donderdag 28 november 2013

Niemand weet dat ik een mens ben - Erwin Mortier (Boek)minderjarige vluchtelingen en hun verhaal
Romanschrijver Erwin Mortier en fotografe Lieve Blancquaert zochten een aantal minderjarige vluchtelingen op in opvangcentra – meisjes en jongens uit hun vaderland verdreven, zonder familie, zonder vrienden en kennissen, alleen in een onbekende en niet zelden vijandige wereld, die wij graag 'de onze' noemen. Hun verhalen, trauma's, frustraties en verlangens zijn stuk voor stuk aangrijpend, temeer omdat Erwin Mortier ze zonder commentaar optekent, direct, nu eens rauw en dan weer met een eigen poëtische ondertoon. Lieve Blancquaert maakte er schitterende foto's bij. Niemand weet dat ik een mens ben toont aangrijpende getuigenissen van de verdoemden van onze tijd.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
In dit oblong boek worden acht minderjarige asielzoekers geportretteerd die vanuit verschillende brandhaarden ter wereld naar Belgie gevlucht zijn. Het boek is samengesteld op verzoek van een Belgische pleegzorgorganisatie. De asielzoekers zijn geinterviewd door de Belgische romanschrijver Erwin Mortier. Hij laat de jongeren van gemiddeld 15 jaar uit ondermeer Angola, Burundi, Koerdistan en Brazilie hun eigen verhaal vertellen. Soms strak en zakelijk, soms stil en poetisch. De verhalen worden begeleid door portretfoto's en paginagrote foto's in kleur en zwart-wit van het leven in opvangcentra. Door middel van de schrijfstijl en de foto's is getracht een beeld neer te zetten van de vluchteling als mens, in plaats van 'probleem'. Deze opzet is geslaagd. Het is een mooi vormgegeven boekje geworden (gebonden in klein oblong formaat) waarin jongeren die doorgaans onzichtbaar blijven ons hun verhaal vertellen. Met nuttige (web)adressen in Belgie en Nederland. Interessant voor, ook Nederlandse, jongeren vanaf ca. 14 jaar.

(NBD|Biblion recensie, Marieke Both)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/niemand-weet-dat-ik-een-mens-ben/1001004010215108/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten