donderdag 28 november 2013

Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen - Joke Boon (Boek)

zinnenprikkelend koken, ook wanneer je moeite hebt met ruiken en proeven
Nauwelijks kunnen proeven en/of ruiken en toch smakelijk eten, kan dat? Ja! Joke Boon kampt haar hele leven al met dit probleem, is gek op koken en heeft recepten ontwikkeld die hierop inspelen.

Ze werkt veel met kiemgroenten, legt de focus op tongsmaken en zorgt voor smaakbevorderende kleuren.


Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Joke Boon verloor op 4-jarige leeftijd haar reukvermogen en daarmee ook een groot deel van haar smaak. Zij schreef eerder een boek over deze handicap 'Het mysterie van de reuk'*. In de loop der jaren ontwikkelde zij een manier van koken waarmee zij, door te letten op smaak maar ook op kleur, textuur en structuur van ingredienten en specifieke smaakmakers toch een smakelijk bord op tafel kan zetten. Dit kookboek staat vol lekkere, goed maakbare recepten die door haar steeds enthousiast worden ingeleid en toegelicht. Deze inleidingen zijn gedrukt in een quasi-handgeschreven letter, waarbij de steunkleur niet altijd voldoende contrast geeft om goed leesbaar te zijn. De recepten staan op menuvolgorde; na elk hoofdstuk of elke gang wordt een specifieke smaakmaker nader toegelicht zoals b.v. de sechuan button, ook over functie van structuur en kleur van ingredienten, over smaakmakers als wasabi, mosterd, gember, munt, mierikswortel enz. Ook met recepten voor vegetarische gerechten, leuke bijgerechten enz. Recepten voor een wisselend aantal eters (1-6). Tot slot tips om ook aandacht te besteden aan de aankleding van de tafel, een verklarende ingredientenlijst en een trefwoorden/receptenregister. Aantrekkelijk vormgegeven, goede foto's.

(NBD|Biblion recensie, Toos Verhoeven-van Raamsdonk)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/smaakvol-en-gezond-eten-met-al-je-zintuigen/1001004010211197/index.html#product_description

http://www.boonappetite.nl/start/

Geen opmerkingen :

Een reactie posten