maandag 25 november 2013

Koninginnedagbrunch (alternatief) (Kopie)

*****
Appel-paardenbloemstroop. (Is het donkere potje)
Paardenbloem gelei. (Is het lichte potje)
Kwarkspreads
Vlechtbrood
Kruiden-kaasbroodjes
Thaise kippensoep

Appel-paardenbloemstroop. (Is het donkere potje)
1 ½ liter vers geperst appelsap uit de sapcentrifuge
200 paardenbloemen
200 gram rietsuiker.
Pers de appels uit en doe dit in een pan. Doe er de paardenbloemen in zonder steel en kook dit 1 uur.
Zeef het door een doek en knijp dit goed uit.
Doe het vocht terug in de pan en kook het in tot 1/3 en voeg de suiker toe.
Laat dit nu 5 minuten doorkoken. Laat een druppel vallen op een koud schoteltje, dan kun je zien of de vloeistof dik genoeg is.
Heerlijk op brood en pannenkoekjes.

Paardenbloem gelei. (Is het lichte potje)
2 appels uit geperst en 1 citroen uitgeperst en de rasp.
220 paardenbloemen.
Doe het sap, rasp en bloemen in en pan.
Kook dit nu een uur en giet het door een doek.
Meet het vocht af en doe er nu evenveel geleisuiker bij.
Giet dit in een mooi potje en doe er dan een takje rozemarijn of tijm in.
Heerlijk op brood en pannenkoekjes.

Kwarkspreads
Laat 500 gram kwark 6 uur uitlekken.
Verdeel het nu in 3 gelijke delen

Spread 1
10 cm komkommer geraspt en uitgelekt
6 blaadjes daslook
Zout en peper naar smaak
De fijngemaakte blaadjes van de daslook en de komkommer door de kwark roeren.
Op smaak brengen met zout, peper, laos en kerrie.

Spread 2
1 geraspte augurk
1 geraspte kleine wortel
3 takjes kattenkruid
2 takjes pimpernel
6 blaadjes ananas salie
1 takje lavendel
Zout en peper naar smaak
De fijngemaakte blaadjes van de pimpernel, salie, kattenkruid en lavendel door de kwark roeren samen met de uitgelekte wortel en augurk.
Op smaak brengen met zout en peper.

Spread 3
2 takjes pimpernel
1 takje rozemarijn
1 handje viooltjes blaadjes
2 takjes lavas blaadjes
Zout en peper naar smaak
De fijngemaakte blaadjes van de pimpernel, rozemarijn, viooltjes en lavas door de kwark roeren.
Op smaak brengen met zout en peper.

Vlechtbrood
500 g Witte bloem
300 ml melkkefir
35 g verse gist of 6 g droge gist
10 g zout
25 g boter
1 ei voor in het deeg
1 ei voor om het deeg te bestrijken
Klaprooszaad
50 gram roomboter
Voeg de ingrediënten voor het deeg samen op het klaprooszaad na en kneed dit 20 minuten met de hand, met een kneedmachine of met een broodmachine. Bedek het deeg met een vel plastic en laat 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken. Rol hiervan een mooie rol en maak er dan een vlecht van.
Bestrijk het nu met ei en strooi er het zaad over.
Laat nog minimaal 30 minuten rijzen op kamertemperatuur tot dit 2 keer de grote heeft als in het begin.
Bak het brood 25 minuten in een voorverwarmde oven op 220 °C.

Kruiden-kaasbroodjes
500 g Witte bloem
290 ml melkkefir
12 g verse gist of 6 g droge gist
10 g zout
25 g boter
1 ei voor in het deeg
1 ei voor om het deeg te bestrijken
2 handen viooltjes blaadjes
4 takjes pimpernel
2 takjes rozemarijn
3 lavastakjes
3 ons geraspte jong belegen kaas
Maak de kruiden heel fijn in een keukenmachine.
Meng alle andere ingrediënten door elkaar en maak er een soepel deeg van door dit minimaal 20 minuten te kneden.
Laat het op een warme plaats 45 minuten rijzen.
Verdeel dit nu in 16 stukjes en maak er mooie rond platte schijfjes van.
Bestrijk de bovenkant met ei en verdeel er de kaas over.
Laat weer rijzen op een warme plaats en bak deze na 45 minuten rijzen gaar en bruin in een oven van 220 graden in ongeveer 20 minuten.

Thaise kippensoep
1 kippenbil
2 bouillonblokken
1 eetlepel gedroogde goudsbloemblaadjes
1 klein uitje
10 cm prei
10 cm courget
1 eetlepel rijst
Snufje citroengras
Eetlepel kerrie
4 druppels vissaus
1 theelepel sambal
Laat de kippenbil gaarkoken in 1 ½ liter water met de goudsbloemblaadjes.
Haal de poot uit de bouillon en haal het vlees van de botten. Zeef de bouillon en doe de kruiden, rijst en het kippenvlees weer in de pan.
Snij de groenten heel fijn.
Kook de rijst en de groenten gaar.
Op smaak brengen met sambal en vissaus.

Nog meer recepten van I. Jenniskens vindt u op http://www.inemieneke.com/

http://www.plantaardigheden.nl/aardig/recepten/inej_recept18.htm#Appel

Geen opmerkingen :

Een reactie plaatsen