donderdag 28 november 2013

Nieuwe handen - Gerie Smit

mijn verhaal over de nieuwjaarsbrand in Volendam
De vijftienjarige Gerie is een van de feestvierende jongeren die op nieuwjaarsnacht 2001 in het Volendamse café 't Hemeltje overvallen worden door een afschuwelijke brand. Van de ene op de andere dag wordt ze van een verliefde tiener vol toekomstplannen een brandwondenslachtoffer.


In dit aangrijpende maar toch nuchtere verhaal schrijft Gerie over haar herstel in het ziekenhuis, de moeilijke tijd daarna en het meeleven van familie en vrienden. Een persoonlijk verslag over het verwerken van een ramp en het standhouden als individu. Speciaal voor deze nieuwe uitgave van Nieuwe handen beschrijft Gerie onder meer hoe ze tien jaar na de ramp voor het eerst weer voet in 't Hemeltje zet, en hoe het tegenwoordig met haarzelf, haar familie en haar vrienden gaat.

Gerie Smit (1985) overleefde de brand in Volendam die op nieuwjaarsnacht 2001 aan veertien jongeren het leven kostte. Grote delen van haar lichaam raakten ernstig verbrand. Gerie studeerde Redactie en mediaproductie aan de Hogeschool van Amsterdam en is redacteur bij RTV
Noord-Holland.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie


Gerie Smit (1985) is een van de jeugdige slachtoffers van de brand in de nieuwjaarsnacht 2001 in cafe 't Hemeltje in Volendam. Op een overtuigende en eerlijke wijze schildert zij haar tijd in het ziekenhuis, haar thuiskomst na een aantal maanden en haar gevecht voor de hervatting van haar leven. Met derdegraads brandwonden aan armen, rug en handen is zij niet eens het ergst aan toe - maar dat besef je niet als je, helemaal op jezelf teruggeworpen, een eenzame strijd voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid moet voeren. Gerie is gelukkig voorzien van een enorme felheid en woede, die echter voor haar ouders en zus, voor het medisch personeel en anderen in haar omgeving tot een zware beproeving worden. Het besef dat de brand uiteindelijk veertien slachtoffers heeft gekost, is voor haar haast ondragelijk. Toch lukt het Gerie zelf om een nieuw leven op te bouwen. Dit zeer persoonlijke verwerkingsverslag straalt absolute authenticiteit uit. Het is toegankelijk en prettige geschreven en leest in een adem uit. Deze nieuwe druk is uitgebreid met een epiloog, waarin Gerie vertelt over een bezoek aan 't Hemeltje na tien jaar en hoe het met haarzelf, haar familie en vrienden tegenwoordig gaat.

(NBD|Biblion recensie, G. Brandorff)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/nieuwe-handen/1001004009830512/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten