maandag 25 november 2013

Beleef je meest productieve dag ooit met een Action Day (Overig)

*****
Deze tip is speciaal bedoeld voor ondernemers, ZP’ers en andere mensen die veel vanuit huis of een flexwerkplek werken

Als zelfstandige of als thuiswerkend professional heb je het hartstikke druk. Er moet van alles en nog wat geregeld worden. Die administratie, daar loop je bijvoorbeeld al maanden mee achter. Of het vinden van nieuwe opdrachten – schiet er helemaal bij in omdat de huidige opdracht zo intensief is. Of je bent een boek, of een serie artikelen aan het schrijven. Allemaal zaken waar meestal geen directe deadline aan vastzit. En die dus o zo geschikt zijn om morgen aan te beginnen. Of nog beter, overmorgen. Ondertussen verstrijkt de tijd en heb je eerlijk gezegd vandaag weer niets anders gedaan dan op Twitter en Facebook rondgehangen, en vakliteratuur bijgelezen.. eh, eindeloos gewebsurft.

Wat jij nodig hebt is een kick-in-the-but; maar ja, er zijn geen collega’s voorhanden die dat voor jou doen. Sterker nog: er is helemaal niemand die je op de vingers kijkt, en juist daarom is het zo lastig in de actiestand terecht te komen. Je hebt netjes je 3 Grote Keien uitgedacht voor deze week en toch schiet het allemaal niet op.
Gelukkig is er een onconventionele oplossing voor dit flexleed: de Action Day! Dit principe trof ik aan in het boek “9 steps to work less and do more” (*) van productiviteitsspecialist Stever Robbins.

Wat houdt zo’n Action Day nou in? Op een dag dat je boven jezelf uit wilt stijgen qua productiviteit maak je met vrienden of mede ZP’ers de afspraak minimaal 5 keer (en het liefst ieder uur) op tevoren vastgestelde tijdstippen in te bellen op een telefonische vergaderdienst – Skype werkt trouwens ook prima. Iemand leest dan de deelnemerslijst voor en iedereen vertelt vervolgens heel kort wat ze het afgelopen uur gedaan heeft, plus wat ze het komend uur van plan is te doen. Daarna gaat je als de wiedeweerga allemaal weer aan de slag. Geen prietpraat, niet uitleggen waarom je je uur doel niet haalde (“ja, de buurvrouw belde aan want haar hond was ziek geworden en ze moest naar de dierenarts en vroeg mij…blablabla..” Tja, en toen was het uur al bijna weer voorbij).

De Action Day werkt omdat het een afspraak met anderen is die een verwachting van jou hebben. Zo’n afspraak werkt altijd beter dan een afspraak met jezelf. Je wilt niet tegenover de anderen afgaan door een inbelmoment te missen. Of door niets te rapporteren te hebben. Volgens Stever melden vele gebruikers dat ze via deze techniek hun meest productieve werkdagen ooit hebben beleefd.

Trouwens, prima wanneer je meldt tijdens lunchtijd te hebben bijgepraat hebt met een vriend. Dat was wel die vriend die je hoognodig weer wilde spreken, om de vriendschap nog een kans van slagen te geven. Dat was er al tijden niet van gekomen en daarom is dit een bijzonder productieve lunch. Jij bepaalt zelf wat je voor elkaar wilt krijgen die dag.

De Action Days zijn vooral geschikt voor die je moet doen en waar je maar tegenaan blijkt hikken. Voorbeelden uit mijn eigen werkzaamheden zijn bijvoorbeeld: mijn website restylen, een serie artikelen schrijven, een klantenmailing verzenden, beginnen met voorbereidingen voor een belangrijke lezing die pas over 3 maanden plaatsvindt, een grondige opschoningsactie van mijn papieren archief. Ongetwijfeld heb jij zo je eigen hik-klussen.

http://arjanzuidhof.nl/wp/beleef-je-meest-productieve-dag-ooit-met-een-action-day/

Geen opmerkingen :

Een reactie posten