woensdag 27 november 2013

Au! Er tikt een tijdbom in het Surinaamse oerwoud - Thijs Heslenfeld (Boek)

*****
Beschrijving
In het Surinaamse oerwoud staat de klok al duizenden jaren stil. Vrijwel het gehele binnenland is nog bedekt met oerbos: een wereldrecord. De indianen en marrons die hier leven, wonen vaak nog in traditionele dorpen en voeden zich met de opbrengst van kleinschalige (zwerf)landbouw, jacht en visvangst.

Maar er tikt een tijdbom in het bos. Houtkap en commerciële jacht vormen nog niet eens de belangrijkste bedreigingen. Er is een veel groter probleem. Diep in het oerwoud graven tienduizenden gelukzoekers naar de koning van de metalen. Chemisch symbool Au, atoomnummer 79. Goud.

De goudzoekers gebruiken agressieve, nietsontziende methoden en vervuilen zowel het bos als de rivieren met kwik.Uit onderzoek blijkt dat veel bewoners inmiddels onaanvaardbaar hoge concentraties kwik in hun lichaam hebben, vooral als gevolg van het eten van verontreinigde vis. Als er niet heel snel en radicaal wordt ingegrepen, is hier geen toekomst meer voor de indianen en marrons. Want een schone rivier is de basis van hun bestaan.

Fotograaf Thijs Heslenfeld ging naar Suriname om het leven in het binnenland in beeld te brengen – in het licht van de enorme bedreigingen die loeren. Het werd geen somber verhaal; eerder een ode aan de bewoners van het Surinaamse binnenland, hun unieke levenswijze en de fabelachtig mooie plekken waar zij leven.

Thijs Heslenfeld publiceerde eerder de fotoboeken Cold – Sailingto Antarctica en Hot – Life in the Australian outback. Cold was één van de best verkochte Nederlandse fotoboeken van 2008. Hot werd verkozen tot beste Nederlandse reisfotoboek van 2009.

Inkijkexemplaar!
Auteur Thijs Heslenfeld
ISBN 9789460221743
Taal Nederlands
Bindwijze Hardcover
Pagina's 200 pagina's
Verschenen 2011
Prijs € 34.50

http://www.kitpublishers.nl/33693/KIT-Publishers/KIT-Publishers-Catalogus?ItemID=3082&title=Au%21-Er-tikt-een-tijdbom-in-het-Surinaamse-oerwoud

Geen opmerkingen :

Een reactie posten