woensdag 27 november 2013

Over geluk - Twan Huys (Boek)

*****
Wat is geluk? Hoe krijgen we grip op de ongrijpbaarste, hardnekkigste, niet te beantwoorden vraag? Iedereen zoekt het, niemand lijkt het te vinden.
Twan Huys reist in de voetsporen van de ongelukkigste man op aarde op zoek naar het antwoord op die ene vraag.
Geluk is niet meetbaar, het is geen onderwerp van welke wetenschap dan ook. Er is geen empirisch onderzoek mogelijk naar geluk, er zijn geen gedragstherapieen voor en antidepressiva verminderen misschien de depressie, maar leiden nooit tot een gelukzalige roes.
Tien jaar lang deed Twan Huys verslag vanuit oorlogsgebieden en zag in Sarajevo, Kabul en Mogadishu slachtoffers die gruwelijk verminkt waren door landmijnen en scherpschutters. Daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten, het land waar geluk tot grondrecht is verheven.
Waarom deelt Fortuna, godin van geluk en ongeluk, genadeloos uit aan de onfortuinlijken en is zij royaal voor de gelukkigen? Kunnen we haar gunstig stemmen of het lot zelf ter hand nemen?
Aan de hand van filosoof Jean Jacques Rousseau en beer Baloe uit Jungle Boek vindt Twan Huys uiteindelijk op een eiland in een Zwitsers meer het recept voor geluk.

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/over-geluk/1001004011581925/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten