donderdag 28 november 2013

Nederlandse reisliteratuur in 100 en enige verhalen - Jan Blokker jr (Boek)



Reisverhalen horen tot de oudst overgeleverde literaire teksten; beroemde reizigers uit de voorbije millennia zijn vereeuwigd onder de namen van Gilgamesj, Odysseus, Sint Brandaan, Gulliver, Robinson Crusoe of J. Kessels.

Sommige reisverhalen zijn bedoeld als feitelijke weergave van een interessante reis, vaak voor strikt particulier gebruik; andere zijn geschreven als spannende avonturenroman of godvruchtige parabel.

Een bloemlezing zou als het even kan een overzicht moeten geven van de verschillende stromingen in de reisliteratuur, dus fictie én non-fictie, zakelijk én fantastisch, literair én niet-literair, toeristisch én professioneel. In Vermakelijke reizen komen al die verschillende genres aan bod. Door de chronologische ordening wordt de ontwikkeling van het reisverhaal door de eeuwen heen zichtbaar.

In deze bundel zijn uitsluitend prozateksten van Nederlandse auteurs opgenomen. Alleen verhalen uit de eerste hand kwamen voor selectie in aanmerking; documentaires uit verre landen of steden werden niet opgenomen. Van iedere auteur is slechts één verhaal, hoofdstuk of fragment gekozen.

http://www.selexyz.nl/product/9789044616910/jan-blokker-jr-/nederlandse-reisliteratuur-in-100-en-enige-verhalen/

Geen opmerkingen :

Een reactie posten