen je een handje om ervoor te zorgen dat jouw verse supermarktproducten zo lang mogelijk vers blijven.

Zet kort houdbare producten vooraan in de koelkast en voorraadkast en zorg voor een overzichtelijke indeling. Zo vergeet je de producten niet en voorkom je onnodig bederven.
Bewaar verse producten niet langer dan een paar dagen en maak ze op, voordat je nieuwe koopt.
Stel de temperatuur van de koelkast in tussen de 4 en 7°C. Veel producten houden van een zo laag mogelijke temperatuur, zonder te bevriezen. Dan blijven ze het langst houdbaar.
Bewaar eieren in de koelkast.
Producten die koel bewaard moeten worden, zoals vleeswaren, voorverpakte salades, groenten en aardappelschijfjes, kun je na het aanbreken het best zo snel mogelijk terugleggen in de koelkast.
Restjes van bereide gerechten, kliekjes, kun je twee dagen in de koelkast bewaren.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, aubergine, courgette, avocado en komkommer kun je beter niet in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast blijven ze zelfs beter van smaak. Ook sperziebonen kunnen bruine plekken krijgen en bederven als ze te koud worden bewaard.
Fruit kun je heel goed in de koelkast bewaren. Zowel appels als aardbeien, bessen, bramen, druiven en frambozen. Alleen tropische vruchten, zoals mango, ananas en banaan kunnen niet goed tegen de kou.
Bron: Voedingscentrum.

Let erop dat je de boodschappen snel weer in de koeling of vriezer doet. Boodschappen die te lang onderweg zijn van supermarkt naar huis en bijvoorbeeld in een warme auto blijven staan, blijven minder lang goed. Bij warm weer kan het zelfs zijn dat je de uiterste houdbaarheidsdatum niet haalt als bijvoorbeeld vlees of kip te lang buiten de koeling houdt.

In de koelkast is de temperatuur niet overal hetzelfde. Maak hiervan gebruik bij het bewaren van verschillende voedingsmiddelen.

De koudste plek is direct boven de groentela, achterin. Dit is geschikt voor vlees en rauwe vis (afgedekt) en zuivelproducten.
De warmste/minst koude plek is in de koelkastdeur, in de groentela en boven in de koelkast. Hier kun je het beste boter, kaas, potjes, tubes, eieren en medicijnen en grote flessen en pakken zuivel bewaren.

Kijk in jouw handleiding van de koelkast, want de warmste en koudste plekken kunnen per koelkast variëren.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten