donderdag 28 november 2013

Zes beetwonden en een tetanusprik - Richard de Nooy

Begin 21ste eeuw: een oorlogscorrespondent reist van Amsterdam naar Zuid-Afrika om de bizarre geschiedenis van twee broers te reconstrueren, Ace (Ysbrand) en Rem (Remco) de Heer. De jongens groeien op in Johannesburg in het midden van de jaren zeventig. De jongste, Rem, is een roekeloze pechvogel, neigend naar destructief; om de haverklap overkomen hem de meest wonderlijke ongelukken. Ace tracht zijn broer steeds weer te behoeden voor moeilijkheden.
Midden jaren tachtig: Ace maakt zijn studie niet af en verhuist naar Amsterdam. Rem vervult zijn dienstplicht in Zuid-Afrika, maar vlucht na een gewelddadige aanvaring met zijn sergeant naar zijn broer. Daar stapelen de problemen zich alleen maar hoger op.
Zes hondenbeten en een tetanusprik is een spannende, doordringende en bij vlagen hilarische roman. Aan de hand van verschillende fragmenten uit o.a. brieven, dagboeken, jeugdherinneringen, schoolopstellen en politierapporten ontvouwt zich langzaam het wrange verhaal van de broers, en blijkt dat ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden ook het heden kunnen aanvreten.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
De Nooy (1965) werd geboren in Zuid-Afrika en woont al 20 jaar in Amsterdam. Dit in Zuid-Afrika bekroonde debuut vertelt het verhaal van twee broers aan de hand van ongelukken en gewelddadige incidenten. Een oorlogscorrespondent vindt in Zuid-Afrika documenten over hun leven en legt de puzzelstukjes aaneen. Hoe gruwelijk de inhoud ook (van het ene geweldsincident naar het andere ongeluk), dit is een zowel humoristisch als spannend boek. Af en toe lijkt het een onschuldige schelmenroman, tot je beseft wat er werkelijk gebeurt. De Nooy beschrijft met een indrukwekkende vanzelfsprekendheid en een quasi-wetenschappelijke onderbouwing dat sommige mensen nu eenmaal dit soort lotgevallen aantrekken. In feite verricht hij onderzoek naar het effect van traumatische ervaringen op het leven van mensen. Het vertellen van dit verhaal lijkt voor de verteller een helende werking te hebben. Zo krijgt een tragische historie zin en wordt het opgroeien in een land vol geweld een plaats gewezen. Een perfect geschreven en soepel vertaald debuut. Levendige vormgeving met diverse illustraties, vrij kleine druk.

(NBD|Biblion recensie, Drs. Cees van der Pluijm)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/zes-beetwonden-en-een-tetanusprik/1001004005971228/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten