woensdag 27 november 2013

Mijn Hollandse droom - Marcouch & Marcouch, Ahmed (Boek)

*****
Volgens Ahmed Marcouch is het helemaal niet zwaar om anno 2010 Marokkaan te zijn, integendeel: volgens hem beschikt de groep over enorm veel dynamiek.

'Ik ervaar veel energie en inspiratie om deze groep in positieve richting te leiden. Grenzen aangeven en richting bepalen, dat is mijn passie. Daarover gaat politiek. Niet zeggen als Colijn: u kunt gerust gaan slapen. Maar mouwen opstropen, niet je kop in het zand steken voor problemen. Dat er door mijn aanpak veel stof zal opwaaien, kan niet anders, want dat krijg je van bouwen.'

Mijn Hollandse droom is een persoonlijk boek, met aandacht voor de achtergronden van Marcouch, de kansen die hij heeft aangegrepen nadat hij in Nederland kwam, hoe hij het ieders verantwoordelijkheid vindt om datzelfde te doen. En voor een groot deel gebeurt dat natuurlijk ook. Een boek van en over een rolmodel, een man met een missie. Voor iedereen die zich betrokken voelt bij de maatschappij.Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Ahmed Marcouch kwam als jongetje naar Nederland als gevolg van gezinshereniging. Hij leerde de taal, stapelde zijn opleiding, zoals veel buitenlanders, werd agent, politiek actief in Slotervaart en onlangs Tweede Kamerlid. Hij pleit vanuit zijn ervaring voor betere huisvesting voor allochtonen, sneller de taal leren en een strengere politieaanpak. Dat laatste maakt hem niet populair bij zijn achterban. Hij merkt dat politici en werkgevers de realiteit van migranten te weinig kennen. Tevens signaleert hij een gebrek aan moslim intellectuelen die het debat voeren. Hij schrijft openhartig over zijn echtscheiding en de kloof, door een verschillend tempo van emancipatie. Het is niet alleen een biografie, maar ook een politieke getuigenis van de standpunten van de PvdA. Een vlot, helder persoonlijk boek, dat af en toe in herhaling vervalt. Het maakt de vaart en daadkracht van deze ambitieuze politicus voelbaar. Heel opmerkelijk is het geboortebewijs van zijn overleden broer met dezelfde naam, dat op hem overging. Het boek geeft ook inzicht in de aanpassingsproblematiek van migranten. Met zwart-witfotokatern.

(NBD|Biblion recensie, Drs. Marianne van den Heuvel)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/mijn-hollandse-droom/1001004009714144/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten