woensdag 27 november 2013

Liefde geven, liefde ontvangen - John Welwood (Boek)

*****
waarom ontvangen ons zoveel moeite kost
We beschouwen de liefde als het hoogste goed in ons leven. Desondanks hebben we er in de praktijk veel moeite mee. Met slechte relaties tot gevolg.

Volgens John Welwood komt dat doordat we leven vanuit onze beschadigingen in plaats vanuit onze volmaakte wezenskern. Het resultaat is dat minderwaardigheid en gebrekkigheid overheersen, met alle complexen en frustraties van dien.
Juist in relaties speelt ons dit parten, als we gedwongen worden het diepste en meest verborgene prijs te geven. We verwachten van de ander wat we tegenover onszelf niet kunnen opbrengen: accepteren zoals we zijn, met alle bijbehorende onvolmaaktheden.
Welwood geeft voorbeelden en oefeningen, zodat we onze duistere kanten en zelfhaat onder ogen gaan zien. We zullen ervaren dat het minderwaardigheidsgevoel slechts imaginair is en het licht van onze essentie overschaduwt.

Liefde geven, liefde ontvangen is voor een groter publiek geschreven dan zijn eerdere werk. Het sluit aan op de groeiende belangstelling voor de relatie tussen westerse psychotherapie en de oosterse opvattingen hierover.

Dr. John Welwood is klinisch psycholoog, psychotherapeut, leraar en schrijver. Hij studeerde filosofie aan het Bowdoin College en studeerde 2 jaar existentiefilosofie in de Sorbonne te Parijs. In 1974 studeerde hij af in klinische psychologie. John Welwood praktiseert al 35 jaar het Boeddhisme en Oosterse contemplatieve denkwijzen, die hem hebben geleid tot zijn innovatieve psycho-spirituele aanpak.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
John Welwood is klinisch psycholoog, psychoterapeut, leraar, schrijver en leidt wereldwijd populaire workshops. Hij praktiseert al 35 jaar het boeddhisme en oosterse contemplatieve denkwijzen, wat een vernieuwende psycho-spirituele aanpak oplevert. Volgens de schrijver moet de lezer eerst zijn eigen onvolkomenheden en zelfhaat onder ogen te zien en accepteren, vooraleer we van anderen mogen verwachten dat ze ons aanvaarden zoals we zijn. Dit wordt de lezer aangeleerd aan de hand van oefeningen en voorbeelden. Het ultieme gevolg is dat de lezer zich realiseert dat het minderwaardigheidsgevoel slecht ingebeeld is en ten onrechte de essentie van zijn persoonlijkheid overschaduwt. De aantekeningen zijn een goede leidraad voor mensen die zich nog meer willen verdiepen in de door de auteur gebruikte literatuur. Uiteindelijk zijn er ook oefeningen (gerangschikt naar de overeenkomstige hoofdstukken van het boek) die voor cursisten en trainingen in de praktijk behulpzaam bleken.

(NBD|Biblion recensie, T.C.L. Sals)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/liefde-geven-liefde-ontvangen/1001004006421084/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten