donderdag 28 november 2013

Mijn Iraakse familie - Judit Neurink (Boek)

*****
vrouw in een verloren land
In een persoonlijk verhaal laat Judit Neurink haar worsteling zien met de leefgewoonten en werkomstandigheden in Irak waarmee ze bij het opzetten van het een mediacentrum wordt geconfronteerd. Aanvankelijk denkt ze een jaar nodig te hebben voor dit project. Maar ze raakt betrokken bij de dagelijkse beslommeringen van haar medewerkers. Langzaamaan wordt ze opgenomen in een grote familie waarvan ze zich niet meer kan en wil losmaken. Ze besluit te blijven.

Judit Neurink (1957) is al ruim 25 jaar journalist, hoofdzakelijk voor dagblad Trouw. Ze schrijft vooral over het Midden-Oosten. Sinds april 2008 woont ze in de Noord-Iraakse stad Suleymania, waar ze het Independent Media Centre Kurdistan (IMCK) opzette. Ze organiseert er trainingen voor journalisten met als doel de kwaliteit van de media in Irak te verbeteren en de prille Koerdische democratie te ondersteunen met onafhankelijke pers.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
In dit boek beschrijft Judit Neurink hoe ze in 2008 vertrok naar Noord-Irak om een mediacentrum op te zetten. In het centrum organiseert ze trainingen voor journalisten met als doel de kwaliteit van de media te verbeteren en te komen tot een meer onafhankelijke pers. Behalve haar persoonlijke omgang met de Iraakse en Koerdische cultuur beschrijft ze ook de ervaringen van haar Iraakse vrienden en collega's. Hoe het is om als westerse te leven in een maatschappij met enorme sociale controle, waar vrouwen vaak niet als gelijken worden gezien. Ze raakt betrokken bij de dagelijkse beslommeringen van haar medewerkers in het centrum en de mensen die het centrum steunen. De schrijfster is al ruim 25 jaar journalist, hoofdzakelijk voor het dagblad Trouw, en schrijft vooral over het Midden-Oosten. Het boek is een indrukwekkend en persoonlijk verhaal van een gedreven vrouw die verknocht raakt aan het land en de mensen. Judit Neurink geeft de lezer een kijkje in haar buitengewone leven en de cultuur en het leven in Noord-Irak. Kleine druk.

(NBD|Biblion recensie, Drs. Marianne Hermens)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/mijn-iraakse-familie/1001004010934871/index.html#product_description

http://auteurs.degeus.nl/neurink/

Geen opmerkingen :

Een reactie posten