donderdag 28 november 2013

Allemaal mensen - Blexbolex

De illustrator liet zich inspireren door de grafiek uit de jaren '50 en '60 en werd daarmee bekroond met de prijs voor het beste boekdesign ter wereld.
Het leeftijdsloze boek laat getekende portretten zien van mensen naargelang hun beroep of functie en het is aan de lezer/kijker om op elke dubbele pagina verbanden te zoeken. Deze associatieve manier van werken prikkelt dan ook de fantasie en de creativiteit.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie


Dit boek bestaat volledig uit sterk gestileerde afbeeldingen van heel veel verschillende mensen: van een meneer, een mevrouw, een koppel, een vrijgezel, tot een fee, een personage en een tekenaar. Elke persoon staat op een aparte bladzijde afgebeeld zonder achtergrond; de enige tekst is de omschrijving van de persoon, gedrukt in lichtblauwe blokletters boven de gekleurde zeefdrukken. De mensen op naast elkaar liggende pagina's houden verband met elkaar. Soms duidelijk, bijvoorbeeld links een politieman en rechts een dief of links een moeder en rechts een baby. Soms minder voor de hand liggend, zoals links doe-het-zelvers en rechts een uitvinder. Maar dat geeft juist een zekere spanning en stof tot praten. Het boek is fraai vormgegeven en uitgevoerd op ruw papier. De illustrator inspireerde zich op grafiek uit de jaren vijftig en zestig. Hij geniet in Frankrijk al ruime bekendheid vanwege zijn strips en verhalen voor de jeugd. Deze uitgave werd in maart 2009 op de Leipziger Buchmesse bekroond met de jaarlijkse Boekdesignprijs. Het omslag met een aantal gekleurde portretten doet niet vermoeden dat het om een beeldboek gaat. Geslaagde uitgave voor jong en oud, vanaf ca. 5 jaar.

(NBD|Biblion recensie, Julienne van den Heuvel)

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/allemaal-mensen/1001004006886300/index.html#product_description

Geen opmerkingen :

Een reactie posten